Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Elwin Hodžić
1

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel werkgeheugen voldoende is of dat je wellicht meer nodig hebt.

Wat is het werkgeheugen van een computer of laptop?

Het werkgeheugen vormt een essentieel onderdeel van elke pc of laptop. In dit tijdelijke, vluchtige geheugen (waarvan de informatie verdwijnt bij stroomuitval) wordt data opgeslagen die snel beschikbaar moet zijn. De benodigde hoeveelheid varieert echter, afhankelijk van de taken die met het apparaat moeten worden uitgevoerd. Een pc bedoeld voor gaming vereist bijvoorbeeld aanzienlijk meer werkgeheugen dan een laptop die uitsluitend wordt gebruikt om e-mails te lezen.

Hoeveel RAM geheugen is goed?

Om een goed antwoord te formuleren op de vraag hoeveel werkgeheugen nu daadwerkelijk nodig is, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. Het hangt allemaal af van wat je met je laptop en/of pc wilt doen. Gemiddeld genomen is 8 GB voldoende voor normaal kantoorgebruik zonder gamen. Hieronder hebben wij een aantal voorbeeldscenario’s samengesteld:

  • E-mails controleren/op internet surfen/Office: 4-8 GB is meestal voldoende.
  • Streamingdiensten: 8 GB RAM is doorgaans toereikend om comfortabel Netflix en dergelijke te kijken.
  • Beeldbewerking/muziekbewerking: in sommige gevallen is 8 GB voldoende, maar 16 GB is beter.
  • Gamen: 8-16 GB is meestal voldoende, maar voor de nieuwere games (zoals Last of Us Part 1) wordt soms al 32 GB aanbevolen.
  • Werken met Adobe: soms werkt het vanaf 8 GB, maar meer RAM is altijd beter.

Meer van dit soort handige tips & tricks?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Waarom RAM-geheugen uitbreiden?

Als je laptop of pc bijvoorbeeld haperingen vertoont tijdens verschillende activiteiten, zou het kunnen zijn dat je apparaat over onvoldoende RAM-geheugen beschikt. Neem als voorbeeld het typen van tekst in Word, waarbij je steeds moet wachten totdat alle getypte tekst verschijnt. Het is ook mogelijk dat je van Windows zelf een melding krijgt dat er niet genoeg RAM-capaciteit beschikbaar is.

Hoeveel RAM geheugen heb ik?

Mocht je willen weten over hoeveel werkgeheugen je laptop en/of pc beschikt dan kun je dat op meerdere manieren controleren.

Via een toetsencombinatie

De meest eenvoudige manier om het werkgeheugen uit te lezen, is door gebruik te maken van de toetsencombinatie [Windows] + [Pause]. Hiermee kom je in het systeeminformatiescherm van je pc of laptop terecht en zie je direct hoeveel werkgeheugen er is geïnstalleerd. Als je computer of laptop niet over een Pause-knop beschikt, zijn er nog voldoende andere manieren hieronder om de hoeveelheid RAM te achterhalen.

Via Taakbeheer

Klik met je rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer ‘Taakbeheer’. Je kunt ook de toetsencombinatie [Ctrl] + [Alt] + [Delete] gebruiken. Er verschijnt een menu waarin je ‘Taakbeheer’ selecteert.

Ga naar het tabblad ‘Prestaties’ en kies ‘Geheugen’. Bovenaan zie je hoeveel werkgeheugen er in je computer is geïnstalleerd. Onderaan kun je bovendien zien hoeveel RAM er momenteel in gebruik is.

Via het Configuratiescherm

Zoek op “Configuratiescherm” in de zoekbalk van Windows en druk op Enter. Klik op ‘Systeem en beveiliging’ en selecteer vervolgens “Hoeveelheid RAM-geheugen en processorsnelheid weergeven” in het submenu “Systeem”. Je belandt nu op hetzelfde scherm als wanneer je de toetsencombinatie [Windows] + [Pause] zou gebruiken.


Meer van dit soort handige tips & tricks?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Met behulp van userbenchmark

Een andere manier om te achterhalen hoeveel werkgeheugen je pc of laptop heeft, is door gebruik te maken van de website www.userbenchmark.com. Op deze website kun je een volledige benchmark van je laptop of pc uitvoeren. Zodra de benchmark is voltooid, opent je browser een pagina waarin alle onderdelen van je apparaat worden beschreven.

Op deze pagina zie je bijvoorbeeld meteen welk merk en type werkgeheugen er momenteel in je pc zit. Hierdoor kun je eenvoudig zoeken naar een identieke module als je je systeem wilt upgraden. Ook kun je in één oogopslag alle andere onderdelen van je pc zien, waaronder het moederbord. Wanneer je vervolgens het type moederbord opzoekt via Google of Bing, ontdek je wat de mogelijkheden zijn voor het upgraden van het werkgeheugen en natuurlijk ook andere onderdelen.

Alternatieve opties

Als alternatief kun je de BIOS raadplegen, oftewel het besturingssysteem van je moederbord, om te achterhalen hoeveel werkgeheugen je hebt. Het openen van de computerbehuizing en het fysiek controleren van de RAM-modules is natuurlijk ook nog altijd een optie maar dat is vaak meer dan onnodig.

Deze alternatieven zijn echter tamelijk complex. Het is eenvoudiger om programma’s te gebruiken die de grootte van je werkgeheugen kunnen uitlezen. Denk hierbij aan programma’s zoals Hwinfo of CPU-Z.

Hoe vervang of breid je RAM geheugen uit?

In feite is het toevoegen van nieuw werkgeheugen aan een desktopcomputer heel eenvoudig. Je opent het apparaat en plaatst nieuwe RAM-modules in de beschikbare slots op het moederbord.

Er zijn echter een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De meeste moederborden hebben 4 slots voor RAM-modules. Als deze vol zijn, kun je niet zomaar nieuwe modules toevoegen, maar moet je bestaande modules vervangen. Zorg er ook voor dat de nieuwe modules compatibel zijn met de bestaande.

Ideaal gezien zijn alle werkgeheugen modules van hetzelfde merk en van hetzelfde type (snelheid). Anders kan het gebeuren dat de modules niet volledig synchroon lopen, wat problemen met de computer kan veroorzaken. Sneller geheugen levert in de praktijk zelden voordeel op.

Voor apparaten zoals laptops is het niet altijd mogelijk om het werkgeheugen uit te breiden. Dit kun je vaak controleren op bijvoorbeeld de website van de laptopfabrikant als je zoekt naar het type laptop dat je hebt.

Tot slot

Al met al hopen we dat we je goed op weg hebben geholpen met het beantwoorden van de vraag over hoeveel werkgeheugen je nu precies nodig hebt op jouw laptop en/of pc. Als je zelf nog een handige manier hebt om dit te doen, aarzel dan natuurlijk niet om ze in de reacties onderaan de pagina te delen!


Meer van dit soort handige tips & tricks?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

DDR4 geheugen snelheid – verschillen getest in de praktijk

Als het coderen van video’s op je pc traag gaat, games haperen of het lang duurt voordat programma’s laden, is het dan zinvol om snel, overklokbaar DD...

DDR5 vs DDR4 – nieuwe RAM biedt hogere snelheid en wat nog meer?

De nieuwe DDR5 serie haalt een veel hogere snelheid en is op vele punten, zoals kloksnelheid en slim gebruik van kernen, verbeterd in vergelijking met...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Piet Moenen
Lezer
Piet Moenen

Zeg gewoon dat 16GB de onder grens is.
4GB kan echt niet voor mail lezen oid tis net genoeg om Windows te draaien.