Harde schijf start niet door Power Disable

Daniel Dupré
0

Ik heb een HGST harde schijf van het type HUH721008ALE600 gekregen ter vervanging van een HUH728080ALE600. Die had ik oorspronkelijk gekocht, maar was niet meer leverbaar. Alleen wil de nieuwe schijf niet starten in mijn NAS of in mijn nieuwe pc, hij werkt alleen in een oudere testcomputer. Het verschil met de nieuwe pc is dat ik de schijf bij de test-pc via een Molex-to-SATA-adapter van stroom heb voorzien. De winkel zegt dat dit veroorzaakt wordt door de functie ‘Power Disable’. Wat is dat en hoe kan ik de schijf gebruiken?

Met versie 3.2 van de SATA-specificatie heeft de standaardisatie-organisatie SATA-IO in 2013 enkele pinnen van de SATA-voedingsconnector gewijzigd. Pin 3 dient er nu voor om een drive in een diepe slaaptoestand te brengen (Power Disable).

Het is echter waarschijnlijk dat zowel je NAS als de voeding in de nieuwere pc een spanning van 3,3 volt op deze pin leveren, volgens de oudere specificatie. Die 3,3 volt voeding heeft zich niet doorgezet voor harde schijven en ssd’s. Een hoog voltage op pin 3 signaleert echter dat de drive in de slaapstand gaat. In jouw geval betekent dat waarschijnlijk dat hij daardoor helemaal niet opstart.

In een desktop-pc zou je in principe gewoon de 3,3V-aansluiting op de SATA-connector kunnen doorknippen (en die vervolgens isoleren!). Minder destructief is het om pin 3 van de drive met wat dunne tape te isoleren.

Als je daarbij ook de pinnen 1 en 2 isoleert, is dat niet erg: beide worden niet gebruikt, die waren ook gereserveerd voor een 3,3 volt voeding.

Western Digital brengt de schijf inmiddels op de markt onder de naam Ultrastar DC HC510; de naam HGST wordt niet meer gebruikt. Sommige schijven van die serie zijn beschikbaar met en zonder ondersteuning voor Power Disable. Ze verschillen echter niet in productnaam of modelnummer, alleen in partnummer. Bij de link links op deze pagina staat een document van WD met verdere details.

Harde schijf Power Disable

Als de harde schijf in de NAS niet opstart, kan wat tape op pin 3 van de SATA-voedingsaansluiting helpen. Dit voorkomt dat de drive in een diepe slaaptoestand wordt gezet, maar alle andere energiebesparende functies blijven actief.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Meer handige tips lees je in c't jan-feb/2021

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

Foto’s fullscreen op tv

Ik wil de foto’s op mijn laptop fullscreen op tv laten weergeven. Helaas komen de beeldverhoudingen niet overeen. Ik wil niet al m’n foto’s een voor e...

E-mailaccount overzetten: welke tool?

Ik moet mijn e-mailadres veranderen omdat ik naar een andere internetprovider ben overgestapt. Ik zoek naar een optie om via IMAP een complete back-u...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er