AMD Ryzen: Microcode-update voor soepele games

Daniel Dupré
0

Af en toe schokken games flink met mijn AMD Ryzen 5 2400G combiprocessor. Dat gebeurt zelfs ook als ik de details laag heb ingesteld. Hoe komt dit en kan ik hier iets aan doen?

Dit ligt waarschijnlijk aan verouderde AGESA microcode. Dat geldt voor de Ryzen 2 2200G en Ryzen 5 2400G met geïntegreerde Vega-gpu. Dit probleem kun je verhelpen met de AGESA-update 1002a, waarvan het energiebeheer bijgewerkt is. Daarmee zakt de kloksnelheid niet meer kort in naar de lagere idle-kloksnelheid wanneer de grafische chip wordt belast.

Kijk op de supportsite van je moederbordfabrikant of deze een nieuwe BIOS-versie aanbiedt met de AGESA-update 1002a. Helaas staat maar zelden in de documentatie of de AGESA-microcode in een BIOS-update zit. In geval van twijfel kun je ook nog de moederbordfabrikant direct benaderen.

 

 

Meer handige tips vind je in c't 07/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er