Gegevens op schijf veilig wissen in Linux

Marco den Teuling
3

Ik wil op een pc met Linux mijn gegevens veilig wissen. Ik wil voorkomen dat iemand anders de data van een schijf kan lezen als ik die doorgeef. Is het overschrijven van de data voldoende ervoor om te zorgen dat niemand ze kan lezen?

veilig wissen gegevens linux ssd schijf secure erase

Het leeg maken van een opslagmedium door hem eenvoudigweg te overschrijven is een veel gevallen niet voldoende voor veilig wissen. Ssd’s hebben bijvoorbeeld een overprovisioning-ruimte die ze gebruiken voor opschoonacties. Het besturingssysteem ziet deze ruimte niet en kan daar bij het overschrijven dus geen rekening mee houden.

Bij harde schijven zijn de data in defecte sectoren niet toegankelijk. Zulke sectoren worden door de firmware eenvoudigweg vervangen door reservesectoren, waarna het besturingssysteem ze dan niet meer ziet. In beide gevallen is het vervolgens wel erg moeilijk om bij die data te komen, maar het opslagmedium is dan uiteindelijk toch niet helemaal gewist.

SATA-ssd’s en harde schijven veilig wissen doe je het beste met een speciaal daarvoor bestemd commando. Bijna elke ssd en de meeste moderne harde schijven kennen het zogeheten ATA Secure Erase. Dit proces vergt bij ssd’s vaak niet meer dan een aantal seconden, maar bij een harde schijf kan het wel enkele uren duren.

Veel ssd-fabrikanten bieden (Windows-)hulpprogramma’s met onder meer een functie voor veilig wissen. Maar het kan ook vanuit Linux of met een Linux live-cd met het commando hdparm.

Let op: doe dit niet bij schijven die via usb zijn aangesloten, om te voorkomen dat het apparaat onbruikbaar wordt.

Open een consolevenster als root en laat een lijst weergeven van alle aangesloten schijven:

hdparm -i /dev/sd?

Zoek naar het gewenste station. De opstartschijf heet meestal ‘sda’. Nu controleer je met

hdparm -I /dev/sdX

of het station vergrendeld is (security frozen). Dat zal vaak het geval zijn. Je kunt dat op twee manieren oplossen: je zet de pc in de slaapstand en maakt hem daarna meteen weer wakker of je trekt bij een ssd kort de voedingskabel los. Na het opnieuw controleren met hdparm zou je als securityvermelding dan ‘not frozen’ moeten zien.

Stel dan het ATA-security-wachtwoord voor de schijf in op bijvoorbeeld ‘ctmagazine’ met de opdracht

hdparm --user-master u --security-setpass ctmagazine /dev/sdX

om dit vervolgens daarna samen met alle data met behulp van secure erase meteen weer te verwijderen:

hdparm --user-master u --security-erase ctmagazine /dev/sdX

Door een andere encryptiesleutel toe te passen zijn bijna zeker alle data onleesbaar geworden.

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
ernst
Lezer
ernst

Is het gebruik maken van de tool gparted niet gebruikersvriendelijker?

Marc
Lezer
Marc

Met mijn Ubuntu live USB moet het “–security-set-pass” en niet “–security-setpass” zijn.
“systemctl suspend” in een command shell zorgde er bij mij voor dat de schijf van “frozen” naar “not frozen” ging.
Verder werkte het allemaal perfect en snel.