Thuisbioscoop opgehelderd: vereisen blu-ray-audiodiscs een speciale speler?

Daniel Dupré
0

blu-ray-audiodiscs

Blu-ray-audiodiscs zijn schijfjes die zich richten op het afspelen van muziek. Ze zijn dus een soort nieuwerwetse versie van de audio-cd. Die schijven bevatten geen normale video’s, maar stilstaande beelden of menu’s. Een variant van die schijven zijn de Pure-Audio-schijven, die volledig zijn afgestemd op een bediening zonder een menu op het scherm.

Dat doet denken aan de tijden van de dvd-audiodiscs, die als audiovarianten van de dvd op de markt zijn gekomen, en waar je wel een speciale speler voor nodig hebt. Het is logisch dat je denkt dat dan ook geldt dat je blu-ray-audiodiscs niet kunt afspelen in een blu-ray-speler, maar die aanname wordt gevoed door sommige fabrikanten die expliciet reclame maken voor het afspelen van blu-ray-audio in hun spelers.

Bij een audio-dvd was een apart formaat voor dvd’s nodig omdat alleen de lossy formaten Dolby Digital, DTS en MPEG-audio gespecificeerd werden voor het opslaan van meerkanaals-geluid op video-dvd’s. Alleen dvd-audio bood het lossless MLP. Lossless codecs (waaronder de MLP-opvolger Dolby TrueHD) zijn vanaf het begin voor blu-rays gespecificeerd.

Uiteindelijk zijn de blu-ray-audiodiscs dus gewone blu-ray-discs, waarbij alleen bij het videospoor wat trucs worden uitgehaald. Ze kunnen dus op alle blu-ray-spelers worden afgespeeld.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Meer handige tips vind je in c't magazine mei/2021

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Lees ook

RAM geheugen bijplaatsen – hoeveel geheugenmodules kan ik toevoegen?

Voor RAM geheugen bijplaatsen moet je weten hoeveel vrije geheugenslots er nog zijn. Op deze manier zie je dat zonder de computer open te schroeven. 

Google Stadia op Mac in 4K

Ik heb een iMac en wil graag gamen in 4K via het Stadia-gamestreamingplatform. De games draaien echter alleen in full-hd-resolutie. Kan ik daar iets a...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er