Er bestaat software om de opgeslagen geheugenprofielen uit te lezen. Dat kan bijvoorbeeld met gratis diagnoseprogramma’s als CPU-Z en HWInfo voor Windows. Die tools geven informatie over de latenties van de aparte snelheidstrappen van de modules. Bovendien documenteren de fabrikanten op de opdruk van de DIMM’s en op hun websites alleen de timings van de hoogste kloksnelheid die de modules ondersteunen.
De timings die in het SPD-EEPROM zijn opgeslagen kun je uitlezen met de diagnosetool HWInfo.
In tegenstelling tot de kloksnelheid van een processor, kun je de kloksnelheid en latenties van het werkgeheugen niet wijzigen in een draaiend systeem. De Ryzen Master Tool van AMD en de Extreme Tuning Utility (XTU) van Intel bieden wel opties om de RAM-snelheid en -timings te wijzigen, maar je moet het systeem wel eerst opnieuw starten voordat die wijzigingen door het BIOS worden overgenomen.
De prestaties hebben we bij de Ryzen-allrounder en de verschillende programma’s in eerste instantie met de dualchannel-modus gemeten. De geheugensnelheid met de Memory Latency Checker (MLC) van Intel haalde bij DDR4-3333 een 25 procent snellere datadoorgifte dan met DDR4-2666. De tool benaderde daarmee maar liefst 93 procent van de maximaal haalbare transferrate. De tool meet ook de kortere latenties. De geheugenbenaderingen was met het overklokgeheugen in de DDR4-3333-16-16-16-modus ongeveer 20 procent sneller dan bij DDR4-2666 met JEDEC-timings.
Bij renderingtoepassingen als Cinebench en Blender vervloog de winst van het snellere geheugen volledig. De prestaties bij gecomprimeerde 7-Zip-bestanden was daarentegen maar liefst 9 procent sneller. Daar betreft het echter wel een benchmark die geheel in het werkgeheugen wordt uitgevoerd.
Video-encoders en 3D-games profiteerden met een verschil van nog geen drie procent van overklokte DIMM’s – wat nog maar net te meten is. We hebben daarbij bewust gekozen voor realistische grafische instellingen zoals een full-hd-resolutie en een hoge beeldkwaliteit. Daarbij was de gebruikte GeForce GTX 1060 de beperkende factor voor de framerate. Bij een lagere resolutie van 720p, sterk gereduceerde kwaliteitsinstellingen en framerates boven de honderd zal het werkgeheugen een grotere invloed hebben, maar dat is niet representatief voor de instellingen die gamers voor ogen hebben.
Als extra test hebben we ook gemeten met de allrounder van Intel. In tegenstelling tot de AMD-pc draaide het systeem wel stabiel met de hoogste geheugeninstelling van het DDR4-3466-RAM. Vergeleken met de Ryzen is de benaderingsduur tot het werkgeheugen bij Core i-processors beduidend korter. De oorzaak daarvoor is waarschijnlijk de Ring Bus, die de cpu-cores met de geheugencontroller verbindt en die vergeleken met de Infinity Fabric van Ryzen een hogere kloksnelheid heeft.
Ook op het Intel systeem haal je hooguit in uitzonderingsgevallen meetbaar hogere snelheden met sneller geheugen. Naast de 7-Zip-benchmark was daar ook het onderdeel Solidworks 2012 van de professionele benchmark SPECviewPerf sneller. De overige acht onderdelen van SPECviewPerf toonden geen snelheidsverschillen.