De in cpu’s ingebouwde grafische chips zijn krachtig en kosten niet veel. Als je het juiste moederbord kiest kun je daar een of twee grote monitoren met 4K-resolutie op aansluiten en met een ergonomische 60 Hz mee werken.
Wel heb je daar een DisplayPort 1.2- of HDMI 2.0-poort voor nodig op je moederbord. De Integrated Graphics Processors (IGP’s) in de huidige cpu’s van AMD en Intel bevatten bijna alle functies die je ook bij moderne grafische kaarten ziet.
Denk aan hardwarematige decoding en encoding voor videoformaten als H.264, H.265 en VP9 (YouTube), HDR en de kopieerbescherming HDCP 2.2, in elk geval bij het kleine aantal moederborden met HDMI 2.0.
Ingebouwde graphics zijn bijna altijd rap genoeg voor het bewerken van foto’s in Photoshop en Lightroom en het bewerken van video, alhoewel AMD en Nvidia je daar graag een van hun losse grafische kaarten voor willen aansmeren.
Als je goed oplet, merk je dat losse grafische kaarten maar weinig versnelling bieden. Onze tip: probeer het eerst eens met de IGP, dan kun je later altijd nog een losse kaart halen.
Een losse grafische kaart is vooral nodig voor games.
Naast het gebruik in workstations (AMD Radeon Pro en Nvidia Quatro) zijn grafische kaarten vooral noodzakelijk voor gamers. Een full-hd-monitor haal je al voor minder dan 100 euro in huis. Dit is ook de minimale resolutie die een grafische kaart soepel moet aankunnen.
In theorie kun je wat mindere 3D-performance opvangen met een monitor met een variabele refreshrate zoals Nvidia’s G-sync en AMD’s FreeSync. Maar de monitor wordt dan al snel een stuk duurder. Als je het nog niet zo goed weet, kun je het geld beter in een krachtige grafische kaart steken. De cryptomining-boom is over, dus de prijzen van grafische kaarten zijn weer ‘normaal’ geworden.
Vanaf 160 euro haal je een AMD Radeon RX 570 of Nvidia GeForce 1050 Ti met 4 GB GDDR5-geheugen in huis. De kaart van AMD verbruikt meer, maar is toch interessant vanwege een merkbaar betere performance, die zorgt dat je hier en daar een spel in WQHD (2560 × 1440) nog prima kunt spelen.
Als je enkele tientjes wilt besparen, kun je kijken naar een GeForce GTX 1050 met 3 GB geheugen of een langzamere Radeon RX 560D, een variant van de RX 560 met minder ingeschakelde shaders. Dit soort kaarten hebben het in full-hd af en toe lastig, de anti-aliasing moet in elk geval omlaag worden geschroefd.
Grafische kaarten die nog goedkoper zijn, zijn eigenlijk alleen maar geschikt om oudere pc’s moderne aansluitingen te geven voor nieuwe displays met een hoge resolutie of voor videodecoding.
Let wel op, bij Nvidia-kaarten heb je voor het decoden van HDR-video’s minimaal een GeForce uit de 1000-serie nodig met 3 GB geheugen of meer. Video’s en games met HDR afspelen is op zichzelf al een lastige klus.
De prijzen van grafische kaarten gaan tot ruim over de 1000 euro, vooral de nieuwe Nvidia RTX 2000-reeks. Voor het eerst zie je hier versnelling voor raytracing ingebouwd. Deze optie zie je slechts bij weinig games terug. Battlefield V biedt het al wel, maar je frames per seconde hebben er flink onder te lijden.