Eerder hebben wij geschreven over hoe het is om ChromeOS Flex te gebruiken als besturingssysteem. In dit artikel vertellen wij hoe je ChromeOS Flex moet installeren.
Benodigdheden om ChromeOS Flex te kunnen installeren:
- Een usb-stick met minimaal 8GB vrije ruimte
- Een laptop of pc met Chrome erop (dit kan overigens ook het apparaat zijn waar je daarna ChromeOS Flex op wilt installeren)
- Een laptop of pc waar je ChromeOS Flex op wil installeren
USB-Stick prepareren
Google biedt het systeem aan om te downloaden, op dezelfde manier als je aan herstelmedia voor Chromebooks komt. Om een installatie-stick voor Chrome OS Flex te maken, heb je dus de Chrome extensie Chromebook-herstelprogramma nodig, die je kunt krijgen in de Chrome Web Store.
De extensie is kieskeurig: als de browser onder Linux draait, start hij niet. En in Microsoft Edge start hij wel, maar slaagt er dan niet in om naar een usb-stick te schrijven. Met Chrome op Windows en in Chrome OS-achtige systemen hadden we daarentegen geen problemen. Google biedt op dit moment geen andere optie voor een installatiemedium zoals een usb-maker of bootable ISO-images.
Zodra de extensie geïnstalleerd is, start je hem via het puzzelstukjepictogram rechtsboven in de browser en sluit je een usb-stick aan met een capaciteit van minimaal 8 GB. Hou er rekening mee dat de inhoud van de usb-stick gewist zal worden. Vervolgens volg je deze stappen:
- Selecteer in het dialoogvenster ‘Aan de slag’.
- Klik op ‘Een model uit de lijst selecteren’.
- selecteer ‘Google Chrome OS Flex’ als producent en ‘Chrome OS Flex’ als product.
- Vervolgens selecteer je de usb-stick die je wilt gebruiken.
- Als je dit hebt gedaan, kom je bij een venster waarin je alleen nog maar hoeft te klikken op de knop ”Nu maken”.
Na het volgen van de bovengenoemde stappen is je usb-stick gereed om gebruikt te worden voor de installatie van ChromeOS Flex. Tevens is het mogelijk om eerst het besturingssysteem enkel vanaf de usb-stick te starten om het te proberen voordat je besluit om het te installeren.
Goed om te weten voordat je gaat installeren
Voordat je begint met het installeren van ChromeOS Flex willen wij je wijzen op een mindere eigenschap van het installatieprogramma. De ontwikkelaars hebben geen rekening gehouden met het scenario dat er meer dan één ssd of harde schijf in een computer kan zitten. Het besturingssysteem belandt gewoon op de schijf die door de firmware als eerste opslag wordt genoemd.
Op onze testcomputer kwam het besturingssysteem op de SATA-schijf in plaats van de NVMe-ssd. Dit hebben wij kunnen omzeilen door de SATA-schijf los te koppelen voorafgaand aan de installatie. Een andere mogelijkheid is om de SATA-controller in het BIOS bootmenu uit te schakelen.
Hou er overigens ook rekening mee dat een dual-boot setup niet aan te raden is. Als je bijvoorbeeld Windows en Chrome OS Flex parallel wilt installeren, heb je afzonderlijke schijven nodig. Tijdens het installeren moet je alleen de schijf aansluiten die bedoeld is voor het desbetreffende systeem. Het risico van zo’n dual boot setup is dat een update voor het ene systeem het andere systeem kan beschadigen.
Ontvang gratis informatie en tips over besturingssystemen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
ChromeOS Flex installeren
Bij het opstarten moet de computer vanaf die stick opstarten. Bijna alle systemen hebben daar een BIOS bootmenu voor. Je opent dat door een paar keer een toets als F2, F8, F11, F12, Enter of Esc in te drukken direct na het inschakelen van de computer. Welke toets je moet gebruiken hangt af van de fabrikant en het model.
Zodra de installatie is gestart, moet je de volgende stappen volgen:
- Klik op ‘English (United States)’ en selecteer ‘Dutch (Nederlands)’ als de taal
- Verander het toetsenbord van Amerikaans naar ‘Verenigde Staten (Internationaal)’.
- Bevestig met OK
- Druk vervolgens op ‘Aan de slag’.
- Selecteer bij de volgende stap ‘Chrome OS Flex installeren’ en bevestig met Volgende en ‘Chrome OS Flex installeren’.
- Bevestig met Installeren dat de volledige inhoud van de harde schijf/ssd gewist mag worden.
Zodra het installeren is voltooid, en dat kan even duren, wordt je computer automatisch afgesloten.
Het instellen van ChromeOS Flex
Wanneer je het systeem na de installatie opstart volgt het instellingsproces. Dit lijkt een beetje op het eerste keer installeren van een Android-smartphone. Stel eerst de taal en de toetsenbordindeling weer in, maak verbinding met wifi (als er geen vaste netwerkverbinding is) en ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden. Bij deze optie kun je ook het standaard ingestelde vinkje verwijderen dat het systeem toestaat optionele diagnostische gegevens aan Google door te geven. Selecteer vervolgens Jij en log in met je Google-account.
Vervolgens vraagt het systeem of je cloudsynchronisatie wilt gebruiken voor de browser (bladwijzers, wachtwoorden, enzovoorts) en voor de rest van het systeem (apps, instellingen en dergelijke). Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, geef je aan of Google gegevens over je hardware mag opslaan en analyseren om Chrome OS te verbeteren.
Controleer op systeemupdates
Zodra het bureaublad verschijnt, kun je het beste meteen controleren of Google in de tussentijd een systeemupdate uitgebracht heeft. Om dat te doen, open je de Instellingen-app door te klikken op de klok rechtsonder op de taakbalk en op het tandwielpictogram. Klik op ‘Over Chrome OS’ op de navigatiebalk aan de linkerkant en vervolgens op ‘Controleren op updates’ aan de rechterkant.
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen uit c’t magazine 10/2022, p. 114-117)