ChromeOS Flex gebruiken als alternatief op Windows of Linux

Elwin Hodžić
1

Tot voor kort was ChromeOS alleen beschikbaar op Chromebooks en -boxen. Nu biedt Google een variant aan genaamd ChromeOS Flex om zelf te installeren op bijna elke computer.

ChromeOS Flex gebruiken als alternatief op Windows of Linux

Minimumeisen om ChromeOS Flex te kunnen gebruiken

Volgens Google heb je minstens 4 GB RAM, 16 GB opslag, een 64-bit processor en een grafische kaart nodig om dit besturingssysteem te laten draaien. De twee laatstgenoemde mogen bij voorkeur niet van vóór 2010 zijn. Met uitzondering van enkele netbooks moet de overgrote meerderheid van laptops en desktop-pc’s die niet ouder zijn dan tien tot twaalf jaar aan die eisen voldoen.

Voor wie is dit besturingssysteem interessant?

Dit besturingssysteem is heel interessant voor mensen die gebruikmaken van Google-diensten of in het bezit zijn van een Android toestel. Foto’s, documenten, e-mails enzovoorts worden namelijk allemaal in de Cloud van Google gesynchroniseerd. Het is dus heel makkelijk om gegevens tussen ChromeOS Flex en je Android smartphone uit te wisselen. Bovendien werkt dit besturingssysteem vloeiend en is het intuïtief te gebruiken.

Impressie van ChromeOS Flex

Van CloudReady naar ChromeOS Flex

ChromeOS Flex is voortgekomen uit het besturingssysteem CloudReady van Neverware, dat overgenomen door Google is. Dit besturingssysteem was een variant van ChromeOS, of nog preciezer: van Chromium OS, de opensource basis waarop alle Chrome OS-achtige systemen gebouwd zijn.

ChromeOS Flex versus ChromeOS

Visueel (vooral qua kleuren) is Flex bijna volledig gelijk aan het normale ChromeOS. Zo is er ook een powerwash-functie om apparaten terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Toch verschillen de twee besturingssystemen op een paar punten:

  • Er is geen Google Play Store aanwezig zoals bij ChromeOS. Het is dus niet mogelijk om Android-apps te laten draaien op een ChromeOS Flex apparaat.
  • Door het ontbreken van de Google-firmware en -beveiligingschip zijn sommige functies zoals Verified Boot en Verified Access niet mogelijk.
  • De Zero Touch-registratie en gedwongen herregistratie ontbreken bij ChromeOS Flex
  • ChromeOS Flex biedt geen ondersteuning voor het uitvoeren van virtuele Windows-machines (VM’s).

Alle verschillen en beperkingen van ChromeOS Flex ten opzichte van Chrome OS heeft Google gedocumenteerd en die zijn hier te vinden.


Ontvang gratis informatie en tips over besturingssystemen, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Gecertificeerde apparaten en ondersteuning van hardware

Google houdt een lijst bij van gecertificeerde apparaten voor dit besturingssysteem, met informatie over welke onderdelen in welk model problemen kunnen veroorzaken. Zo kan ChromeOS Flex niet overweg met bepaalde hardware van laptops zoals DVD-drives,  vingerafdruksensoren, 3D-infraroodcamera’s en sommige invoerpennen en dergelijke. Naast deze lijst van gecertificeerde apparaten kan je ook achterhalen of dit besturingssysteem goed werkt op jouw apparaat door het simpelweg gewoon uit te proberen.

Google heeft tevens ook alle bekende bugs van ChromeOS gedocumenteerd. Deze lijst van bekende bugs zijn hier te vinden.

ChromeOS Flex gebruiken als alternatief op Windows of Linux

Onze test

ChromeOS Flex draaide uitstekend bij onze test op een Lenovo G780 laptop uit 2011. Op een Asrock Deskmini H470 draaide het bijna goed. Hierbij lag het probleem bij de stand-bystand. Toen het systeem na een tijdje in de slaapstand ging, kon hij wel worden gewekt, maar gaf het systeem geen beeld meer. Het systeem moest worden uitgeschakeld en opnieuw opgestart. Blijkbaar was het een probleem tussen de drivers en de firmware. De enige oplossing voor dit specifieke probleem was om de slaapstand uit te schakelen bij de Instellingen-app.

Conclusie

Chrome OS Flex is een geweldig besturingssysteem als je er een scenario voor hebt. Het is ideaal voor gebruikers die bekend zijn in het Google-universum en gebruik maken van Google-diensten. Ook is het ideaal voor Android gebruikers die toch liever een groter scherm met muis en toetsenbord willen hebben voor sommige taken zoals foto’s bijsnijden, e-mails typen en documenten lezen.

Als je nog een afgedankte laptop of pc hebt liggen, is het zeker de moeite waard om Chrome OS Flex daar op te installeren. Anders is het wellicht ook nog de moeite waard om je oude laptop of PC te voorzien van een Linux distributie.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Jan Schüßler en Noud van Kruysbergen uit c’t magazine 10/2022, p. 114-117)

Lees meer over besturingssystemen in c’t 11/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Software installeren op ChromeOS Flex

Eerder hebben wij geschreven over hoe het is om ChromeOS Flex te gebruiken als besturingssysteem en hoe je dit besturingssysteem moet installeren. In ...

Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
gerard roozen
Lezer
gerard roozen

Net Chrome OS Flex op een oude Toshiba laptop/net boek geïnstalleerd. Windows of Linux (met Gui) was niet meer de gebruiken op deze computer, gewoon te traag. Chrome Flex werkt prima, ook alle hardware wordt herkend, touchpad, touchscreen, usb.