Chrome OS alternatief CloudReady installeren: gratis Chromebook

Marco den Teuling
0

CloudReady installeren als gratis Chrome OS alternatief

Je kunt Cloudready installeren als gratis alternatief voor Chrome OS.  Maak zo je eigen Chromebook van een oude laptop.

Chrome OS kun je alleen krijgen op nieuwe hardware zoals een Chromebook. Maar het gratis Cloudready OS van Neverware heeft dezelfde basis (Chromium OS), en kun je bijvoorbeeld op een oude laptop installeren die geen Windows 11 (of 10) ondersteunt.

De installatie is makkelijk met de CloudReady USB Maker. Maar je kunt de software ook eerst testen. Lees verder voor CloudReady installeren en instellen, en wat je ermee kunt.

Geschikt voor CloudReady?

We hebben het Neverware CloudReady OS zelf getest op drie oude laptops:

 • Lenovo G780-laptop uit 2012 met een Intel i3-2328M: werkte goed, alleen afsluiten ging soms niet (kon dan door aan-uitknop ingedrukt te houden).
 • Microsoft Surface Pro, eerste generatie (ook uit 2012): werkte goed, alleen positiesensor van de tablet had geen effect.
 • Acer Iconia W500 met een AMD C50  (2011): werkte, maar was te langzaam om CloudReady vloeiend te draaien.

Er is een lijst van meer dan 450 officieel ondersteunde systemen, maar in de forums voor de gratis Home editie vind je ervaringen met allerlei andere apparaten waarop CloudReady wel of niet goed draait. De hardware-eisen voor soepel gebruik zijn net als bij Chrome OS lager dan voor Windows.  Er is wel minimaal 2 GB RAM nodig.

CloudReady installeren – met de USB Maker

Installeren gaat het makkelijkste met een usb-stick (8 GB of meer) en de CloudReady USB Maker:

 1. Download de USB Maker (voor Windows 7 of hoger).
 2. Sluit de usb-stick aan.
 3. Open de USB Maker (installeren is niet nodig) en klik tweemaal op Next.
 4. Selecteer de usb-stick onder ‘­Select Drive’ en klik weer op Next.

De stick wordt nu gewist en de software gedownload en op de stick gezet. Tijdens het maken van de stick vindt Windows soms nieuwe partities en biedt aan om die te formatteren: negeer die berichten gewoon. Het hele proces kan tot 20 minuten duren, afhankelijk van o.a. je downloadsnelheid.

CloudReady USB Maker Neverware gebruiken usb-stick maken

Klik na afloop op Finish en verwijder de usb-stick.

CloudReady installeren met de usb-stick

Nu kun je met de usb-stick CloudReady installeren op een oude laptop of ander apparaat:

 1. Zorg dat de laptop is uitgeschakeld en sluit de usb-stick aan.
 2. Start de laptop op vanaf de stick. Meestal kun je met een functietoets zoals F2, F8 of F12 direct na inschakelen een BIOS-bootmenu oproepen en daarin de usb-stick kiezen.
  Aan een wit laadscherm met CloudReady-logo zie je dat vanaf de stick wordt gestart.
 3. Klik op de klok rechts onderin, dan op ­‘Install OS’.
 4. Klik vervolgens op ‘Install CloudReady’ en dan op ‘Erase Hard Drive And Install CloudReady’.

CloudReady van usb-stick installeren

Onze ervaring is dat het installeren zelden meer dan vijf minuten duurt. Na het installeren schakelt de computer automatisch uit. Verwijder de installatie-stick en zet de pc weer aan.

Op het einde van dit artikel vind je opties als je de USB Maker niet kunt gebruiken of de installatie niet lukt.

CloudReady instellen

Het instellen lijkt sterk op een Chromebook: kies de taal- en toetsenbord­indeling, maak een netwerkverbinding en bevestig de gebruiksvoorwaarden. Let op: in het laatste ­geval is een vinkje voor het verzenden van diagnose­gegevens naar Google standaard geactiveerd en op sommige computers pas zichtbaar als je naar be­neden scrolt. Daarna moet je inloggen met een Google-account en de synchronisatie goedkeuren – en dat is het.

In vergelijking met een Chromebook is er één verschil dat in het bijzonder opvalt: de voorzieningen voor Google Play Services ontbreken en je kunt geen Android-apps installeren. Dat is voorbehouden aan echte Chromebooks – net als de koppeling met een Android-smartphone. Google is tegenwoordig eigenaar van Neverware, maar heeft hierin geen verandering aangekondigd.

CloudReady instellen en gebruiken interface

De optie voor een Android telefoon koppelen kun je in CloudReady niet activeren.


Ontvang gratis tips en informatie over hardware en software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

CloudReady gebruiken

De werking en het uiterlijk van Chrome OS en Cloud­Ready lijken wel als twee druppels water op elkaar. De Linux-omgeving kan ook worden geïnstalleerd bij de instellingen via het ontwikkelaarsmenu. Daarmee is extra software zoals SyncThing te installeren. Niet alle mogelijkheden die we bij de links hieronder voor Chrome OS geven zijn beschikbaar, maar je kunt in meer of mindere mate:

Zeker het laatste moet je niet doen met oudere Windows-versies (zoals Windows 7 of XP). CloudReady krijgt regelmatig (beveiligings-)updates.

Uitproberen en meer opties

Je kunt CloudReady OS uitproberen voordat je het installeert, door van de usb-stick te starten en die als live systeem te gebruiken. Dat is wel trager en instellingen gaan verloren als je de stick op een ander apparaat gebruikt.

Een andere optie voor CloudReady uitproberen is VMWare Workstation Player downloaden en een kant-en-klaar OVA-bestand importeren.

Als je USB Maker niet kunt gebruiken, kun je als alternatief een image-bestand downloaden en dit met het Chromebook-herstelprogramma op een usb-stick zetten.

Bij problemen met de usb-stick kun je die eventueel voor handmatige installatie via de commandline gebruiken.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Jan Schüßler en Marco den Teuling uit c’t magazine 11/2021, p. 128)

Lees uitgebreide workshops en informatie op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er