Games op een Chromebook spelen – alle mogelijkheden

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Er zijn nog steeds veel misverstanden over wat je met een Chromebook kunt. Op moderne Chromebooks kun je veel meer dan wat internetten en teksten typen in Google Documenten. Je kunt er prima op werken en games op een Chromebook spelen behoort ook tot de mogelijkheden.

Gamen op Chromebooks kan op allerlei manieren en zelfs een controller of extern beeldscherm aansluiten is een optie. Ook als je geen internetverbinding hebt, kun je nog gamen op je Chromebook. Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden om games op een Chromebook te spelen.

Web-games

Chromebooks zijn ideaal voor webgebaseerde toepassingen en online games in een browser kun je er ook prima mee spelen. Op sites zoals Speeleiland en Spelletjes.nl vind je een enorm aanbod aan online games. Veel webgames zijn redelijk klein of eenvoudig, maar er zijn ook ‘serieuze’ games die in een browser draaien zoals Quake of Spelunky. Zogenaamde browsergames die een Windows-client willen downloaden en installeren werken uiteraard niet.

Chromebook game Quake browser

Een snelle 3D-shooter zoals QuakeJS kan prima in een browser draaien.

Maar veel online games gebruiken bijvoorbeeld Java, dat uitstekend draait in Chrome, of ze gebruiken moderne HTML5-techniek. De antieke Flash-browserplug-in van Adobe wordt steeds minder gebruikt.

Chromebook game Flash inschakelen

Je kunt Flash in de Chrome-browser inschakelen voor een specifieke site via de site-instellingen.

Maar als je toch Flash-games wil spelen kan dat ook: ga naar de gewenste site, klik vervolgens links naast de URL, kies in het menu dat opent Site-instellingen en stel de optie naast Flash in op Toestaan. Vanaf dan kun je Flash op die website gebruiken. Flash kan soms haperen, maar dat ligt meer aan de plug-in. Voor online games is elke Chromebook geschikt, of je nu een goedkope Chromebook C202X van 200 euro hebt of een veel duurder model.

Flash game Chromebook

Ook Flash-games kun je spelen op een Chromebook in de Chrome-browser.

Android-games

Een enorm aanbod aan games is op Chromebooks beschikbaar via de Google Play Store. Bijna alle Android-games voor smartphones, zijn daarin ook op een Chromebook beschikbaar.  Speel je de game ook op een smartphone, dan kan de spelvoortgang vaak gesynchroniseerd worden tussen je Chromebook en smartphone.

games Chromebook Android Play Store

De meest Android-games kun je ook op een Chromebook installeren (gewoon uit Google Play).

Houd er wel rekening mee dat Android-games groot kunnen zijn: games zoals Baldurs Gate II: Enhanced Edition (een ‘port’ van de pc-game) of PUBG Mobile kunnen meerdere gigabytes groot zijn. Als je veel Android-games wilt installeren is een Chromebook met meer dan 32 GB opslagruimte een aanrader, zoals de Chromebook C423NA, uitvoering EB0108 met 64 GB opslagruimte. Je kunt Android-games normaliter alleen op het interne geheugen opslaan, een SD-kaart of usb-stick in de Chromebook is daarvoor niet geschikt. Na installatie is vaak geen internet nodig om te spelen, maar dit verschilt per game.

games Chromebook convertible 2-in-1 touchscreen Flip

Een convertible model met touchscreen zoals de Flip C214 is handig voor Android-games met touchbediening.

De besturing van veel Android-games is afhankelijk van touch-bediening, daarvoor raden we een Chromebook met touchscreen aan. De touchpad hiervoor gebruiken werkt meestal niet lekker. Een gangbaar laptopmodel met touchscreen is een optie, maar touchbediening werkt prettiger op een convertible model dat je naar tent- of tabletmodus kunt omklappen, zoals de Flip-modellen van Asus. Convertibles zijn vaak iets duurder, voor een instapper zoals de Flip C214 ben je al gauw 300 euro kwijt.

Een alternatief voor touchbediening is eventueel het toetsenbord of een bluetooth-controller, maar dat moet beide wel door de Android-game worden ondersteund. De Xbox One S controller werkt bijvoorbeeld prima, zolang dit het model met bluetooth is. Bijna alle Chromebooks zijn voorzien bluetooth.

Chromebook game controller

Een bluetooth-controller kun je gebruiken voor Android-games die dit ondersteunen, zoals hier Asphalt 9.

De meeste Android-games, zoals de vele digitale bord- en kaartspellen en ‘eenvoudige’ mobiele games, draaien vlot op goedkope Chromebooks. Sommige zijn echter veeleisend qua prestaties of spelen fijner op een hogere resolutie dan 720p (zelfs budget-smartphones hebben tegenwoordig al schermresoluties van full-hd of meer).  Voor zware (3D-)games is een krachtige Chromebook met omklapbaar touchscreen zoals de Flip C436 ideaal. Het touchscreen daarvan reageert ook preciezer dan dat van goedkope Chromebooks, al is dat van een goede smartphone nog gevoeliger. Bovendien biedt een premium-Chromebook zoals de Flip C436 ook meer opslagruimte en een mooi full-hd-scherm.

Games streamen

Een alternatief voor games op je Chromebook draaien, is ze via het netwerk streamen vanaf een andere computer. De prestaties van de Chromebook spelen daarbij geen rol, zolang de netwerkverbinding maar goed is. De streamingdienst Google Stadia draait bijvoorbeeld in de Chrome-browser en daarmee kun je op een Chromebook de zwaarste 3D-games vloeiend en met maximale grafische details spelen. Een andere optie zijn streamingdiensten die vanaf een server werken en waarvan de Android-app voor Chrome OS beschikbaar is, zoals Vortex Cloud Gaming of Shadow.

Chromebook pc Steam game Steam Link

Met de Steam Link Android-app kun je games streamen vanaf je pc naar je Chromebook.

Het is ook mogelijk om games te streamen vanaf een ingeschakelde pc. Dat kan bijvoorbeeld met Steam-games naar de Steam Link Android-app of met alternatieven zoals Remotr (naar Android-app) of Rainway (naar Chrome-browser). Zo kun je pc-games toch op de bank of in de tuin spelen via je Chromebook, zolang je verbinding maar goed genoeg is.

Een full-hd scherm op je Chromebook is wel fijn bij dit soort diensten om van betere graphics te kunnen genieten en een controller is ook prettig en soms zelfs vereist (zo werkt Stadia niet zonder gekoppelde controller en gaat ook Steam Link uit van een controller). Een Chromebook met full-hd scherm, zoals de Chromebook C423NA heb je al voor circa 250 euro.

Steam en Linux-games

Als je Chromebook Linux-ondersteuning heeft, kun je ook Linux-games of de Linux-versie van Steam installeren. Dit vereist wat handwerk op de commandline, maar je kunt bijvoorbeeld het Gnome Software Center installeren en van daaruit relatief makkelijk Linux-games installeren. Voor het Software Center geef je deze drie opdrachten in een Terminal-venster en herstart je je Chromebook:

sudo apt-get install gnome-software gnome-packagekit

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade

Daarna kun je Software (Center) starten en in de categorie Games spellen zoeken en installeren via een grafische interface.

Linux games Chromebook Software Center

Met Software (Center) kun je Linux-games installeren via een grafische interface.

Het installeren van Steam is wat omslachtiger (zie bijvoorbeeld deze Engelstalige instructies, vooral stap 2 en 3) en lang niet alle spellen in je Steam-bibliotheek zullen een Linux-versie hebben. Voordeel is wel dat geen (ingeschakelde) pc nodig is en dat je Steam ook in offline-modus kunt starten. In onze uitgebreide Steam-bibliotheek was ongeveer een derde van alle games ook op Linux beschikbaar. Overigens schijnt Google te werken aan officiële integratie van Steam in Chrome OS, waardoor dit alles makkelijker wordt.

Chromebook Linux Steam games

Via Steam voor Linux zijn veel titels beschikbaar, maar vaak is daarvoor wel krachtige hardware nodig.

Zowel de Steam Linux-games als andere Linux-games kunnen veel opslagruimte vergen. Linux in Chrome OS draait bovendien beter op een krachtige Chromebook. Veel Steam-games zullen te veeleisend zijn voor goedkope Chromebooks. Een premium-model zoals de Chromebook Flip C436 is voor deze toepassing geen overbodige luxe.

Gamen op Chromebooks

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, is games op een Chromebook spelen heel goed mogelijk. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat de normaliter erg lange accuduur van Chromebooks tijdens gamen snel verdampt. Een Chromebook met full-hd touchscreen en 64 GB opslagruimte (zoals deze) en een bluetooth controller zorgt dat je niet snel tegen beperkingen aanloopt. Maar ook op de goedkoopste Chromebook kun je via opties als web- en Android-games, Stadia en Steam Link veel speelplezier hebben.

 


Blijf op de hoogte van Chromebook en gaming nieuws en hardware!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondartikelen op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er