Asus Chromebook Flip C436 review

Marco den Teuling
2

Chromebooks kunnen steeds meer dan alleen webapps draaien. Het besturingssysteem van Google draait nu ook Android-apps en Linux-toepassingen. Er verschijnen steeds vaker duurdere modellen zoals Asus’ Chromebook Flip C436, die nieuwe hoogten qua prijs en prestaties verkent.

Het model Flip C436 dat we getest hebben, heeft een Intel Core i3-processor, een 14-inch full-hd-scherm, 8 GB RAM en een 128GB-ssd. Een Windows-laptop met die specificaties heb je al voor zo’n 500 euro. Maar die hebben niet hetzelfde fraaie ­2-in-1 design met omklapbaar touchscreen, een vingerafdrukscanner en toetsenbordverlichting – verpakt in een 1,1 kg licht pakketje. De Flip C436 oogt en voelt veel duurder en dat is hij ook met een prijs van 900 euro. Voor 100 euro meer krijg je een Core i5 en een 256GB-ssd – en er is zelfs een i7-versie.

Asus Chromebook Flip C436 review

Zwaar geschut

Voor een Chromebook zijn dat buiten­sporige prijzen. Surfen op het internet of Android-apps draaien kan ook op veel goedkopere hardware, al gaat het op C436 wel heel lekker allemaal. Bij zware apps heb je voordeel van de hardware, een grafisch zware game als Asphalt 9 draait ook in ‘high quality’ snel en ondersteunt zelfs het toetsen­bord. Maar pas met de Linux-­omgeving die Chrome OS biedt wordt de performance echt interessant. Die is op de C436 snel geïnstalleerd en ook apt-get update en dist-upgrade verliepen (relatief) snel. Linux-­toepassingen zoals Gimp draaien prima op de compacte en lichte laptop.

Voor de ontwikkelomgeving Android Studio is er een speciale Chrome OS Linux-versie. Gecompileerde Android-apps kun je eventueel meteen (in developer-modus) openen op de C436. We konden web-apps, Linux-toepassingen en Android-apps probleemloos naast elkaar draaien op onze i3-versie (dualcore i3 10110U). Als je grotere projecten een beetje snel wilt compileren, zouden we echter het quadcore i5-model aanraden.

Gebruiksgemak

De Flip C436 is in dagelijks gebruik een prettig apparaat, je neemt hem door het lage gewicht en de compacte afmetingen makkelijk overal mee naartoe. Voor buiten in de tuin zou het verder fraaie scherm echter helderder moeten zijn. De Flip bleef bij licht gebruik stil, bij belasting was alleen een zacht ruisen hoorbaar. De accuduur is zoals bij de meeste Chromebooks goed: met licht gebruik haalden we makkelijk acht uur en meer. Het grote touchpad voelt prettig aan en het toetsenbord is goed bruikbaar. Met de twee USB-C-poorten kun je apparatuur aansluiten en de laptop opladen. Een microSD-­slot biedt extra opslagruimte en er zit nog een webcam ingebouwd – en verrassend goed klinkende speakers.

Conclusie

Al met al is de C436 een fijn apparaat met een erg fraaie afwerking en design. Onder de mooie buitenkant zit voor een Chromebook heel krachtige hardware. Maar die zal alleen in heel specifieke gevallen voordeel opleveren, waardoor het voor deze prijs geen allemansvriend is.

Asus Chromebook Flip C436

FabrikantAsus, www.asus.com/nl
Cpu / geheugenCore i3-10100U / 8 GB
Scherm14-inch IPS, touch, full-hd
Afmetingen1,37 × 31,95 × 20,53 cm
Gewicht1,1 kg
Shoplink en prijsFlip C436 met core i3, circa € 900

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't magazine 11/2022

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Syncosync: back-ups maken door twee Pi’s met elkaar te verbinden

Met de tool syncosync is het mogelijk om twee Raspberry Pi’s via het internet met elkaar te verbinden om back-ups te maken.

Rescuezilla review: software die misschien je redder in nood kan zijn

Het live-systeem Rescuezilla maakt met slechts enkele muisklikken een back-up van partities of kloont een bestaand systeem naar een nieuwe schijf. Bov...

Interessant voor jou

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Luk
Lezer
Luk

Hoi, is het mogelijk om spellen zoals Fortnite hierop te spelen of andere games via EpicGames?