Thuiswerken op een Chromebook: oplossingen en tips

Redactie
0

Inhoudsopgave

Thuiswerken zonder Windows-pc? Dat kan op een Chromebook vaak prima. Veel scholieren zijn niet anders gewend. Maar als je met thuiswerken op een Chromebook begint, kunnen deze tips het werken vergemakkelijken.  

Afgezien van het verschil in besturingssysteem tussen Chrome OS en Windows, zijn er verschillen in hardware.  Zo hebben Chromebooks vaak beperkte lokale opslagruimte of wat minder snelle hardware. Dat laatste is voor Chrome OS minder belangrijk en tegenwoordig zijn er ook premium Chromebooks zoals de Flip C436, die zelfs met een snelle Core i7 processor en 512 GB ssd beschikbaar is. Qua software kunnen Chromebooks tegenwoordig veel meer dan vroeger, doordat ze naast web-apps ook Android-apps en Linux-software kunnen draaien.

Er zijn nog andere zaken waar je mee te maken krijgt als je gaat thuiswerken op een Chromebook, bijvoorbeeld hoe je bestanden uitwisselt, andere apparaten aansluit of iets kunt afdrukken. Voor bijna alles is er een (makkelijke) oplossing.

Asus Chromebook Flip C436 review

Op een premium Chromebook (zoals deze Asus Flip C436) kun je nog beter serieus aan de slag, maar op een goedkoper model kan het ook.

Android of Linux erbij

Veel werk kan prima via websites of web-apps, maar soms werkt een Android-app of Linux-programma handiger. Check daarom of je Chromebook die kan draaien en activeer de optie indien nodig. Tik daarvoor op de zoekknop (vergrootglas op het toetsenbord), begin met typen van ‘Instellingen’ en en klik op die optie bij de zoekresultaten.

Android-apps. In het venster dat opent klik je links op Apps. Je kunt dan rechts onder Apps de Google Play Store activeren, op nieuwe Chromebooks is dat tegenwoordig standaard. Apps zoeken doe je via de Google Play Store (te vinden via de zoekknop of onderin de dock). De meeste apps zijn gratis, maar voor een aanschaf zal worden gevraagd een betaalmiddel toe te voegen (dat kan behalve een creditcard bijvoorbeeld ook PayPal of een Play Store-giftcard zijn).

thuiswerken op Chromebook Android Apps Play Store

In de Google Play Store (icoon links onder op de ‘Plank’) vind je Android-apps voor thuiswerken op een Chromebook.

Linux-software. Tik in het Instellingen-venster links op Linux (bèta) en activeer deze optie om Linux-software te kunnen installeren. Je kunt dan in Terminal via een opdrachtprompt programma’s installeren (sudo apt install progname) of eerst Gnome Software installeren om ze via een grafische interface toe te voegen. Activeren van de Linux-optie vergt wel extra opslagruimte en het vlot draaien vereist een redelijk krachtige Chromebook.

Communicatie

Ook bij thuiswerken op een Chromebook kun je contact houden met collega’s, zakenrelaties en klanten, bijvoorbeeld via chats, videovergaderen en  e-mail.

  • E-mail. Moderne e-mail kun je meestal via een webomgeving benaderen zoals Outlook Web App (OWA). Je gaat daarvoor naar de webpagina (in dit geval office.com) en logt in met je werk-mailadres en bijbehorend wachtwoord.  De web-app werkt vaak net zo goed als een lokaal geïnstalleerde Windows-versie en alles blijft gesynchroniseerd. Op een Chromebook met touchscreen kun je ook een Android-app kiezen (zoals Outlook of Gmail) als je graag met aanraakgebaren werkt. Een Linux-mailprogramma installeren zoals Evolution is voor de meeste gebruikers overkill.
  • Videovergaderen. De aanbieders van videovergaderen (zie overzicht) bieden dat vaak via een website aan en/of als Android-app. Die hebben niet altijd dezelfde mogelijkheden, dus dat is een kwestie van testen welke je handiger vindt. In Android moet je erop letten dat je toegang tot je camera en microfoon (en contactpersonen) verleent bij het eerste gebruik van de app. Dit regel je achteraf via Instellingen / Apps/ Je apps beheren, via de app-naam en dan onder Rechten.
thuiswerken op Chromebook chat video vergadering meeting bellen microfoon camera

Controleer of apps op je Chromebook de juiste rechten hebben om goed te werken.

  • Chatten. Voor chatten kun je de Android-apps gebruiken of de webversie, maar dan met het fysieke toetsenbord van je Chromebook. Whatsapp vereist een telefoon, maar je kunt wel Whatsapp Web op je Chromebook koppelen aan je smartphone.

De meeste Chromebooks hebben een aansluiting voor een headset (3,5mm-audio) als je dat fijner vindt werken dan de ingebouwde microfoon. Bluetooth-headsets en veel usb-headsets werken ook gewoon op een Chromebook. Om de Audio-instellingen te bekijken en eventueel uit- en ingang aan te passen klik je in het statusvak rechtsonder en daarna in het statuspaneel naast het koptelefoonicoon.

thuiswerken op Chromebook headset usb bluetooth videobellen meeting

Via het koptelefoon-icoon kies je de audio-ingang en -uitgang. Controleer ernaast meteen het volume.

Toegang tot bestanden

Je kunt een usb-stick of -schijf aansluiten op je Chromebook, bestanden uitwisselen via clouddiensten en bijvoorbeeld een NAS of Windows-share benaderen. Via een VPN kun je verbinding maken met een ander (bedrijfs)netwerk. Ook goedkope Chromebooks zoals de Chromebook C202 (circa € 210) hebben daarnaast meestal een geheugenkaartlezer als nóg een optie voor opslag of uitwisselen van bestanden.

  • Cloudopslag. Standaard kun je Google Drive benaderen via Bestanden van Chrome OS. Om bijvoorbeeld OneDrive daarin te krijgen, installeer je eerst de bijbehorende OneDrive app uit de Chrome Web Store. Daarna klik je in Bestanden rechtsboven op het driepuntjes-menu en kies je Nieuwe service toevoegen / Nieuwe service installeren. Tussen de beschikbare services vind je buiten de standaard beschikbare nu ook OneDrive. Na installatie een aanmelden is OneDrive verschijnt OneDrive dan in de navigatiebalk van Bestanden.  Benaderen via de website of de Android-app gebruiken is een andere optie.
  • Gedeelde map. Een gedeelde map op een Windows-systeem of NAS kun je benaderen via de optie Network File Share for Chrome OS. Die vind je standaard al onder Nieuwe service toevoegen (zie hierboven). Als die niet lekker werkt kun je eerst een alternatieve service installeren voor dit doel.
thuiswerken op Chromebook bestanden cloud OneDrive service map

Voeg een service toe aan Bestanden van Chrome OS om die daarin te benaderen. Of gebruik de website of Android-app als alternatief.

Android- of Linux-apps en Chrome OS zelf zijn (veilig) van elkaar gescheiden. Gebruik onder ‘Mijn bestanden’ in Chrome OS de map ‘Linux-bestanden’ en (voor Android) de mappen onder ‘Play-bestanden’ om hiertussen iets uit te wisselen. In Linux en Android vind je die terug als je persoonlijke map en (in Android) Music/Pictures/Movies op het ‘intern geheugen’. Ook de map Download is standaard gekoppeld (in Linux /mnt/chromeos/MyFiles/Downloads/ ).

Remote desktop en VPN

Wil je via je Chromebook inloggen op een (werk-)pc elders? Populaire methoden hiervoor zoals een VPN en Windows Remote Desktop zijn ook met een Chromebook mogelijk. Op die manier krijg je ook toegang tot de bijbehorende bestanden.

  • VPN. Chrome OS heeft standaard ondersteuning voor VPN-protocollen zoals L2TP/IPSec en OpenVPN. Zo’n VPN kun je instellen via de knop VPN in het statuspaneel. Meer verbindingsopties en uitgebreidere mogelijkheden bieden Chrome-apps zoals Cisco AnyConnect of Android-apps zoals OpenVPN for Android.
    Als je een VPN via Android opzet, wordt die ook door Chrome OS gebruikt: vaak is dat de makkelijkste oplossing en het is ook wat Google zelf adviseert. Voor Linux moet je apart aan de slag met OpenVPN in Terminal of speciale software.
  • Windows Remote Desktop. Via je Chromebook inloggen op een Windows-pc gaat makkelijk met de officiële Microsoft Remote Desktop Android-app. Als de Chromebook een lagere resolutie heeft dan de Windows-pc, moet je via het hamburger-menu (drie lijntjes) bij Display zorgen dat ‘Match this device’ actief is. De app kan zowel via een gateway inloggen als met een Terminal-server verbinden.
thuiswerken Chromebook RDP Windows Remote Desktop Microsoft

Log in op een Windows-pc met je Chromebook om alle programma’s en bestanden daarop te benaderen.

Nog een optie om op een andere (Windows-)pc in te loggen is met Chrome Remote Desktop. Installeer daarvoor op de Windows-pc de bijbehorende software, en in Chrome OS de web- of Android-app. Met de op de pc ingestelde pincode kun je vanuit Chrome OS inloggen.

Randapparatuur en printers

Bij (thuis)werken op een Chromebook kan het handig zijn om er allerlei randapparatuur op aan te sluiten. Zo kun je een usb- of bluetooth-muis of -toetsenbord aansluiten of eventueel een extra monitor. Voor dat laatste moet je Chromebook wel een geschikte aansluiting hebben. Bij een Chromebook zoals de Asus Flip C436 kun je een tweede monitor aansluiten via USB-C. De voordelige Chromebook C202X heeft hiervoor een HDMI-uitgang. Andere display-uitgangen kom je niet echt tegen bij Chromebooks, en lang niet alle Chromebooks hebben er een.

thuiswerken Chromebook externe monitor beeldscherm aansluiten

De (voordelige) Asus Chromebook C202X heeft onder andere een HDMI-uitgang voor een externe monitor.

Afdrukken vanaf een Chromebook gaat via het Internet Printing Protocol (IPP). Daarvoor moet de printer aan het netwerk hangen. Check of de printer in de lijst met ondersteunde printers staat. Toevoegen doe je via de Instellingen onder Geavanceerd / Afdrukken. De dienst Google Cloud Printing wordt stopgezet, dus daar kun je beter niet voor kiezen.
Desnoods kun je een bestand op een geheugenkaartje of usb-stick zetten en in de printer steken, als die deze mogelijkheid biedt. Een andere optie zijn Android-apps van de printer-fabrikant gebruiken of een universele Android-app zoals die van de Mopria Alliance.

Veel kun je dus wel aansluiten op een Chromebook, maar houd er rekening mee dat usb-apparaten die een Windows-driver vereisen (zoals usb-printers) niet zullen werken.

Tot slot

Zoals hierboven aangegeven kun je met een Chromebook prima thuiswerken. Prettig is daarbij bovendien dat updates bijna onopgemerkt gebeuren en het besturingssysteem goed beveiligd is. Qua software kun je makkelijk web-apps zoals Google Documenten gebruiken, maar ook Android-apps zoals Microsoft Office (met een betaald Office-account). Ook een voordelig model zoals de Chromebook C202X biedt meer toetsenbord en scherm dan een tablet en je kunt externe apparaten aansluiten om nog fijner ergonomisch te werken.

Een luxe Chromebook zoals de Flip C436 werkt natuurlijk nog prettiger en is met de lange accuduur en het lage gewicht ook erg portable. Via VPN of Remote Desktop kun je met elke Chromebook bovendien inloggen op Windows-pc’s en die op afstand gebruiken. Als je met een Chromebook gaat werken zul je ontdekken dat er eigenlijk veel meer mee kan dan je dacht en dat je misschien niets anders meer nodig hebt om (thuis) te werken.

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat...

Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken? Dit moet je weten!

Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te k...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er