Gratis videobellen: een overzicht

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

    Er zijn veel programma’s om te videobellen, maar met welke kun je wat doen? We hebben de kenmerken van de gratis aanbiedingen vergeleken.

    Videoconferencing is al een structureel onderdeel van het dagelijks leven voor thuiswerkers, maar daarnaast komen steeds meer mensen buiten hun werk om bij elkaar om voor de camera bij te kletsen. Hoewel videochatprogramma’s in het professionele leven vaak tegen betaling worden gebruikt, zijn er ook een aantal zeer goede programma’s gratis beschikbaar – maar die verschillen sterk in hun functiebereik.

    Voor dit overzicht hebben we negen videobelprogramma’s geselecteerd: Blizz van TeamViewer, Cisco Webex, Discord, Facebook Messenger, Google Hangouts (wordt een dezer dagen opgevolgd door Google Meet), Jitsi Meet, Microsoft Teams, Skype, Whereby en Zoom.

    Die zijn allemaal afkomstig van commerciële aanbieders, alleen Jitsi Meet is een beetje ongewoon: de Jitsi-software is beschikbaar als opensource en iedereen die dat wil kan er zijn eigen videoconferentieserver mee opzetten. Voor gebruikers zonder eigen server is de publieke server meet.jit.si beschikbaar. Het project wordt gefinancierd door het Amerikaanse VoIP-bedrijf 8&8.

    We hebben Apple Facetime (dat volgens Apple alles van end-to-end-encryptie voorziet) buiten beschouwing gelaten omdat die software alleen met Apple-apparaten werkt. Bij TeamViewer Blizz, Cisco Webex, Microsoft Teams, Whereby en Zoom hebben we gekeken naar de afgeslankte gratis versies van betaalde diensten. Facebook en Skype zijn in principe gratis, maar je hoeft alleen je Skype-tegoed op te waarderen om mobiele en vaste nummers te bellen. Google Hangouts was en is ook gratis, en de betaalde versie is onlangs omgedoopt tot Google Meet en maakt deel uit van het zakelijke klantenaanbod G Suite. Maar ook van Meets komt een gratis versie.

    Discord is de kleurrijkste representant van deze selectie. Die software was oorspronkelijk alleen een communicatie- en streamingtool voor gamers, maar wordt nu ook veelvuldig gebruikt buiten de gamingcontext.

    Hoe kom je binnen?

    Bij alle aanbieders kun je via een link mensen uitnodigen voor een videochat. Dat is vaak heel praktisch, vooral als je wilt communiceren met mensen die je nog niet in je contactenlijst hebt staan. Bij de meeste aanbieders moet in ieder geval de zogenaamde host (oftewel de uitnodigende persoon) een account aanmaken. Bij Blizz, Webex, Whereby en Zoom hebben gasten geen account nodig, maar bij Discord, Hangouts en Skype wel.

    De makkelijkste manier is Jitsi Meet, want niemand heeft daar een account nodig. Klik op de vergaderlink, typ de gewenste naam in en je bent klaar. Bij Whereby hoeft een host alleen zijn mailadres op te geven, dan kan hij daarmee een vergaderkamer openen.

    Voor Blizz, Webex, Jitsi Meet, Teams en Zoom kunnen deelnemers ook inbellen via het normale telefoonnetwerk.

    Hoeveel personen zijn er toegestaan?

    Bij Teams, Zoom, Jitsi, Skype en Facebook zullen de meeste particuliere gebruikers de limiet waarschijnlijk niet bereiken. Daar kunnen respectievelijk 250, 100, 75 en 50 videobellers meedoen. Bij Jitsi kan er vanaf zo’n 35 deelnemers aan de videochat echter video- en audio-uitval zijn. Voor massa-evenementen raadt Jitsi daarom aan om alleen de sprekers in de videochat te brengen en de anderen de videostream live te laten streamen op YouTube. Een functie daarvoor is geïntegreerd.

    Discord en Hangouts ondersteunen tien deelnemers, terwijl de gratis versie van Blizz er slechts vijf ondersteunt. Bij Whereby kun je met vier personen tegelijk videobellen.

    Beeld en geluid

    Het is duidelijk dat alle programma’s video, audio en tekstberichten kunnen overdragen. Er zijn echter verschillen in hoe het uitgezonden videobeeld eruit ziet: Jitsi, Skype, Zoom en Webex (de laatste alleen met de iOS-app) kunnen de achtergrond van hun eigen beeld vervagen, zodat de andere deelnemers aan het gesprek niet je slordige werkkamer of de drogende was zien. Wat op het eerste gezicht een gimmick-functie lijkt te zijn, wordt daarmee een killer-feature voor slordige videobellers.

    Zoom gaat daarbij nog verder. Die software geeft desgewenst niet alleen de achtergrond wazig weer, maar plaatst ook het eigen gezicht voor een vrij te kiezen achtergrond (Virtual Greenscreen). Daarbij worden niet alleen afbeeldingen ondersteunt, maar ook video’s.

    Op veel plekken leidt die functie tot echte creativiteitswedstrijden. Zoom kan je eigen gezicht daarbij ook nog eens ‘optimaliseren’, oftewel je rimpels door middel van softfocus minimaliseren. Wie weet hoeveel het succes van deze software met die functie te maken heeft.

    Ook Microsoft ondersteunt in de huidige Team-versie een virtuele achtergrond. Op dit moment kun je echter alleen maar kiezen uit de aanwezige standaardafbeeldingen.

    Scherm delen

    Je kunt met alle programma’s je beeldscherm delen. Maar ook daar zijn er belangrijke verschillen in detail. De meest zinvolle functie is daarbij om alleen de Inhoud van een programmavenster en niet de gehele scherminhoud te delen. Alle programma’s kunnen dat, maar Skype alleen met Chrome en de macOS-client. Als je de Windows-client gebruikt kun je alleen het volledige scherm delen. Met Facebook Messenger kun je onder macOS met Firefox helemaal niets delen, maar alleen met Chrome. Onder Windows werkt met beide browsers.

    Het wordt nog een stuk lastiger als je niet alleen een tekstvenster wilt delen, maar bijvoorbeeld een video met geluid. Hangouts, Blizz en Whereby kunnen geen geluid van de computer doorgeven. Bij Skype werkt het doorsturen van audio alleen met de Windows-client.

    In het algemeen zijn bewegende beelden problematisch. Vaak werkt de transmissie alleen haperend. Bovendien mag het te delen venster niet overlapt worden door een ander venster.

    Discord heeft daar vanuit zijn achtergrond een streepje voor. Games en video’s worden betrouwbaar vloeiend en met audio naar de groepsvideochat verzonden. Zelfs als het venster zich op de achtergrond bevindt.

    Beveiliging

    De vraag hoe veilig videochats zijn, speelt zeker sinds de discussies rondom Zoom. Zoom claimde de videoverbindingen van end-to-end-encryptie te voorzien, maar dat bleek niet waar te zijn. Net als bijna alle videochatprogramma’s gebruikt Zoom wel een transportversleuteling van en naar de server, maar daar worden de videogesprekken onversleuteld verwerkt.

    Van de hier genoemde alternatieven gebruikt alleen TeamViewer Blizz een end-to-end-encryptie. Naar eigen zeggen in ieder geval, want dat hebben we niet kunnen controleren.

    Als je er zeker van wilt zijn dat niemand kan meekijken en luisteren, moet je overwegen Jitsi op een aparte server installeren. In een artikel in c’t 6/2020 staat hoe je dat moet doen.

    Nog een veiligheidstip: bij aanbieders bij wie je zonder account kunt werken en alleen met een link aan een videochat kunt deelnemen, moet je een wachtwoord instellen. Anders kunnen onbevoegden via een toevallig goed geraden link toegang tot het gesprek krijgen. Dat lijkt al zo vaak te gebeuren dat de Engelse Wikipedia daar al een woord voor heeft bedacht: zoombombing.

    Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

    Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

    Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

    Conclusie

    De gratis tools voor videobellen zijn in de praktijk voor de meeste gevallen prima geschikt. Jitsi Meet is ons het best bevallen wat de eenvoud in het gebruik betreft. Je hoeft je nergens te registreren en het werkt op de desktop simpel met een browser. Whereby is ook een aanrader voor als je met weinig mensen hoeft te videobellen.

    Als je vaak bewegende beelden wilt delen, moet je eens kijken naar Discord. Daar werkt het versturen van het beeld en geluid van schermcontent betrouwbaar soepel mee.

    Blizz by TeamViewer

    Account nodigja (alleen de host)
    Beperkingen gratis versiedeelnemersaantal
    Maximaal aantal deelnemers5
    Delenbeeldscherm, vensters
    Werkt metWindows, macOS, Android, iOS
    Overigeinbellen met telefoon
    Downloadlinkblizz.com

    Cisco Webex

    Account nodigja (alleen de host)
    Beperkingen gratis versiedeelnemersaantal, minder beheerfuncties
    Maximaal aantal deelnemers100
    Delenbeeldscherm, vensters, audio
    Werkt metWindows, Linux, macOS, browser, Android, iOS
    Overigeinbellen met telefoon, achtergrond vervagen (iOS), opnemen
    Downloadlinkwebex.com

    Discord

    Account nodigja (host en gasten)
    Beperkingen gratis versie
    Maximaal aantal deelnemers10
    Delenbeeldscherm, vensters, audio
    Werkt metWindows, Linux, macOS, browser (geen video), Android, iOS
    Overige
    Downloadlinkdiscordapp.com

    Facebook Messenger

    Account nodigja (host en gasten)
    Beperkingen gratis versie
    Maximaal aantal deelnemers50
    Delenbeeldscherm, vensters
    Werkt metbrowser, Android, iOS
    Overige
    Downloadlinkmessenger.com

    Google Hangouts

    Account nodigja (host en gasten)
    Beperkingen gratis versieonder meer deelnemersaantal
    Maximaal aantal deelnemers10
    Delenbeeldscherm, vensters
    Werkt metbrowser, Android, iOS
    Overige
    Downloadlinkhangouts.google.com

    Jitsi Meet

    Account nodignee
    Beperkingen gratis versie
    Maximaal aantal deelnemers75 (35 geadviseerd)
    Delenbeeldscherm, vensters
    Werkt metbrowser, Android, iOS
    Overigehand opsteken, sprekersstatistieken, opnemen, directe upload naar YouTube
    Downloadlinkjitsi.org

    Microsoft Teams

    Account nodigja (host en gasten)
    Beperkingen gratis versiegeen opnamefunctie, niet inbellen
    Maximaal aantal deelnemers250
    Delenbeeldscherm, vensters, audio (alleen Chrome)
    Werkt metbrowser, Android, iOS
    Overigevirtuele achtergrond, opnemen, ondertiteling
    Downloadlinkmicrosoft.com

    Skype

    Account nodigja (host en gasten)
    Beperkingen gratis versie
    Maximaal aantal deelnemers50
    Delenbeeldscherm, vensters (alleen Chrome en macOS), audio (alleen Windows-client)
    Werkt metWindows, Linux, macOS, browser, Android, iOS
    Overigeondertiteling
    Downloadlinkskype.com

    Whereby

    Account nodigja (mailadres host)
    Beperkingen gratis versiedeelnemersaantal
    Maximaal aantal deelnemers4
    Delenbeeldscherm, vensters
    Werkt metbrowser, Android, iOS
    Overige
    Downloadlinkwhereby.com

    Zoom

    Account nodigja (alleen host)
    Beperkingen gratis versiemaximaal 40 minuten
    Maximaal aantal deelnemers100
    Delenbeeldscherm, vensters, audio
    Werkt metWindows, Linux, macOS, browser, Android, iOS
    Overigevirtuele achtergrond, opnemen
    Downloadlinkzoom.us

     

     

     

    Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

    Deel dit artikel

    Noud van Kruysbergen
    Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

    Lees ook

    Dit kun je verwachten als je ChatGPT als hacking-tool wilt gebruiken

    Kun je ChatGPT gebruiken als hacking-tool? We neigden naar de duistere kant en onderzochten of de assistentie van een AI van elke scriptkiddie een eli...

    Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

    Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er