Er zijn veel programma’s om te videobellen, maar met welke kun je wat doen? We hebben de kenmerken van de gratis aanbiedingen vergeleken.
Videoconferencing is al een structureel onderdeel van het dagelijks leven voor thuiswerkers, maar daarnaast komen steeds meer mensen buiten hun werk om bij elkaar om voor de camera bij te kletsen. Hoewel videochatprogramma’s in het professionele leven vaak tegen betaling worden gebruikt, zijn er ook een aantal zeer goede programma’s gratis beschikbaar – maar die verschillen sterk in hun functiebereik.
Voor dit overzicht hebben we negen videobelprogramma’s geselecteerd: Blizz van TeamViewer, Cisco Webex, Discord, Facebook Messenger, Google Hangouts (wordt een dezer dagen opgevolgd door Google Meet), Jitsi Meet, Microsoft Teams, Skype, Whereby en Zoom.
Die zijn allemaal afkomstig van commerciële aanbieders, alleen Jitsi Meet is een beetje ongewoon: de Jitsi-software is beschikbaar als opensource en iedereen die dat wil kan er zijn eigen videoconferentieserver mee opzetten. Voor gebruikers zonder eigen server is de publieke server meet.jit.si beschikbaar. Het project wordt gefinancierd door het Amerikaanse VoIP-bedrijf 8&8.
We hebben Apple Facetime (dat volgens Apple alles van end-to-end-encryptie voorziet) buiten beschouwing gelaten omdat die software alleen met Apple-apparaten werkt. Bij TeamViewer Blizz, Cisco Webex, Microsoft Teams, Whereby en Zoom hebben we gekeken naar de afgeslankte gratis versies van betaalde diensten. Facebook en Skype zijn in principe gratis, maar je hoeft alleen je Skype-tegoed op te waarderen om mobiele en vaste nummers te bellen. Google Hangouts was en is ook gratis, en de betaalde versie is onlangs omgedoopt tot Google Meet en maakt deel uit van het zakelijke klantenaanbod G Suite. Maar ook van Meets komt een gratis versie.
Discord is de kleurrijkste representant van deze selectie. Die software was oorspronkelijk alleen een communicatie- en streamingtool voor gamers, maar wordt nu ook veelvuldig gebruikt buiten de gamingcontext.