Windows 11 beschikbaar – gratis upgrade komt naar Windows 10

Redactie
0

Vanaf 5 oktober is Windows 11 beschikbaar. Microsoft begint dan met de uitrol van de eerste, gratis upgrades voor Windows 10-pc’s. Zo’n pc moet wel voldoen aan de hardware-eisen. Windows 11 zal gefaseerd beschikbaar gesteld worden.De hardware-eisen kun je vinden bij Windows 11 hardware eisen in de praktijk . Je kunt controleren of je pc aan de eisen voldoet met de PC Health Check-app oftewel de Pc-statustool , een klein testprogramma van Microsoft.

Verder hangt het af van je Windows 10-installatie of Microsoft Windows 11 aanbiedt. De Enterprise-edities zullen de gratis upgrade waarschijnlijk niet  krijgen.

windows 11 upgrade beschikbaar

Windows 11 alleen voor 64-bit

Als je nog steeds een 32-bit installatie gebruikt, zal Windows Update ook geen upgrade naar Windows 11 aanbieden. Het zal alleen worden uitgebracht als 64-bit variant – een upgrade van 32- naar 64-bit is niet gepland.

Als je nog een oudere versie dan Windows 10 op je pc gebruikt, krijg je geen gratis upgrade naar Windows 11 aangeboden. Ook het testprogramma draait niet onder de oude versies.

Eerste tussenstap: upgrade naar Windows 10

Om de gratis upgrade toch te krijgen, is een tussenstap nodig: je kunt nog steeds gratis overstappen van Windows 7, 8 en 8.1 naar Windows 10.  Als dit is gebeurd en Microsoft je pc compatibel acht en je aan de beurt bent, wordt de upgrade naar Windows 11 aangeboden.

Windows 11 beschikbaar – gratis als upgrade

Gebruik je Windows 10 Home of Pro in de 64-bit variant en voldoet je pc aan de hardware-eisen? Dan zou de gratis upgrade voor jou (op termijn) moeten werken. Wat je als upgrade krijgt, komt overeen met de gelijknamige editie: als je Windows 10 Home gebruikt, krijg je 11 Home, als je Pro gebruikt, krijg je 11 Pro.

De gratis upgrade zal echter niet op alle pc’s tegelijk worden aangeboden. In de eerste plaats zal dit gebeuren met de pc’s die volgens Microsoft als bijzonder goed getest zijn, omdat daarmee de minste problemen te verwachten zijn. Andere pc’s zullen slechts geleidelijk worden omgezet.

Microsoft verwacht dat het proces tot medio volgend jaar zal duren. Met andere woorden: hoe exotischer de hardware- en software-uitrusting van je pc, hoe later hij zal worden opgewaardeerd.

Upgrade – geen update

Je kunt de upgrade op dergelijke pc’s waarschijnlijk wel forceren, maar we raden het niet aan. Waar mogelijk heeft Microsoft goede redenen waarom een pc de upgrade nu niet krijgt. Ondanks het downloaden van alle benodigde bestanden via Windows Update, zal het installeren van de nieuwe Windows-versie geen update zijn, maar een upgrade.

Tijdens de upgrade worden niet alleen de gewijzigde bestanden uitgewisseld, maar wordt Windows 11 ook vers geïnstalleerd naast Windows 10. Het set-upprogramma probeert vervolgens zoveel mogelijk toepassingen, gegevens en instellingen van de oude naar de nieuwe installatie over te brengen.

Met “probeert” bedoelen we dat dit in het verleden niet altijd lukte. Het is daarom beter om vóór de upgrade een back-up van je installatie te maken met een programma voor een complete image van de schijf.

Upgrade als een nieuwe installatie

Je kunt de upgrade naar de nieuwe versie gebruiken voor een schone start door Windows 11 opnieuw te installeren. Je kunt daar een set-upmedium voor maken met de Media Creation Tool (MCT). Via de MCT kun je eventueel ook andere versies kiezen dan die waarop je de tool draait. Je kunt ook meteen een iso-bestand downloaden.

Installatiesleutel voor schone installatie Windows 11

Of een installatiesleutel nodig is voor een schone herinstallatie varieert van geval tot geval – als op de pc al Windows 10 draait, of als de pc is geleverd met Windows 8, 8.1 of 10 geïnstalleerd, is het antwoord meestal nee.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Het belangrijkste is dat de editie moet kloppen. Dus als Windows 8.1 Home was geïnstalleerd, zal het set-upprogramma automatisch Windows 11 Home installeren.

Wat echter niet hoeft te kloppen is de architectuur: het installatieprogramma en de activeringsservers maakt het niet uit of de oude Windows een 32- of 64-bit versie was – dat is dus de manier voor gebruikers van een 32-bit installatie om toch de gratis upgrade te krijgen. Als een sleutel nodig is, is het goede nieuws: bij onze tests accepteerde Windows 11 alle sleutels van Windows 7, 8, 8.1 en 10 die overeenkwamen met de editie. De architectuur doet er niet toe: er zijn geen aparte sleutels afhankelijk van de architectuur, alle sleutels van Windows 7, 8(.1) en 10 werken zowel met 32- als met 64-bit.

Lees meer over Windows 11 in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Windows 11 nieuwe versie met Store en zonder tegels

De nieuwe Windows 11 versie krijgt een zachter uiterlijk, verplaatst het startmenu naar het midden en verandert onder de motorkap het een en ander.

Back-ups maken: negen back-upprogramma’s voor Windows getest

Wil je automatisch back-ups maken van je foto’s, scriptie en andere belangrijke bestanden? Negen back-up-programma’s laten in deze test zien of zij de...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er