Windows 10 vanaf usb-stick installeren is het alternatief nu veel laptops (en zelfs desktops) geen optisch station meer hebben. Het is geen grote klus om een usb-stick te maken waarmee je Windows 10 nieuw of als upgrade kunt installeren. Daar heb je speciale tools voor, maar het kan ook met de eigen tools van Windows – de keuze is aan jou.
Als je enkele jaren geleden het besturingssysteem Windows opnieuw wilde installeren, kon je het zonder installatiemedium wel schudden. Tegenwoordig biedt Microsoft daar een gratis programma voor aan. Een paar keer klikken en alles wat je nodig hebt wordt gedownload en naar een usb-stick geschreven, waarmee je vervolgens kunt booten. Daarmee kun je Windows 10 Home, Pro en Education installeren. Als je al een installatie-ISO-image hebt, hoef je Windows niet opnieuw te downloaden, maar kun je een opensourceprogramma gebruiken dat alle benodigde informatie op een bootable usb-stick zet. Dat kun je overigens ook doen met tools die Windows zelf al heeft. Bij alle programma’s die we hier noemen, kun je op de link klikken om ze te downloaden.
Maar eerst nog even wat over de usb-stick: welke stick je gebruikt, maakt op zich niet zo veel uit. Hij moet alleen betrouwbaar functioneren en hij moet voldoende opslagruimte hebben. Er moet ten minste 4 tot 8 GB op passen. Veel mensen zullen zo’n stick nog wel ergens hebben rondslingeren. Mocht dat niet het geval zijn, dan heb je voor een tientje al een usb-stick met 32 GB. Pak echter geen usb-stick van meer dan 32 GB, want dan kunnen er problemen optreden die je niet hebt met sticks tot 32 GB.
maar wat heb je hier nu aan als Windows 10 (1903 en 1809 editie) zelf niet in staat blijken om zich goed te installeren vanaf een USB stick? Win10 maakt zelf de partities aan maar doet dat niet goed als er een USB stick in zit. Ik wilde mijn NUC met Win10 op een SATA M.2 SSD upgraden naar NVME M.2 SSD. Bij gebrek aan NVME behuizing (kost € 45!) is het dus de enige (lege) SSD. Dan moet je wel met een USB stick aan de gang. Werkt het niet! Om dan een DL ! DVD te gaan branden… Lees verder »
Vervelend als het niet werkt natuurlijk. Windows installeren op een NVMe-ssd blijkt helaas ook ondanks BIOS-updates en aanpassen van BIOS/UEFI-instellingen soms toch niet te werken. Of je dat vanaf een usb-stick doet of op andere wijze maakt vaak geen verschil, de installatie kan niet worden voltooid.
Wie dit risico niet wil lopen en toch het M.2-slot wil gebruiken, kan eventueel kiezen voor een M.2-sdd met SATA-controller, maar die is in elk geval qua theoretisch haalbare snelheden veel langzamer.
het heeft allemaal niks met SATA of NVME SSD’s te maken. Dat is niet het probleem!
Ik HAD dus al een werkende m.2 SATA setup!
Windows10 setup kan niet (meer) overweg met externe USB of SD schijven, raakt ie de kluts kwijt met drive letters… en dat na 35 jaar ontwikkeling.
Ik heb TOCH maar een DVD+DL gemaakt en daar van geboot en dan gaat de Windows10 setup wel goed op de NVME SSD.
Nu kan ik ook veilig Ubuntu installeren want die gaat tenminste niet autistisch te werk en laat Win10 gewoon werkend achter door installatie van een extra bootloader.
De dvd route kan/zal vaak beter werken omdat dat de basis is van een iso distributie. Maar ook dan kan het fout gaan met ‘nieuwe’ disks. In het verleden hebben we dat ook gezien met scsi en andere nieuwe disk interfaces. Daar was de oplossing het op 1 of andere manier de driver voor de nieuwe disk te ‘side loaden’ met een driver op een floppy of zo. In theorie zou dat hier ook moeten kunnen lukken. Met (u)efi in plaats van bios kan die de drivers leveren, in ieder geval goed genoeg voor de installatie. En als het niet… Lees verder »
Methode 4 is de eenvoudigste, ik werk zelf bij ASrock Tech support, en dit is de methode die wij sinds de introductie van Windows 10 gebruiken. Ik ga uit van een UEFI BIOS, omdat dit het meest gebruikt wordt, en een 64 bit installatie in GPT (UEFI) modus. Formatteer een USB stick van voldoende grootte, het maakt niet uit of je hem FAT of NTFS formatteert, maar wij kiezen altijd voor NTFS. Download de laatste ISO file met behulp van de media creation tool, aan het eind krijg je de optie om hem op USB te zetten, of op een… Lees verder »
Wel jammer, zojuist met een 7.x GB stick en windows 10 1909 (engels, internationaal) geprobeerd. Daar staat een te groot bestand op: install.wim is meer dan 4 GB en past dus nooit op fat32. Mogelijk/hopelijk gaat exfat werken op de te installeren laptop.
Het alternatief wordt een andere windows versie met een kleinere install.wim: de ‘gewone’ engelse of een andere taal.
Het volgende programma wil ik onder de aandacht brengen:
“Ventoy”
Ventoy is een opensourceprogramma waarmee zelfstartende USB-sticks kunnen worden gemaakt
https://www.ventoy.net/en/index.html
Als Linux gebruiker heb ik geprobeerd een bootable usb-stick te maken van Windows onder Linux-Mint.
(Multiboot usb, WoeUsb). Het is mij niet gelukt ondanks te vele artikelen op internet.
Totdat ik dat programma tegen kwam (Ventoy).
Nu is het net zoals met Linux een fluitje van een cent om een opstartbare usb-stick te maken van Windows onder Linux.
De handleiding voor Linux (ook voor Windows) vond ik op deze site:
https://www.linuxuprising.com/2020/06/create-bootable-usb-drive-by-simply.html