Hoe kun je een UEFI systeem in de BIOS modus opstarten. We bekijken oorzaken en oplossingen voor UEFI boot problemen en hoe oudere besturingssystemen kunnen opstarten. Op een moderne pc of notebook die met een UEFI-firmware werkt, kunnen deze niet opstarten. Met BIOS-emulatie lukt dat wel, maar dat is niet altijd makkelijk te configureren.
UEFI snelheid bij opstarten
De Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) biedt duidelijke voordelen ten opzichte van het oudere Basic Input Output System (BIOS). Een voordeel van UEFI is dat je kunt booten van schijven met een opslagcapaciteit van meer dan 2 TB.
Op multibootsystemen, waarbij je meerdere besturingssystemen naast elkaar installeert, heb je ook geen bootmanager meer nodig. UEFI-systemen booten veel sneller dan computers met BIOS.
Natuurlijk moet het besturingssysteem wel ondersteuning bieden om op een UEFI-systeem in de UEFI-modus te kunnen opstarten. Voorbeelden daarvan zijn gangbare Linux-distributies sinds 2012 en de 64-bit versies van Windows sinds Vista SP1.
Oude BIOS modus opstarten
Veel bootable diagnosetools om bijvoorbeeld het werkgeheugen of harde schijven te testen gebruiken de oude BIOS-modus nog. Ook de 32-bit versie van Windows 7 doet dat. Daarom biedt de firmware van notebooks en moederborden van desktop-pc’s de zogenaamde Compatiblity Support Module (CSM) aan.
Die UEFI-uitbreiding maakt een ouder besturingssysteem wijs dat er een ouderwets BIOS aanwezig is, zodat je het toch op een moderne computer kunt gebruiken. CSM is normaliter ook nodig om een 32-bit Windows te booten.
Mijn computer windows 10 start op in de bios mode. elke keer moet ik de F1 knop gebruiken en dan kiezen voor opstarten. Wat ik ook aanklik de volgende keer start ie weer in de Bios oftewel in de Uefi-bios. krijg de computer niet meer normaal opgestart.
H.Wiersma ik denk dat je knoopcel batterij leeg is.
Van z’n pacemaker?