UEFI-modus in BIOS en 32-bit Windows

Marco den Teuling
0

Ik kom in c’t magazine en elders tegen dat 32-bit Windows-installaties in de UEFI-modus ‘normaal gesproken’ niet kunnen booten. Wat betekent ‘normaal gesproken’ hier precies? Kan ik bijvoorbeeld op een zelfbouw-pc wel een 32-bit Windows installeren of geeft dat problemen met de UEFI-modus van het BIOS?

Niet alleen Windows heb je in een 32- en 64-bit-versie, ook UEFI-firmware. En beide moeten bij elkaar passen. Daarom boot een 32-bit Windows alleen in de UEFI-modus, als ook de UEFI-firmware 32-bit is. Maar dat is alleen het geval bij enkele tablets, goedkope notebooks en mini-/stick-pc’s met Intel Atom-processor. In de meeste gevallen is de UEFI-firmware 64-bit. En dan start juist in de UEFI-modus ook alleen een 64-bit Windows.

Dat is de redenUEFI-modus 32-bit BIOS dat 32-bit Windows op computers met 64-bit firmware alleen kan starten als je in de BIOS-setup omschakelt van UEFI naar de ‘compatibility mode’ (Compatibility Support Module, CSM, ook ‘BIOS-mode’ genoemd). In de BIOS-modus maakt het niet uit of de firmware een 32-bit of een 64-bit versie is. Beide Windows-versies kunnen starten. Let wel op, want het omzetten naar de BIOS-modus moet gebeuren voordat Windows geïnstalleerd is. Want bestaande installaties booten na het omzetten niet meer. Windows is in principe wel van UEFI- naar de BIOS-modus om te zetten, maar dat is erg ingewikkeld.

Of de betreffende firmware een 32- of een 64-bit versie is, kun je alleen proefondervindelijk achterhalen. Dus: kan een 64-bit Windows in de UEFI-modus booten, dan is de firmware eveneens 64-bit, omgekeerd geldt het ook voor 32-bit. Een 64-bit cpu op het moederbord is geen betrouwbare aanwijzing. Want de 64-bitfuncties worden bij een 32-bit firmware gewoonweg niet gebruikt.

Om de vraag te beantwoorden of er in de UEFI- of de BIOS-modus is geboot, is een blik in de BIOS-instellingen vaak niet voldoende. Want wanneer er bijvoorbeeld een niet UEFI compatibele grafische kaart in de computer zit, booten veel moederborden stiekem toch in de BIOS-modus, zelfs als er in de setup-opties uitdrukkelijk UEFI ingesteld is. Windows zelf kan gelukkig aangeven in welke modus het is geboot. Daarvoor gebruik je het programma Systeeminformatie (Windows+R indrukken en msinfo32 intypen). Op de eerste pagina staat in het rechtergedeelte, een paar regels onder Processor, ‘BIOS-modus’ met daarachter ‘UEFI’ of ‘Verouderd’. Met dat laatste bedoelen ze de BIOS-modus.

Lees meer over het opstarten in UEFI-modus en wijzigen naar de BIOS-modus.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er