Windows- en zeker macOS-gebruikers krijgen een kant-en-klaar systeem, maar bij Linux moet je meestal zelf de installatie doen. Er wordt maar heel weinig hardware geleverd met Linux al geïnstalleerd.
Verschillende installatiemethoden
Elke Linux-distributie heeft zijn eigen installatiemethode. Sommige distributies, zoals Manjaro en Elementary OS, streven naar een eenvoudig en aantrekkelijk installatieproces. Anderen, zoals Debian, vereisen dat je door een reeks vragen gaat en redelijk wat tekst doorploegt. Gelukkig biedt Debian wel live-media en het Calamares-installatieprogramma voor een meer gebruikersvriendelijke installatie.
Arch Linux, aan de andere kant, gebruikt helemaal geen installatieprogramma. In plaats daarvan moet je de instructies volgen van een wiki-artikel of de experimentele archinstall-wizard gebruiken. Dit vereist wel enige kennis van de terminal, dus het is misschien niet de beste optie voor beginners.
Live-media en Arch Linux
Debian biedt ook live-media om uit te proberen, die het duidelijkere Calamares-installatieprogramma gebruiken. Bij een Arch Linux-installatie wordt daarentegen helemaal geen installatieprogramma gebruikt. Je kunt de instructies volgen van een wiki-artikel of als alternatief de (experimentele) archinstall wizard.
Flexibiliteit bij installatie
Sommige distributies, zoals Arch Linux en Debian, bieden de gebruiker meer flexibiliteit bij het installatieproces. Tijdens de installatie kan je zelf de softwareselectie aanpassen en later minder software installeren of verwijderen.
Geschikte distributies voor nieuwkomers
Voor nieuwkomers zijn er distributies zoals Linux Mint, Ubuntu Desktop en Elementary OS die gemakkelijk te installeren en gebruiken zijn. Deze distributies hebben een gebruikersvriendelijke installatiemethode en bieden veel ondersteuning aan de gebruiker.
Sommige distributies proberen tijdens het installeren al zoveel mogelijk wensen te vervullen (zoals Debian).
Extra aandachtspunten voor de installatie van Linux
Als je je Windows-installatie wilt behouden en een dual-boot wilt instellen, moet je eerst de schijf van Windows verkleinen om ruimte te maken voor de Linux-installatie. Sommige distributies kunnen dit tijdens de installatie zelf doen, maar het is toch raadzaam om een back-up te maken van je belangrijke bestanden voordat je begint.
Als je een apparaat hebt met Secure Boot ingeschakeld, moet je erop letten dat de distributie die je installeert compatibel is met deze functie. Ubuntu biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om drivers te installeren, zelfs als Secure Boot is ingeschakeld.
Ubuntu helpt met drivers installeren, zelfs als Secure Boot actief is.