Ubuntu 22.10: Gnome 43 en meer vernieuwingen

Redactie
1

Canonical heeft een nieuwe versie van hun Linux Ubuntu 22.10 (code name ”Kinetic Kudu”) uitgebracht. Deze vernieuwde Ubuntu Linux-distributie wordt gekenmerkt door versieonderhoud en een nieuwe audio-substructuur.

 

Deze keer is de meegeleverde Linux-kernel bijzonder fris. De kernelversie is bijna helemaal up to date van Ubuntu 22.10. Kernel 5.19 loopt slechts een paar weken achter op de huidige Linux-kernel. De zeer symbolische versie 6.0 zou het ongetwijfeld goed hebben gedaan in de release-opmerkingen. De plannen van Canonical-plannen overlapten echter met die van Linus Torvalds. Hierdoor was de nieuwe linux-kernel in Ubuntu 22.10 terechtgekomen.

Hierbij moet er wel gemeld worden dat deze linux-kernel velemalen actueler is dan die van Ubuntu 22.04.

Ubuntu’s standaard desktop-Gnome is ook vers gepolijst in versie 22.10. De nieuwe Gnome 43 vertegenwoordigt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige versie. Het feit dat Ubuntu formeel een GNOME 42 voor versie 22.04 distribueerde, maar enkele Gnome 41-applicaties bevatte, gaven veel gebruikers de tijd.

De fabrikant heeft de uitdagingen met betrekking tot de “libadwaita” UI-bibliotheek, die het leven van Canonical op dat moment nog steeds moeilijk maakte, pragmatisch opgelost en voegt een aangepaste versie van de bibliotheek toe. Verder krijgt Ubuntu 22.10 alle functies van Gnome 43 , inclusief een nieuw instellingendialoogvenster voor Ubuntu-specifieke instellingen en een dialoogvenster voor snelle instellingen in het systeemvak.

Ubuntu 22.10 is vooral interessant voor audioliefhebbers. Dit komt omdat de Linux-distributie voor het eerst PipeWire als standaardraamwerk voor alle audiozaken bevat. Het vervangt PulseAudio, waarvan zowel ontwikkelaars als gebruikers het erover eens zijn dat het al lang over zijn hoogtepunt heen is. PipeWire zou gemakkelijker te configureren zijn en beter werken, maar bovenal verwent het gebruikers met aanzienlijk lagere latenties dan de vorige oplossing. Liefhebbers die Ubuntu combineren met professionele audio-hardware en muziekstukken en audio-opnames maken, moeten hiervan ook en vooral profiteren.

Verder biedt Ubuntu 22.10 veel modelupdates: NetworkManager 1.40 voor het beheer van netwerkapparaten en BlueZ 5.65 voor samenwerking met Bluetooth-hardware zijn bij de distributie inbegrepen, net als LibreOffice 7.4 en Firefox 104. Zoals gewoonlijk komen de applicaties echter in de vorm van het redelijk populaire Snap-formaat daarom, dat sommige Ubuntu-gebruikers mogelijk al onherstelbaar heeft gedreven. Degenen die Ubuntu trouw zijn gebleven, krijgen in ieder geval een nieuwe versie van het “Noto Emoji”-lettertype dat Unicode 15 volledig implementeert.

Een revenant in de vorm van een Ubuntu-smaak blijkt een “explosie uit het verleden”. Voor het eerst in jaren komt Ubuntu 22.10 met een smaak van de Canonical desktop Unity. Een tijdje was Unity de standaard voor Ubuntu totdat het moest wijken voor Gnome.

Tot op de dag van vandaag heeft Unity echter een actieve fangemeenschap, die er niet in de laatste plaats verantwoordelijk voor is dat Canonical de smaak weer in het programma opneemt. Zoals gewoonlijk deelt Unity enkele overeenkomsten met Gnome 43, maar verschilt aanzienlijk op sommige gebieden, zoals de bestandsbeheerder. Want in tegenstelling tot Gnome 43 met Nautilus, komt Unity met Nemo.

Bestaande gebruikers ontvangen de update naar Ubuntu 22.10 zoals gebruikelijk via het softwarebeheer van hun systeem. Op de Ubuntu-downloadpagina zijn ook ISO-images beschikbaar. Op deze pagina kan je eveneens ook verschillende Ubuntu-smaken downloaden zoals Kubuntu en speciale versies voor gebruik in het “Internet of Things”.

Meer over Linux in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

Problemen met Patchday-updates van mei op Windows Server 2019

Sinds de laatste Patchday-updates van mei ondervinden gebruikers problemen met Windows Server 2019. De beveiligingsupdates van mei Patchday tonen herh...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
laptopleon
Lezer
laptopleon

‘Want in tegenstelling tot Gnome 43 met Nautilus, komt Unity met Nemo.’

Over het algemeen zijn de artikelen behoorlijk goed geschreven, maar af en toe sluipt er een rare, letterlijke vertaling in. Dit zie je helaas vaak bij tech-sites.

In het Nederlands zou dit bijvoorbeeld ‘… kiest Unity voor Nemo.’ of ‘levert Unity Nemo erbij.’ zijn.

Verder ben ik blij met de artikelen, want zoveel Nederlandstalig aanbod is er niet. Zeker niet als het gaat om Linux.