Chat GPT 4 gebruiken: dit is het verschil tussen GPT-3 & GPT-4

Elwin Hodžić
1

Inhoudsopgave

  De lancering van GPT-4 heeft de intelligentie van ChatGPT naar een hoger niveau gebracht maar hoe kun je effectief de nieuwe Chat GPT gebruiken en wat zijn de mogelijkheden ervan?

  In dit artikel zullen we de verbeteringen van deze op AI gebaseerde chatbot van OpenAI toelichten, deze vergelijken met zijn voorganger en ook de mogelijke nadelen bespreken.

  Wat is GPT-4?

  In de afgelopen maanden heeft ChatGPT, aangedreven door GPT-3.5, laten zien dat kunstmatige intelligentie nu beschikbaar is voor een breed publiek en al effectief werkt. Toch had deze chatbot enkele beperkingen, waaronder af en toe onjuiste antwoorden, moeite met het genereren van zeer uitgebreide tekststukken en een beperkte verwerking van complexe verzoeken.

  Met de opkomst van GPT-4 zijn deze problemen verleden tijd. Dit nieuwe taalmodel, dat GPT-3.5 vervangt, toont significante verbeteringen op bijna alle fronten, waardoor ChatGPT aanzienlijk slimmer en nuttiger wordt dan voorheen.


  Wil je op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van ChatGPT?

  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Wat is het verschil tussen GPT-3 en GPT-4?

  Je vraagt je nu misschien af: wat is het verschil tussen GPT-3 en GPT-4? Hieronder geven we enkele voorbeelden:

  • Modelomvang en architectuur: GPT-4 heeft meer parameters en lagen dan GPT-3, waardoor het complexere en subtielere taaltaken kan verwerken. Door het gebruik van nieuwe technieken en optimalisaties is dit taalmodel onder andere efficiënter geworden.
  • Begrip van context: een van de belangrijkste verbeteringen in GPT-4 is het vermogen om context beter te begrijpen, wat resulteert in nauwkeurigere en coherente reacties op gebruikersvragen. Hierdoor presteert GPT-4 betrouwbaarder bij het omgaan met ambiguïteit of contextafhankelijke zinnen.
  • Prestaties bij langere teksten: GPT-4 kan nu beter omgaan met langere teksten, waardoor het model de samenhang en relevantie kan behouden bij het genereren en analyseren van uitgebreidere inhoud. In tegenstelling tot GPT-3 slaagt GPT-4 erin de context te behouden, zelfs bij zeer lange teksten.
  • Nauwkeurigheid: met zijn grotere model en verbeterd begrip van context levert GPT-4 een hogere nauwkeurigheid in diverse NLP-taken, zoals tekstgeneratie, sentimentanalyse en automatische vertaling. Dit betekent dat AI-toepassingen die GPT-4 gebruiken, een nog betere gebruikerservaring kunnen bieden.

  Hoe kan ik GPT-4 gebruiken?

  Het is te verwachten dat Chat GPT-4 binnenkort voor iedereen beschikbaar zal zijn via het vertrouwde ChatGPT-platform. Op dat moment kun je gewoon chatten zoals je gewend bent, en het nieuwere en slimmere taalmodel zal de antwoorden genereren.

  Als je nu al toegang wilt tot het verbeterde taalmodel, heb je ChatGPT Plus nodig, een betaald abonnement voor de chatbot van OpenAI. Met ChatGPT Plus krijg je vroegtijdige toegang tot GPT-4 en profiteer je van de hierboven benoemde extra handige functies.  Mogelijke beperkingen van het nieuwe taalmodel

  Ondanks de verbeterde mogelijkheden van GPT-4, moeten we nog steeds rekening houden met enkele beperkingen en aandachtspunten:

  • Genereren van onjuiste of bevooroordeelde inhoud: GPT-4 kan soms nog steeds feitelijk onjuiste of bevooroordeelde informatie produceren, omdat het afhankelijk is van trainingsgegevens die onnauwkeurigheden of vooroordelen kunnen bevatten. Het gebruik van versterkingsleren en andere technieken om de modellen te verfijnen, kan echter dergelijke problemen tot een minimum beperken.
  • Gevoeligheid voor de formulering van de invoer: Net zoals voorgaande GPT-modellen kan dit model ook gevoelig zijn voor kleine veranderingen in de formulering van de input en verschillende resultaten opleveren voor relatief vergelijkbare zoekopdrachten. Dit kan soms leiden tot inconsistente output.
  • Niet in staat om externe informatie op te zoeken: Bij het genereren van tekst of code heeft GPT-4 ook geen toegang tot het internet om feiten te verifiëren of nauwkeurigheid te waarborgen. Alle informatie die wordt gebruikt, is afkomstig uit de trainingsgegevens, die niet altijd actueel zijn.
  • Hoge rekenvereisten: Het implementeren en trainen van grootschalige GPT-modellen kan veel rekenkracht vergen en dure hardware vereisen. Dit kan problematisch zijn, vooral voor kleinere bedrijven met een beperkt budget.

  Conclusie

  Dit artikel toont hoe GPT-4 aanzienlijke verbeteringen heeft gebracht voor ChatGPT. GPT-4 heeft zijn modelomvang vergroot, begrip van context verbeterd, prestaties bij langere teksten geoptimaliseerd en de nauwkeurigheid verhoogd. Hierdoor is GPT-4 nu een handige tool geworden voor natuurlijke taalverwerking.

  Hoewel het potentieel enorm is, moeten gebruikers zich bewust blijven van mogelijke beperkingen, zoals het risico op het genereren van onjuiste of bevooroordeelde inhoud, gevoeligheid voor de formulering van input en beperkte mogelijkheden om externe informatie te verifiëren. Al met al betreft het een goede update ten opzichte van zijn voorganger, en we zijn vooral benieuwd naar de verdere ontwikkeling van deze chatbot van OpenAI.


  Wil je op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van ChatGPT?

  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Windows 11 Home upgraden naar Pro? Zo kun je dit voor elkaar krijgen!

  Wil je je Windows 11 Home upgraden naar Pro zodat je beschikking hebt over meer functies? Met de tips in deze workshop kun je dat (bijna altijd) doen ...

  Windows Defender: gratis virusscanner Windows 11 & dit is hoe die werkt

  De gratis virusscanner in Windows 11, Microsoft Defender Antivirus, is onderdeel van een volwaardige antivirus- en anti-malwareoplossing.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  masumazrail
  Lezer
  masumazrail

  hallo