Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

Elwin Hodžić
15

De ChatGPT-bot van OpenAI is een AI-taalmodel dat is getraind op een grote hoeveelheid tekst van het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om antwoorden op vragen te verkrijgen en opdrachten uit te voeren.

Dit taalmodel van OpenAI gebruikt zijn kennis en speculeert op basis van vergelijkbare informatie die tijdens de training is waargenomen. In dit artikel geven we enkele tips en trucs voor het optimaal gebruiken van ChatGPT en vertellen we je alles wat je moet weten over deze chatbot.

ChatGPT: malware laten programmeren door de bot van OpenAI


Gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Kun je ChatGPT gratis gebruiken?

Je kunt ChatGPT volledig gratis gebruiken. Houd er echter rekening mee dat er limieten zijn aan deze gratis versie. Zo heb je bijvoorbeeld alleen toegang tot GPT-3.5 in plaats van 4 & soms last van ‘wachtrijen’ waarbij ChatGPT niet beschikbaar is.

Om toegang te krijgen tot de nieuwste versie van ChatGPT, kun je een abonnement nemen op ChatGPT Plus. Daarnaast zijn er enkele voordelen, zoals dat ChatGPT vrijwel altijd beschikbaar is, zelfs tijdens piekmomenten. Je krijgt ook een snellere reactiesnelheid en prioritaire toegang tot nieuwe functies.

Hoe kun je ChatGPT gebruiken?

Als je van plan bent om ChatGPT te gebruiken, dan zul je daar een account voor nodig hebben. Gelukkig hoef je er niet per se een aan te maken. Je kunt namelijk ook gewoon inloggen met je Google of Microsoft account als je die hebt.

Nadat je een account hebt aangemaakt/ingelogd bent, kun je van start gaan met ChatGPT gebruiken. Nu kun vragen stellen via de tekstinvoer waarbij de ChatGPT bot je een reactie zal geven op basis van de informatie waarover het is getraind. Zorg ervoor dat je je vragen zo specifiek mogelijk probeert te stellen. Probeer hierin ook om zoveel mogelijk context te geven aan ChatGPT zodat die de chatbot helpt bij het beantwoorden van je vraag.Wat kun je allemaal doen met ChatGPT?

Vraag je je af wat je allemaal kunt doen met ChatGPT? Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet waarvoor je ChatGPT kunt gebruiken.

ChatGPT gebruiken in het Nederlands

Je zou denken dat ChatGPT volledig in het Engels werkt aangezien de menu’s ook in het Engels zijn. Gelukkig is dit niet het geval. Het makkelijkste is om bij je eerste vraag “reageer in het Nederlands” te vermelden. Vervolgens onthoudt de ChatGPT chatbot dit en kun je voortaan gewoon alles in Nederlands vragen en zelfs in het Nederlands een antwoord krijgen.

ChatGPT gebruiken in het Nederlands

ChatGPT heeft de capaciteit om context te begrijpen

ChatGPT begrijpt de context van een gesprek, in tegenstelling tot veel chatbots en ”slimme assistenten” zoals Google Assistant & Siri. Zo kun je vragen aan ChatGPT om een samenvatting van je tekst te geven. Niet tevreden met de samenvatting omdat die te lang is? Geen probleem. Vraag dan om hem korter te maken. ChatGPT begrijpt wat je bedoelt en zal de samenvatting herschrijven en korter maken.

ChatGPT heeft de capaiteit om context te begrijpen

ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden

Je kunt aan ChatGPT een vraag stellen waarbij je een stuk(je) tekst plakt in het chatvenster waar ChatGPT iets mee moet doen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of het een liedje voor je kan schrijven met bijvoorbeeld de woorden ”c’t magazine”. De ChatGPT bot weet dat hij aan de slag moet met het maken van een liedje met de woorden ‘c’t magazine’ erin verwerkt. De chatbot heeft dus de capaciteit om de opdracht en de tekst van elkaar te onderscheiden.

ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden

ChatGPT kan je vraag in meerdere stijlen beantwoorden

Wist je dat je de ChatGPT bot kunt gebruiken om een antwoord te krijgen in verschillende stijlen? Heb je een gedichtje nodig? Geen probleem! ChatGPT kan dit voor je regelen als je aangeeft dat het bericht een gedicht moet zijn dat je van ChatGPT wilt krijgen.

ChatGPT kan antwoorden in meerdere stijlen

ChatGPT kan je helpen bij het programmeren

Loop je vast tijdens het programmeren en weet je niet hoe je verder moet? Zelfs hierbij kan ChatGPT je helpen. Zo kun je ChatGPT gebruiken om je code aan te vullen. Hou hierbij wel rekening dat de code over het algemeen niet echt efficiënt geschreven is maar, uiteindelijk gaat het om het resultaat en vaak werkt het wel!

ChatGPT kan je helpen bij het programmeren

De kennis van ChatGPT

Iets wat belangrijk is om te onthouden is dat de informatie van ChatGPT maar loopt tot 2021. Hierdoor kan het voorkomen dat je verkeerde informatie krijgt over bijvoorbeeld de RTX 4090 videokaart van Nvidia. Ook kan het zijn dat Chat GPT geen informatie heeft over recente gebeurtenissen. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden als je iets gaat vragen aan ChatGPT.

De kennis van ChatGPT


Gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Kan ChatGPT een afbeelding maken?

Sinds de release van GPT-4 kan ChatGPT afbeeldingen maken met behulp van het geïntegreerde DALL-E. Om dit te kunnen realiseren, heb je echter wel een ChatGPT Plus abonnement nodig.

Indien je al beschikt over een ChatGPT Plus abonnement, dan is het gewoon een kwestie van vragen of ChatGPT een specifieke afbeelding voor je kan genereren. Hou er wel rekening mee dat hoe meer details je geeft, hoe beter ChatGPT de afbeelding kan maken.

Waar kun je ChatGPT voor gebruiken?

Zoals al aangegeven hierboven kan ChatGPT voor een breed scala aan toepassingen worden gebruikt, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik. Hier zijn enkele manieren waarop je ChatGPT kunt inzetten:

 • Informatie: je kunt ChatGPT gebruiken om vragen te stellen over uiteenlopende onderwerpen, zoals wetenschap, geschiedenis, technologie en nog veel meer. ChatGPT kan helpen bij het verstrekken van uitleg, samenvattingen en gedetailleerde antwoorden op je vragen.
 • Schrijfhulp: of je nu hulp nodig hebt bij het schrijven van e-mails, artikelen, essays of creatieve verhalen, ChatGPT kan assisteren bij het formuleren van teksten, het verbeteren van de grammatica en het aanbieden van stijlsuggesties.
 • Programmeerondersteuning: voor ontwikkelaars en programmeurs kan ChatGPT helpen bij het debuggen van code, het bieden van programmeringstips en het verstrekken van voorbeelden van code in verschillende programmeertalen.
 • ChatGPT als hacking-tool: helaas is het ook mogelijk om ChatGPT in te schakelen als hacking-tool. Gelukkig lukt dit niet altijd even simpel maar toch is wel het mogelijk.
 • Taal leren: ChatGPT kan worden gebruikt als een interactief hulpmiddel voor het leren van talen, waarbij je in gesprekken kunt oefenen en feedback kunt krijgen op grammatica en uitspraak (in tekstvorm).
 • Entertainment: je kunt ChatGPT gebruiken voor entertainmentdoeleinden, zoals het genereren van grappen, verhalen of het spelen van tekstgebaseerde games.
 • Zakelijke toepassingen: voor zakelijke gebruikers kan ChatGPT helpen bij het genereren van zakelijke rapporten, het analyseren van gegevens, het bieden van marktinzichten en het ondersteunen van klantenservicetaken.
 • Educatieve doeleinden: studenten en leerkrachten kunnen ChatGPT gebruiken als educatief hulpmiddel, voor het verkrijgen van uitleg over complexe concepten, hulp bij huiswerk en het genereren van educatief materiaal.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe ChatGPT kan worden gebruikt, in principe zijn er tig andere opties waar je deze AI-bot van OpenAI voor kunt inschakelen.

Is er een app van ChatGPT?

Lange tijd kon je alleen ChatGPT gebruiken via je browser, omdat OpenAI aanvankelijk geen app had uitgebracht voor iOS of Android. Daar is nu echter wel verandering in gekomen.

Er is nu een officiële ChatGPT-app beschikbaar voor iOS die je kunt downloaden in deApple App Store, en er is ook een officiële ChatGPT-app voor Android die je kunt downloaden in de Google Play Store. Bovendien is de officiële ChatGPT-app voor iOS wereldwijd beschikbaar, inclusief in Nederland en België.ChatGPT gebruiken: tips voor je prompts

Om het meest duidelijke antwoord van ChatGPT te krijgen, zijn hier een paar richtlijnen:

 • Geef duidelijke en nauwkeurige instructies.
 • Gebruik korte zinnen die gemakkelijk te begrijpen zijn.
 • Vermijd ja/nee vragen en bij voorkeur ook “wat is…” vragen, omdat ze vaak te algemene antwoorden opleveren. Als je ze toch stelt, specificeer dan de vraag om een duidelijker antwoord te krijgen.
 • Gebruik woorden die gemakkelijk te begrijpen zijn en vermijd vaktaal en jargon, aangezien de chatbot dit mogelijk verkeerd kan interpreteren.
 • Geef zoveel mogelijk context in korte zinnen, zodat de chatbot een beter antwoord kan geven.
 • Vermijd herhalingen, overbodige woorden zoals “eigenlijk,” “heel,” “gewoon,” en signaalwoorden zoals “dus,” “kortom,” “uiteindelijk,” omdat ze geen toegevoegde waarde hebben voor de bot.
 • Let op spelling en grammatica, omdat fouten van jou kunnen leiden tot fouten van de AI.
 • Binnen een gesprek is er geen voorgaande context aanwezig, dus moet je deze opnieuw verstrekken. Stel daarom vervolgvragen in plaats van voor elke vraag een nieuwe conversatie te starten.
 • Geef aan hoe je wilt dat de chatbot zich gedraagt. Wil je bijvoorbeeld dat het antwoord geeft als een Engels professor, IT-technicus of tennisleraar?
 • Controleer feitelijke informatie altijd goed, aangezien ChatGPT op een bepaalde manier antwoord kan geven dat echt lijkt, zelfs als het geen kennis heeft van het onderwerp.

Gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

ChatGPT gebruiken voor school

ChatGPT is een handige bron voor schoolwerk. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om spelling- en grammaticafouten te controleren. Vraag ChatGPT gerust om een compleet essay te schrijven, maar besef dat dit niet altijd foutloos zal zijn.

De AI-chatbot van OpenAI maakt namelijk nogal wat fouten. Soms bevat de informatie in een tekst die ChatGPT heeft geschreven onjuistheden. Dit komt deels doordat de trainingsgegevens van ChatGPT niet volledig up-to-date zijn.

Daarnaast herkennen docenten soms dat je ChatGPT hebt gebruikt. Hoewel dit niet altijd gebeurt, moet je voorzichtig zijn. Veel scholen beschouwen het gebruik van ChatGPT als fraude, dus houd daar rekening mee.

Je kunt ChatGPT echter wel benutten voor school, zij het anders dan je misschien had gehoopt. Het is verstandig om ChatGPT als hulpmiddel te gebruiken in plaats van de AI-chatbot al het werk te laten doen.

Dus, gebruik ChatGPT om je werk na te kijken of om tips te vragen, maar vertrouw er niet volledig op en neem niet klakkeloos alles over.

ChatGPT gebruiken voor werk

In principe geldt hier hetzelfde als wanneer je ChatGPT voor school gebruikt. Hoewel dit mogelijk is, moet je toch enkele nadelen in gedachten houden.

Het beste advies is om ChatGPT opnieuw als hulpmiddel te gebruiken, in plaats van de AI-chatbot al het werk te laten doen. Op die manier voorkom je ook dat ChatGPT teksten met onjuiste informatie genereert.Hoe veilig is ChatGPT?

Er zijn enkele zorgen met betrekking tot het gebruiken van ChatGPT. Hierbij gaat het dan om zaken zoals:

 • Privacy: de gegevensverzameling voor het trainen van deze modellen kan een privacyrisico opleveren, omdat de gegevens waarmee de modellen zijn getraind vaak afkomstig zijn van openbare bronnen of particulieren die niet altijd op de hoogte zijn van het feit dat hun gegevens worden gebruikt.
 • Ethische overwegingen: ChatGPT is  niet immuun voor het aanleren en reproduceren van onjuiste of discriminerende opvattingen die het heeft opgepikt uit de trainingsdata. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot ongewenste gevolgen voor bepaalde maatschappelijke groepen.
 • Mogelijke nadelen voor de samenleving zoals het disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt of de productie van malware met behulp van ChatGPT door cybercriminelen.

Het is dus van belang om rekening te houden met deze kwesties als je van plan bent om ChatGPT te gebruiken. Kijk dus altijd zelf de tekst nog een keer goed na!

Conclusie

Met de tips en trucs uit dit artikel over het gebruik van ChatGPT helpen we je goed op weg. Hopelijk ben je nu als lezer wijzer geworden over de mogelijkheden en beperkingen van de ChatGPT-bot en weet je waar je rekening mee moet houden.

Wil je meer lezen over AI of specifiek ChatGPT? Bestel dan zeker een van onze speciale edities:

Bestel de ChatGPT-special

Bestel de Alles over AI-special


Gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees meer over Chat GPT en andere AI


Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

15 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Voor alle duidelijkheid: het vak hierboven is geen invoervak voor ChatGPT 🙂
Je vindt ChatGPT hier: https://chat.openai.com/auth/login

Jerry
Lezer
Jerry

Vind dit wel een mooie reactie op de vraag hieronder hahaha die dacht even lekker makkelijk een samenvatting te scoren

T. Gers
Lezer
T. Gers

En elke keer dat je het gebruikt, ben je ook bezig het systeem te voeden met info. Die kan politiek gekleurd, racistisch en/of downright foutief zijn. AI kan alleen maar gebruiken wat er is ingestopt. Op z’n minst zolang er geen duidelijk omschreven grenzen zijn vastgelegd -én wereldwijd onderschreven- kappen met die handel. Vooral in oorlogstuig, waar de ‘A’ van artificial 1 op 1 kan worden vervangen door de ‘A’ van autonomous, is deze ontwikkeling gewoon foute boel. Denk aan Israël (waar dit zonder enige bedenking tegen niet-joden wordt ingezet), Rusland, China en nog zo een paar. Allemaal kennis die… Lees verder »

sylvie
Lezer
sylvie

kan chat GPT een samenvatting geven over het leven van Lapierre Marc (11/12/1957) in de grensstad Menen en zijn kortstondige relatie met een zekere Sylvie(met onbekende Poolse familienaam) reageer in het nederlands

Janneke
Lezer
Janneke

Hoe doe je dat dan wél?

annie
Lezer
annie

hallo

Toon Bazelmans
Lezer
Toon Bazelmans

Als docent maak ik me druk over het surfgedrag van studenten Ze pompende gegevens er in en krijgen een kant en klaar document binnen 5 minuten dat ze zelf niet hebben gemaakt. 25 studentenen25 identieke scripties over Wereld Oorlog 2 zonder taalfouten. Nu moet ik die nakijken. Zit geen fout in en de inhoud klopt. Beoordeling=1,0 en opnieuw. Eigenwerk en geen plagiaat. Heb ik zelf gemaakt gaat niet op. Het taalgebruik van onze leerlingen is beduidend minder dan dat van de scriptie. Dus ik heb2 keer werk met het nakijken. Dit is absoluut geen aanwinst voor het onderwijs. Werkt gemakzucht… Lees verder »

Mart
Lezer
Mart

Beste Bazelmans, Ik begrijp dat u zich zorgen maakt over het gemak waarmee studenten kant-en-klare documenten kunnen vinden en indienen, en dat dit afbreuk kan doen aan hun eigen inspanningen en creativiteit. Ik wil echter graag een ander perspectief delen en benadrukken dat het gebruik van online bronnen ook waardevolle voordelen met zich meebrengt voor het onderwijs. Ten eerste moeten we erkennen dat het internet een onuitputtelijke bron van informatie en kennis is. Het stelt studenten in staat om snel toegang te krijgen tot een breed scala aan gegevens en ideeën, waardoor ze efficiënter kunnen werken en tijd kunnen besparen… Lees verder »

W. van Gelder
Lezer
W. van Gelder

Hahaha natuurlijk gebruiken studenten ChatGPT als ze foutloos Nederlands willen produceren want van hun docent Bazelmans leren ze dat vast niet gezien de fouten in zijn commentaar hier! Dus het kan wel een goede aanwinst voor het onderwijs zijn!

Johan
Lezer
Johan

Je mag niet printen. Handschrift /handgeschreven tekst beklijft beter het schijnt. Onze taal komt voort uit handgebaren/mimiec o.a.
Ik ben uit de tijd dat de rekenmachine /zakjapanner(😬) zijn intrede deed. Leraar noemde ons gebruik ;”knoppenlogie”. Hij wederom leerde de staartdeling op papier als enige methode.

Floor
Lezer
Floor

Beste meneer de docent Bazelmans, Ik had het hier toevallig over met mijn klasgenoten, wat zou ons er nou van weerhouden om een heel verslag met ChatGPT te laten schrijven en daardoor dus niets te leren? We kwamen erop dat als docenten onze echte kennis zouden willen testen, ze dit zouden moeten doen door ons presentaties te laten geven over het desbetreffende onderwerp! Allemaal uit het hoofd, de docent kan dan vragen stellen om te testen of de student de stof daadwerkelijk beheerst/begrijpt waar hij het over heeft. Als een student zegt zo’n verslag over WO2 zelf te hebben geschreven… Lees verder »

Sellie
Lezer
Sellie

Helemaal mee eens
Ik ben geen leerling of student..
Ik schrijf liever zelf een verhaal of gedicht, dan chat GPT opdracht te geven..dat voelt niet goed. Net of je zelf niets presteert. Het enige dat wel fijn zou zijn is om chat GPT als editor te gebruiken. Voor correcties dus.. In mijn geval omdat ik veel schrijf, is dat wel handig..

Ophelia
Lezer
Ophelia

Hallo

Ziva Joanna
Lezer
Ziva Joanna

Kan ik ChatGTP vragen om aan de hand van mijn input (een selectie uit wetgeving en wetenschappelijke artikelen) een versalg of samenvatting te maken?

Willem otermans
Lezer
Willem otermans

Een felicitatie voor een tachtig jarige. Een man , die erg slecht ter been is en last van de ziekte van Parkinson.