Vraag je je af wat je allemaal kunt doen met ChatGPT? Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet waarvoor je ChatGPT kunt gebruiken.
ChatGPT gebruiken in het Nederlands
Je zou denken dat ChatGPT volledig in het Engels werkt aangezien de menu’s ook in het Engels zijn. Gelukkig is dit niet het geval. Het makkelijkste is om bij je eerste vraag “reageer in het Nederlands” te vermelden. Vervolgens onthoudt de ChatGPT chatbot dit en kun je voortaan gewoon alles in Nederlands vragen en zelfs in het Nederlands een antwoord krijgen.
ChatGPT heeft de capaciteit om context te begrijpen
ChatGPT begrijpt de context van een gesprek, in tegenstelling tot veel chatbots en ”slimme assistenten” zoals Google Assistant & Siri. Zo kun je vragen aan ChatGPT om een samenvatting van je tekst te geven. Niet tevreden met de samenvatting omdat die te lang is? Geen probleem. Vraag dan om hem korter te maken. ChatGPT begrijpt wat je bedoelt en zal de samenvatting herschrijven en korter maken.
ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden
Je kunt aan ChatGPT een vraag stellen waarbij je een stuk(je) tekst plakt in het chatvenster waar ChatGPT iets mee moet doen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of het een liedje voor je kan schrijven met bijvoorbeeld de woorden ”c’t magazine”. De ChatGPT bot weet dat hij aan de slag moet met het maken van een liedje met de woorden ‘c’t magazine’ erin verwerkt. De chatbot heeft dus de capaciteit om de opdracht en de tekst van elkaar te onderscheiden.
ChatGPT kan je vraag in meerdere stijlen beantwoorden
Wist je dat je de ChatGPT bot kunt gebruiken om een antwoord te krijgen in verschillende stijlen? Heb je een gedichtje nodig? Geen probleem! ChatGPT kan dit voor je regelen als je aangeeft dat het bericht een gedicht moet zijn dat je van ChatGPT wilt krijgen.
ChatGPT kan je helpen bij het programmeren
Loop je vast tijdens het programmeren en weet je niet hoe je verder moet? Zelfs hierbij kan ChatGPT je helpen. Zo kun je ChatGPT gebruiken om je code aan te vullen. Hou hierbij wel rekening dat de code over het algemeen niet echt efficiënt geschreven is maar, uiteindelijk gaat het om het resultaat en vaak werkt het wel!
De kennis van ChatGPT
Iets wat belangrijk is om te onthouden is dat de informatie van ChatGPT maar loopt tot 2021. Hierdoor kan het voorkomen dat je verkeerde informatie krijgt over bijvoorbeeld de RTX 4090 videokaart van Nvidia. Ook kan het zijn dat Chat GPT geen informatie heeft over recente gebeurtenissen. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden als je iets gaat vragen aan ChatGPT.
Gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Voor alle duidelijkheid: het vak hierboven is geen invoervak voor ChatGPT 🙂
Je vindt ChatGPT hier: https://chat.openai.com/auth/login
Vind dit wel een mooie reactie op de vraag hieronder hahaha die dacht even lekker makkelijk een samenvatting te scoren
En elke keer dat je het gebruikt, ben je ook bezig het systeem te voeden met info. Die kan politiek gekleurd, racistisch en/of downright foutief zijn. AI kan alleen maar gebruiken wat er is ingestopt. Op z’n minst zolang er geen duidelijk omschreven grenzen zijn vastgelegd -én wereldwijd onderschreven- kappen met die handel. Vooral in oorlogstuig, waar de ‘A’ van artificial 1 op 1 kan worden vervangen door de ‘A’ van autonomous, is deze ontwikkeling gewoon foute boel. Denk aan Israël (waar dit zonder enige bedenking tegen niet-joden wordt ingezet), Rusland, China en nog zo een paar. Allemaal kennis die… Lees verder »
kan chat GPT een samenvatting geven over het leven van Lapierre Marc (11/12/1957) in de grensstad Menen en zijn kortstondige relatie met een zekere Sylvie(met onbekende Poolse familienaam) reageer in het nederlands
Hoe doe je dat dan wél?
hallo
Als docent maak ik me druk over het surfgedrag van studenten Ze pompende gegevens er in en krijgen een kant en klaar document binnen 5 minuten dat ze zelf niet hebben gemaakt. 25 studentenen25 identieke scripties over Wereld Oorlog 2 zonder taalfouten. Nu moet ik die nakijken. Zit geen fout in en de inhoud klopt. Beoordeling=1,0 en opnieuw. Eigenwerk en geen plagiaat. Heb ik zelf gemaakt gaat niet op. Het taalgebruik van onze leerlingen is beduidend minder dan dat van de scriptie. Dus ik heb2 keer werk met het nakijken. Dit is absoluut geen aanwinst voor het onderwijs. Werkt gemakzucht… Lees verder »
Beste Bazelmans, Ik begrijp dat u zich zorgen maakt over het gemak waarmee studenten kant-en-klare documenten kunnen vinden en indienen, en dat dit afbreuk kan doen aan hun eigen inspanningen en creativiteit. Ik wil echter graag een ander perspectief delen en benadrukken dat het gebruik van online bronnen ook waardevolle voordelen met zich meebrengt voor het onderwijs. Ten eerste moeten we erkennen dat het internet een onuitputtelijke bron van informatie en kennis is. Het stelt studenten in staat om snel toegang te krijgen tot een breed scala aan gegevens en ideeën, waardoor ze efficiënter kunnen werken en tijd kunnen besparen… Lees verder »
Hahaha natuurlijk gebruiken studenten ChatGPT als ze foutloos Nederlands willen produceren want van hun docent Bazelmans leren ze dat vast niet gezien de fouten in zijn commentaar hier! Dus het kan wel een goede aanwinst voor het onderwijs zijn!
Je mag niet printen. Handschrift /handgeschreven tekst beklijft beter het schijnt. Onze taal komt voort uit handgebaren/mimiec o.a.
Ik ben uit de tijd dat de rekenmachine /zakjapanner(😬) zijn intrede deed. Leraar noemde ons gebruik ;”knoppenlogie”. Hij wederom leerde de staartdeling op papier als enige methode.
Beste meneer de docent Bazelmans, Ik had het hier toevallig over met mijn klasgenoten, wat zou ons er nou van weerhouden om een heel verslag met ChatGPT te laten schrijven en daardoor dus niets te leren? We kwamen erop dat als docenten onze echte kennis zouden willen testen, ze dit zouden moeten doen door ons presentaties te laten geven over het desbetreffende onderwerp! Allemaal uit het hoofd, de docent kan dan vragen stellen om te testen of de student de stof daadwerkelijk beheerst/begrijpt waar hij het over heeft. Als een student zegt zo’n verslag over WO2 zelf te hebben geschreven… Lees verder »
Helemaal mee eens
Ik ben geen leerling of student..
Ik schrijf liever zelf een verhaal of gedicht, dan chat GPT opdracht te geven..dat voelt niet goed. Net of je zelf niets presteert. Het enige dat wel fijn zou zijn is om chat GPT als editor te gebruiken. Voor correcties dus.. In mijn geval omdat ik veel schrijf, is dat wel handig..
Hallo
Kan ik ChatGTP vragen om aan de hand van mijn input (een selectie uit wetgeving en wetenschappelijke artikelen) een versalg of samenvatting te maken?
Een felicitatie voor een tachtig jarige. Een man , die erg slecht ter been is en last van de ziekte van Parkinson.
Deze comments zijn goud.
Er is een fout opgetreden bij het genereren van een reactie