Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

Elwin Hodžić
10

Inhoudsopgave

  De ChatGPT-bot van OpenAI is een AI-taalmodel dat getraind is op een grote hoeveelheid tekst op het internet. Zo kun je ChatGPT gebruiken om antwoorden op vragen te krijgen en opdrachten te laten uitvoeren.

  De chatbot maakt gebruik van zijn kennis en speculeert op basis van vergelijkbare informatie die het tijdens zijn training heeft gezien. In dit artikel geven we je een aantal tips & tricks voor het optimaal samenstellen van je pc met behulp van ChatGPT.

  ChatGPT: malware laten programmeren door de bot van OpenAI

  Hoe kun je ChatGPT gebruiken?

  Als je van plan bent om ChatGPT te gebruiken, dan zul je daar een account voor nodig hebben. Gelukkig hoef je er niet per se een aan te maken. Je kunt namelijk ook gewoon inloggen met je Google of Microsoft account als je die hebt.

  Nadat je een account hebt aangemaakt/ingelogd bent, kun je van start gaan met ChatGPT gebruiken. Nu kun vragen stellen via de tekstinvoer waarbij de ChatGPT bot je een reactie zal geven op basis van de informatie waarover het is getraind. Zorg ervoor dat je je vragen zo specifiek mogelijk probeert te stellen. Probeer hierin ook om zoveel mogelijk context te geven aan ChatGPT zodat die de chatbot helpt bij het beantwoorden van je vraag.  Wat kun je allemaal doen met ChatGPT?

  Vraag je je af wat je allemaal kunt doen met ChatGPT? Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet waarvoor je ChatGPT kunt gebruiken.

  ChatGPT gebruiken in het Nederlands

  Je zou denken dat ChatGPT volledig in het Engels werkt aangezien de menu’s ook in het Engels zijn. Gelukkig is dit niet het geval. Het makkelijkste is om bij je eerste vraag “reageer in het Nederlands” te vermelden. Vervolgens onthoudt de ChatGPT chatbot dit en kun je voortaan gewoon alles in Nederlands vragen en zelfs in het Nederlands een antwoord krijgen.

  ChatGPT gebruiken in het Nederlands

  ChatGPT heeft de capaciteit om context te begrijpen

  ChatGPT begrijpt de context van een gesprek, in tegenstelling tot veel chatbots en ”slimme assistenten” zoals Google Assistant & Siri. Zo kun je vragen aan ChatGPT om een samenvatting van je tekst te geven. Niet tevreden met de samenvatting omdat die te lang is? Geen probleem. Vraag dan om hem korter te maken. ChatGPT begrijpt wat je bedoelt en zal de samenvatting herschrijven en korter maken.

  ChatGPT heeft de capaiteit om context te begrijpen

  ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden

  Je kunt aan ChatGPT een vraag stellen waarbij je een stuk(je) tekst plakt in het chatvenster waar ChatGPT iets mee moet doen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of het een liedje voor je kan schrijven met bijvoorbeeld de woorden ”c’t magazine”. De ChatGPT bot weet dat hij aan de slag moet met het maken van een liedje met de woorden ‘c’t magazine’ erin verwerkt. De chatbot heeft dus de capaciteit om de opdracht en de tekst van elkaar te onderscheiden.

  ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden

  ChatGPT kan je vraag in meerdere stijlen beantwoorden

  Wist je dat je de ChatGPT bot kunt gebruiken om een antwoord te krijgen in verschillende stijlen? Heb je een gedichtje nodig? Geen probleem! ChatGPT kan dit voor je regelen als je aangeeft dat het bericht een gedicht moet zijn dat je van ChatGPT wilt krijgen.

  ChatGPT kan antwoorden in meerdere stijlen

  ChatGPT kan je helpen bij het programmeren

  Loop je vast tijdens het programmeren en weet je niet hoe je verder moet? Zelfs hierbij kan ChatGPT je helpen. Zo kun je ChatGPT gebruiken om je code aan te vullen. Hou hierbij wel rekening dat de code over het algemeen niet echt efficiënt geschreven is maar, uiteindelijk gaat het om het resultaat en vaak werkt het wel!

  ChatGPT kan je helpen bij het programmeren

  De kennis van ChatGPT

  Iets wat belangrijk is om te onthouden is dat de informatie van ChatGPT maar loopt tot 2021. Hierdoor kan het voorkomen dat je verkeerde informatie krijgt over bijvoorbeeld de RTX 4090 videokaart van Nvidia. Ook kan het zijn dat Chat GPT geen informatie heeft over recente gebeurtenissen. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden als je iets gaat vragen aan ChatGPT.

  De kennis van ChatGPT


  Ontvang gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Is er een app van ChatGPT?

  ChatGPT gebruiken was lange tijd alleen mogelijk via je browser. OpenAI had in eerste instantie namelijk geen app uitgebracht voor iOS of Android. Daar is nu echter wel verandering in gekomen.

  Er is namelijk nu een officiële ChatGPT-app beschikbaar voor iOS die je kunt downloaden in Apple App Store.  Deze officiële ChatGPT-app voor iOS is bovendien ook wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland én België.

  Voor de Android-gebruikers onder ons is dit helaas nog niet het geval. Zij zullen even moeten wachten tot OpenAI ook met een officiële ChatGPT-app voor Android komt.  ChatGPT gebruiken: tips voor je prompts

  Om het meest duidelijke antwoord van ChatGPT te krijgen, zijn hier een paar richtlijnen:

  • Geef duidelijke en nauwkeurige instructies.
  • Gebruik korte zinnen die gemakkelijk te begrijpen zijn.
  • Vermijd ja/nee vragen en bij voorkeur ook “wat is…” vragen, omdat ze vaak te algemene antwoorden opleveren. Als je ze toch stelt, specificeer dan de vraag om een duidelijker antwoord te krijgen.
  • Gebruik woorden die gemakkelijk te begrijpen zijn en vermijd vaktaal en jargon, aangezien de chatbot dit mogelijk verkeerd kan interpreteren.
  • Geef zoveel mogelijk context in korte zinnen, zodat de chatbot een beter antwoord kan geven.
  • Vermijd herhalingen, overbodige woorden zoals “eigenlijk,” “heel,” “gewoon,” en signaalwoorden zoals “dus,” “kortom,” “uiteindelijk,” omdat ze geen toegevoegde waarde hebben voor de bot.
  • Let op spelling en grammatica, omdat fouten van jou kunnen leiden tot fouten van de AI.
  • Binnen een gesprek is er geen voorgaande context aanwezig, dus moet je deze opnieuw verstrekken. Stel daarom vervolgvragen in plaats van voor elke vraag een nieuwe conversatie te starten.
  • Geef aan hoe je wilt dat de chatbot zich gedraagt. Wil je bijvoorbeeld dat het antwoord geeft als een Engels professor, IT-technicus of tennisleraar?
  • Controleer feitelijke informatie altijd goed, aangezien ChatGPT op een bepaalde manier antwoord kan geven dat echt lijkt, zelfs als het geen kennis heeft van het onderwerp.

  ChatGPT gebruiken voor school

  Je kunt ChatGPT gebruiken als hulpbron voor schoolwerk. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om spelling- en grammaticafouten te controleren. Ook kun je ChatGPT vragen om een heel essay te schrijven, maar wees je ervan bewust dat dit niet altijd foutloos zal zijn.

  De AI-chatbot van OpenAI maakt namelijk nogal wat fouten. Het kan voorkomen dat bepaalde informatie in een tekst die ChatGPT heeft geschreven, niet juist is. Dit komt gedeeltelijk doordat de trainingsgegevens van ChatGPT niet volledig up-to-date zijn.

  Bovendien kunnen docenten soms herkennen dat je ChatGPT gebruikt. Hoewel dit niet altijd het geval is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Veel scholen beschouwen het gebruik van ChatGPT als fraude, dus houd daar rekening mee.

  Desondanks kun je ChatGPT wel gebruiken voor school, maar op een andere manier dan je misschien had gehoopt. Het is het beste om ChatGPT te gebruiken als een hulpmiddel in plaats van de AI-chatbot al het werk voor jou te laten doen.

  Je kunt ChatGPT dus gebruiken om je werk te laten nakijken of om tips te vragen, maar het is niet aan te raden om volledig te vertrouwen op ChatGPT en alles klakkeloos over te nemen.

  ChatGPT gebruiken voor werk

  In principe geldt hier hetzelfde als wanneer je ChatGPT gebruikt voor school. Hoewel het mogelijk is, zijn er toch enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

  Het beste advies is opnieuw om ChatGPT te gebruiken als een hulpmiddel in plaats van de AI-chatbot al het werk te laten doen. Op die manier kun je ook voorkomen dat ChatGPT teksten genereert met onjuiste informatie erin verwerkt.  Hoe veilig is ChatGPT?

  Er zijn enkele zorgen met betrekking tot het gebruiken van ChatGPT. Hierbij gaat het dan om zaken zoals:

  • Privacy: de gegevensverzameling voor het trainen van deze modellen kan een privacyrisico opleveren, omdat de gegevens waarmee de modellen zijn getraind vaak afkomstig zijn van openbare bronnen of particulieren die niet altijd op de hoogte zijn van het feit dat hun gegevens worden gebruikt.
  • Ethische overwegingen: ChatGPT is  niet immuun voor het aanleren en reproduceren van onjuiste of discriminerende opvattingen die het heeft opgepikt uit de trainingsdata. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot ongewenste gevolgen voor bepaalde maatschappelijke groepen.
  • Mogelijke nadelen voor de samenleving zoals het disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt of de productie van malware met behulp van ChatGPT door cybercriminelen.

  Het is dus van belang om rekening te houden met deze kwesties als je van plan bent om ChatGPT te gebruiken. Kijk dus altijd zelf de tekst nog een keer goed na!

  Conclusie

  Al met al hopen we dat we je een aardig stukje op weg hebben geholpen met de tips & tricks uit dit artikel over ChatGPT gebruiken.

  Hopelijk ben je als lezer iets wijzer geworden over de ChatGPT-bot en weet je dus wat kan en wat niet kan maar ook waar je rekening mee moet houden.


  Ontvang gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Lees meer over Chat GPT  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Met deze Odido aanbieding kun je jaarlijks flink besparen op internet en tv

  Ben je op zoek naar een manier om te besparen op internet en tv? Of het nu is vanwege het vinden van een voordelig abonnement of door een recente verh...

  10 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Marco den Teuling
  Admin
  Marco den Teuling

  Voor alle duidelijkheid: het vak hierboven is geen invoervak voor ChatGPT 🙂
  Je vindt ChatGPT hier: https://chat.openai.com/auth/login

  Jerry
  Lezer
  Jerry

  Vind dit wel een mooie reactie op de vraag hieronder hahaha die dacht even lekker makkelijk een samenvatting te scoren

  T. Gers
  Lezer
  T. Gers

  En elke keer dat je het gebruikt, ben je ook bezig het systeem te voeden met info. Die kan politiek gekleurd, racistisch en/of downright foutief zijn. AI kan alleen maar gebruiken wat er is ingestopt. Op z’n minst zolang er geen duidelijk omschreven grenzen zijn vastgelegd -én wereldwijd onderschreven- kappen met die handel. Vooral in oorlogstuig, waar de ‘A’ van artificial 1 op 1 kan worden vervangen door de ‘A’ van autonomous, is deze ontwikkeling gewoon foute boel. Denk aan Israël (waar dit zonder enige bedenking tegen niet-joden wordt ingezet), Rusland, China en nog zo een paar. Allemaal kennis die… Lees verder »

  sylvie
  Lezer
  sylvie

  kan chat GPT een samenvatting geven over het leven van Lapierre Marc (11/12/1957) in de grensstad Menen en zijn kortstondige relatie met een zekere Sylvie(met onbekende Poolse familienaam) reageer in het nederlands

  Janneke
  Lezer
  Janneke

  Hoe doe je dat dan wél?

  annie
  Lezer
  annie

  hallo

  Toon Bazelmans
  Lezer
  Toon Bazelmans

  Als docent maak ik me druk over het surfgedrag van studenten Ze pompende gegevens er in en krijgen een kant en klaar document binnen 5 minuten dat ze zelf niet hebben gemaakt. 25 studentenen25 identieke scripties over Wereld Oorlog 2 zonder taalfouten. Nu moet ik die nakijken. Zit geen fout in en de inhoud klopt. Beoordeling=1,0 en opnieuw. Eigenwerk en geen plagiaat. Heb ik zelf gemaakt gaat niet op. Het taalgebruik van onze leerlingen is beduidend minder dan dat van de scriptie. Dus ik heb2 keer werk met het nakijken. Dit is absoluut geen aanwinst voor het onderwijs. Werkt gemakzucht… Lees verder »

  Mart
  Lezer
  Mart

  Beste Bazelmans, Ik begrijp dat u zich zorgen maakt over het gemak waarmee studenten kant-en-klare documenten kunnen vinden en indienen, en dat dit afbreuk kan doen aan hun eigen inspanningen en creativiteit. Ik wil echter graag een ander perspectief delen en benadrukken dat het gebruik van online bronnen ook waardevolle voordelen met zich meebrengt voor het onderwijs. Ten eerste moeten we erkennen dat het internet een onuitputtelijke bron van informatie en kennis is. Het stelt studenten in staat om snel toegang te krijgen tot een breed scala aan gegevens en ideeën, waardoor ze efficiënter kunnen werken en tijd kunnen besparen… Lees verder »

  W. van Gelder
  Lezer
  W. van Gelder

  Hahaha natuurlijk gebruiken studenten ChatGPT als ze foutloos Nederlands willen produceren want van hun docent Bazelmans leren ze dat vast niet gezien de fouten in zijn commentaar hier! Dus het kan wel een goede aanwinst voor het onderwijs zijn!

  Ophelia
  Lezer
  Ophelia

  Hallo