Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Er is al geruime tijd een alternatief voor de AI-bot van OpenAI genaamd ChatGPT beschikbaar. Zo kun je nu namelijk ook Google Gemini (voorheen bekend als Google Bard) in plaats van ChatGPT gebruiken. Deze AI-chatbot is net als ChatGPT gratis en kan voor verschillende doeleinden worden ingezet.  

  In dit artikel zullen we je laten zien waar je op moet letten als je Google Gemini wilt gebruiken, wat de verschillen zijn met ChatGPT en meer.

  Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

  Google Gemini in Nederland

  Het heeft even geduurd, maar Google Gemini (voorheen bekend als Google Bard) is nu beschikbaar in Nederland, België en andere EU-landen. Net als ChatGPT is Google Gemini een taalmodel. Dit AI-model is getraind met veel tekst en is daardoor goed in het formuleren van zinnen. Hoewel dit intelligent lijkt, hebben deze chatbots nog geen echt begrip van wat ze schrijven. Hierdoor kunnen de antwoorden vol fouten zitten.

  Eerder was de Google-chatbot niet beschikbaar in Europa vanwege onduidelijkheden over de privacy van gebruikers. Inmiddels heeft Google dit probleem echter opgelost en is het nu ook al ruim een tijdje beschikbaar in Europa.

  Voordat je begint met het gebruiken van Google Gemini, informeert het bedrijf je dat ze gesprekken verzamelen om Google-producten te verbeteren, en dat beoordelaars geanonimiseerde Gemini-gesprekken kunnen lezen en analyseren. Google waarschuwt daarom ook: “Deel in je Gemini-gesprekken geen informatie die jou of anderen kan identificeren.”

  Als je wilt voorkomen dat je Gemini-activiteit wordt opgeslagen, kun je dit aangeven via deze pagina. Eerdere gegevens kun je handmatig verwijderen, behalve de gegevens die al door beoordelaars zijn gelezen.  Wat doet Google Gemini?

  Gemini, ontwikkeld door Google, is een chatbot, net zoals ChatGPT en de chatbot Bing van Microsoft. Hij maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om verschillende soorten vragen te beantwoorden. Je kunt Gemini raadplegen voor het uitleggen van complexe onderwerpen, het samenvatten van internetartikelen, of hulp bij programmeren.

  Net als andere AI-chatbots maakt Gemini gebruik van een taalmodel dat enorme hoeveelheden data heeft geanalyseerd om antwoorden te genereren op gestelde vragen.

  Het is belangrijk om te weten dat Gemini nog steeds in een experimentele fase zit volgens Google. Dit wordt ook aangegeven wanneer je de chatbot gebruikt. Daarom moet je er rekening mee houden dat Gemini ook antwoorden kan geven die feitelijk onjuist zijn.


  Gratis informatie en tips ontvangen over Gemini, ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Hoe kan ik Gemini gebruiken?

  Om gebruik te kunnen maken van de AI-chatbot Gemini van Google, heb je een Google-account nodig. Helaas is het niet mogelijk om deze specifieke chatbot van Google te gebruiken zonder een Google-account.

  Als je nog geen Google-account hebt, zul je er dus een moeten aanmaken. Om in te loggen bij Gemini, kun je klikken op de afbeelding hieronder die je verwijst naar de homepage.

  Zodra je een Google-account aanmaakt of inlogt, kun je direct beginnen met het gebruik van Google Gemini. Je kunt vragen stellen aan Google Gemini via de tekstinvoer, waarop de AI-chatbot van Google zal reageren op basis van de beschikbare trainingsinformatie. Net zoals bij het gebruik van ChatGPT is het belangrijk om je vragen zo specifiek mogelijk te formuleren en zoveel mogelijk context te geven, zodat Google Gemini je vraag beter kan beantwoorden.

  Google Gemini gebruiken: tips voor je prompts

  Gemini-prompts zijn korte instructies waarmee je Gemini kunt vertellen wat je wilt dat hij doet. Je kunt ze gebruiken om Gemini te vragen tekst te genereren, content te vertalen, verschillende soorten creatieve inhoud te schrijven of informatieve vragen te beantwoorden.

  Om je kansen op succes te vergroten bij het schrijven van een prompt, volg deze tips:

  • Wees specifiek: Zorg ervoor dat je vraag of instructie gedetailleerd is, zodat Gemini begrijpt wat je wilt.
  • Gebruik korte en begrijpelijke zinnen.
  • Vermijd ja/nee-vragen en “wat is…”-vragen, omdat deze vaak algemene antwoorden opleveren. Als je ze toch stelt, specificeer dan de vraag voor een duidelijker antwoord.
  • Gebruik eenvoudige woorden die Gemini gemakkelijk begrijpt. Vermijd vaktaal en jargon, omdat dit mogelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden.
  • Geef relevante informatie in beknopte zinnen, zodat Gemini een beter antwoord kan geven.
  • Vermijd herhalingen, overbodige woorden zoals “eigenlijk,” “heel,” “gewoon,” en signaalwoorden zoals “dus,” “kortom,” “uiteindelijk,” omdat deze geen toegevoegde waarde hebben voor Gemini.
  • Let op spelling en grammatica, omdat fouten in je tekst kunnen leiden tot fouten in de reactie van Gemini.

  Google Gemini gebruiken: voorbeelden van prompts

  Als we kijken naar mogelijke toepassingen van Google Gemini, dan zijn er enkele scenario’s te bedenken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden waarvoor je Google Gemini kunt gebruiken.

  Schrijf een Sinterklaas gedicht


  Ontvang gratis informatie en tips over Gemini, ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie

  schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


  Vertaal deze zin van het Nederlands naar het Spaans

  Schrijf een script voor een korte film over een Samojeed

  Wanneer kwamen de Playstation 5 en Xbox Series X uit?

  Gemini vs ChatGPT: wat zijn de verschillen?

  Google Gemini en ChatGPT zijn beide op AI gebaseerde chatbots die natuurlijke gesprekken met gebruikers voeren. Er zijn echter grote verschillen tussen deze twee geavanceerde taalmodellen.

  De verschillen in taalmodellen tussen ChatGPT en Google Gemini

  Google Gemini is gebaseerd op de Meena-conversatieneurale netwerkarchitectuur, ontwikkeld door Google Research in 2020. Meena is getraind op een enorme dataset van tekst en code, met meer dan 341 GB aan tekst en 40 miljard tokens. Gemini maakt ook gebruik van andere geavanceerde AI-onderzoeksgebieden van Google, zoals LaMDA, PaLM en Gopher.

  ChatGPT, aan de andere kant, is ontwikkeld door OpenAI en is gebaseerd op de GPT-4-architectuur. Dit model is meer algemeen en kan naast gesprekken voeren ook taken uitvoeren zoals samenvatten, vertalen en het genereren van nieuwe inhoud.

  Trainingsdata en kennisniveau

  Wat betreft trainingsdata en kennisniveau maakt Google Gemini gebruik van een enorme dataset van 1,56 biljoen woorden uit openbare gesprekken en webtekst voor zijn initiële pre-training. ChatGPT heeft een vaste knipdatum van september 2021 en wordt niet in realtime bijgewerkt, wat betekent dat het mogelijk niet altijd over de meest recente informatie beschikt.

  Context en interactiviteit

  In termen van context en interactiviteit is Gemini gericht op het bieden van een interactief en interessant gesprek door de context van het gesprek bij te houden. ChatGPT kan ook betekenisvolle gesprekken voeren, maar legt mogelijk niet altijd dezelfde nadruk op de context.

  Veiligheid en finetuning

  Wat betreft veiligheid en finetuning ondergaan zowel Google Gemini als ChatGPT een strikt proces van finetuning door menselijke beoordelaars. Echter, het proces van finetuning kan op sommige manieren verschillen, wat kan leiden tot verschillen in veiligheid en nauwkeurigheid.

  Doel en toepassingen

  Het belangrijkste doel van Google Gemini is om de virtuele assistentie-ervaring voor gebruikers te verbeteren door relevantere en interessantere antwoorden te geven. ChatGPT is beter geschikt voor een breder scala aan natuurlijke taalverwerkingstaken vanwege zijn algemenere architectuur.

  Conclusie

  Al met al hopen we dat we je met de tips & tricks uit dit artikel over het gebruik van Google Gemini een eindje op weg hebben geholpen.

  Hopelijk ben je als lezer iets wijzer geworden over de AI-chatbot van Google en heb je nu een beter idee van wat mogelijk is en waar je op moet lette


  Ontvang gratis informatie en tips over Gemini, ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

  Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

  Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

  In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er