Google Bard: Nederland kan nu ook gebruikmaken van de AI-chatbot

Elwin Hodžić
0

Bard, de AI-chatbot van Google, is nu beschikbaar in Nederland en de rest van de Europese Unie. De chatbot is uitgerust met nieuwe functies, waaronder het verwerken van afbeeldingen, het aanpassen van de toon, het voorlezen en het delen van antwoorden.

Google Bard: Nederland kan nu ook gebruikmaken van de chatbot

Juridische onduidelijkheden uit de weg

De juridische onduidelijkheden lijken te zijn opgelost. Google heeft Bard geïntroduceerd in Nederland en de rest van de Europese Unie. Hoewel het nog steeds als een experiment wordt gepresenteerd en in de beginfase van interactie met generatieve AI verkeert, zijn er nieuwe functies toegevoegd aan de chatbot. Volgens Google is dit de “grootste update tot nu toe” maar Bard is ook pas enkele maanden op de markt.

Privacybescherming en samenwerking met experts

Tot nu toe waren mensen in de EU niet in staat om Google Bard te gebruiken. De voor Google verantwoordelijke Ierse gegevensbeschermingsautoriteit zou nog onvoldoende informatie hebben over de gegevensbeschermingsbepalingen van Bard, waardoor de lancering moest worden uitgesteld. Dit probleem lijkt nu te zijn opgelost.

In de blogpost wordt vaag vermeld dat er voorafgaand aan de publicatie samengewerkt is met experts, beleidsmakers en regelgevers. Maatregelen voor privacybescherming zijn volgens Google net zo belangrijk als de principes van AI. Google werkt al jaren aan richtlijnen voor AI-ethiek en benadrukt altijd het verantwoord gebruik van technologie.

Uitdagingen bij gegevensverwerking en eerdere beperkingen

Het hanteren van gegevens blijft echter een uitdaging bij taalmodellen. Alle verkregen informatie wordt uiteindelijk opgeslagen, of kan op zijn minst van invloed zijn op toekomstige vragen. In Italië werd het gebruik van OpenAI’s ChatGPT tijdelijk verboden vanwege onduidelijkheid over welke informatie werd bewaard en het ontbreken van een juridisch kader voor gegevensverwerking.

Voorlezen van antwoorden en aanpassingsmogelijkheden

Een van de nieuwe functies van Google Bard is de mogelijkheid om antwoorden hardop te laten voorlezen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld de juiste uitspraak van een woord niet weet. De antwoorden kunnen direct worden beluisterd door op een geluidssymbool te klikken, zelfs in het Nederlands.

In de toekomst zal Bard ook in staat zijn om de toon en stijl aan te passen, maar op dit moment is dat alleen mogelijk in het Engels. Er is ook een uitklapmenu beschikbaar waarmee bijvoorbeeld tekst kan worden ingekort of aangepast.

Overzichtelijke gesprekken en exportopties voor code

Binnenkort worden de gesprekken met Bard overzichtelijker gemaakt. Dit betekent dat prompts kunnen worden opgeslagen voor later gebruik. Bovendien kunnen gesprekken worden vastgezet en hernoemd in een zijbalk.

Ook zijn er nieuwe exportopties voor code. Je kunt nu niet alleen exporteren naar Google Colab, maar ook naar Replit. Het delen van Bards antwoorden wordt vereenvoudigd door de mogelijkheid om deelbare links te gebruiken.

Multimodale mogelijkheden met Google Lens

Met de komst van Google Lens wordt Bard ook multimodaal. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om bijschriften en tekst voor afbeeldingen te genereren. Het gebruik van Google Lens met afbeeldingen is momenteel nog beperkt tot het Engels. Deze functie die al werd aangekondigd bij de introductie van Bard op de Google I/O 2023 keynote moet nog uitkomen voor Nederlands.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alle AI-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Neemt de ChatGPT-hype nu al af?

De laatste tijd is de hoeveelheid mensen die ChatGPT gebruiken behoorlijk gedaald volgens onderzoekers die het wereldwijde verkeer op de ChatGPT-websi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er