Google I/O 2023 keynote: dit is er allemaal aangekondigd op het event

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Gisteren begon de Google I/O 2023 keynote en het bedrijf kondigde vele nieuwe dingen aan. Hoewel de keynote slechts enkele onderwerpen behandelde, toonde Google niet alleen nieuwe producten maar ook nieuwe diensten.

  We hebben de grootste aankondigingen voor je op een rijtje gezet, zodat je niet de volledige twee uur van de Google I/O 2023 keynote hoeft te bekijken. Als je toch de volledige keynote van Google wilt terugkijken, dan kun je dat doen onderaan deze pagina.

  AI in de spotlight op Google I/O 2023

  Het evenement was doordrenkt met AI, zozeer zelfs dat er een compilatie is van Sundar Pichai die “AI” zegt (zie de video hieronder). Google kondigde verschillende manieren aan waarop AI hun producten zal verbeteren, zoals de nieuwe Magic Composer in de Google Berichten-app en coole nieuwe functies voor Google Maps en Foto’s.

  Google benadrukte ook de nieuwe Duet AI-aangedreven functies die naar Workspace-apps zoals Docs, Sheets, Slides en meer komen. Met deze functies kan Google gebruikers helpen bij het opstellen van inhoud, het organiseren van plannen en het genereren van afbeeldingen uit woorden.

  Degenen die Google Bard willen uitproberen, zullen helaas nog wel even moeten wachten. De wachtlijst is verwijderd maar nog niet voor gebruikers in Nederland.

  @verge

  Pretty sure Google is focusing on AI at this year’s I/O. #google#googleio#ai#tech#technews#techtok

  ♬ original sound – The Verge

  Google integreert generatieve AI in zoekmachine

  Er waren al geruchten dat Google generatieve AI in de zoekmachine zou integreren om de concurrentie met Bing/ChatGPT aan te gaan. AI is immers al lange tijd een groot onderdeel van de Google zoekmachine.

  Tijdens de Google I/O 2023 keynote werd een nieuw zoekmachine-experiment getoond waarmee gebruikers de generatieve AI kunnen testen. Dit zou de zoekmachine in staat moeten stellen een beter begrip te krijgen van vragen in langere vorm, terwijl het een gemakkelijk te lezen samenvatting biedt van belangrijke informatie die je kan redden van het constant scrollen naar het juiste antwoord.

  De nieuwe zoekmachine-ervaring is nog niet beschikbaar, maar je kunt je nu al inschrijven op de wachtlijst via de Google-app.

  Android 14 & WearOS 4: nieuwe functies en meer

  Android 14 is al een tijdje in bèta, maar Google heeft wat meer verteld over de aankomende update en de nieuwe functies die we kunnen verwachten. Zo krijgen gebruikers meer Material You-aanpassingen voor het vergrendelscherm en wallpaper en zou iets genaamd “Ultra HDR” je foto’s echt doen opvallen. Er zijn ook tal van nieuwe privacyfuncties, verbeterde animaties en meer.

  De Android 14 Beta 2 is al beschikbaar voor Google Pixel-smartphones.Het bèta programma is nu open voor nog meer Android OEM’s zoals onder andere Xiaomi.

  Ook heeft Google de aankomende Wear OS 4-update geteaset. Het bedrijf belooft een betere batterijduur, verbeterde toegankelijkheidsfuncties, betere wijzerplaten en eindelijk een back-up en herstelfunctie. Sommige langverwachte apps zijn ook onderweg, zoals Gmail en Calendar.

  Welke horloges precies in aanmerking komen voor deze nieuwe WearOS update is nog niet bekend.

  Pixel Fold onthulling op Google I/O 2023

  Na lang wachten is het eindelijk zover: Google heeft de opvouwbare telefoon Pixel Fold gelanceerd, die al geruime tijd werd verwacht en waarover veel was uitgelekt.

  Het toestel beschikt over een Tensor G2-chipset, een 7,6-inch opvouwbaar scherm, een 5,8-inch extern scherm en een 48 MP triple camera aan de achterkant. Met de verbeterde Android-ervaring op grotere schermen ziet Android 13 er geweldig uit op de Fold, vooral wat betreft multitasking. Het 7,6-inch scherm biedt een ononderbroken beeld doordat de selfiecamera in de (bredere) rand is verwerkt.

  Het slechte nieuws is wel dat deze vouwbare smartphone van de zoekgigant niet wordt uitgebracht in de Benelux. Heb je er toch interesse in, dan kun je het beste uitwijken naar Duitsland. Daar kun je hem verkrijgen vanaf 1899 euro.

  Google Pixel 7a onthuld

  Tijdens de Google I/O 2023 keynote heeft Google ook de Pixel 7a aangekondigd. Deze nieuwe smartphone heeft o.a.:

  • verbeterde camera’s
  • een 90Hz AMOLED-display
  • de vlaggenschip Tensor G2-chipset
  • dezelfde upgradebelofte als de beste Google-telefoons

  De smartphone zal te verkrijgen zijn in kleuren zoals Sea en Coral. De prijs is Nederland vanaf 509 euro, Belgische kopers zullen echter naar Nederland (of Duitsland) moeten uitwijken.

  Google Pixel Tablet aangekondigd

  Met de Pixel Tablet introduceert Google het beste alternatief voor de Nest Hub. Deze nieuwe tablet van Google beschikt over een 11-inch display en draait op Android 13.

  Het bijzondere aan deze tablet is dat hij een oplaaddock heeft, waarmee hij kan worden omgetoverd tot een smart display. Hierdoor kan je jouw slimme apparaten besturen zonder je favoriete apps te hoeven missen. De Pixel Tablet heeft ook Chromecast ingebouwd, zodat je makkelijk je content kunt streamen en kunt genieten van het luidsprekersysteem van het oplaaddock.

  Google Home app krijgt nieuwe functies en visuele verbeteringen

  De Google Home app heeft onlangs een flinke opknapbeurt gekregen en Google is nu klaar om de verbeterde app aan iedereen te onthullen. Zo kun je nu je meest gebruikte besturingselementen centraal plaatsen, zodat je niet hoeft te zoeken naar je thermostaat of lamp.

  Ook de ondersteuning voor camera’s is sterk verbeterd, waardoor je niet alleen je oude Nest-camera’s in de app kunt gebruiken, maar ze ook tot 38% sneller kunt laden via de Google Home app.

  Wear OS-apparaten krijgen verder nieuwe functies, zoals camera- en deurslotbesturing, verbeterde meldingen voor deurbellen en meer.

  Vanaf 11 mei wordt de nieuwe Google Home-ervaring beschikbaar gesteld voor iedereen.

  Nieuwe functie "Magic Editor" bij Google Foto's

  Tijdens de presentatie van Google Foto’s toonde Google een nieuwe functie genaamd “Magic Editor”. Hiermee kunnen gebruikers niet alleen objecten of personen uit een foto verwijderen, maar ook de lucht helderder maken of een object zoals een persoon van de ene positie naar de andere verplaatsen.

  De functie zal beschikbaar zijn voor gebruikers op “geselecteerde Pixel-telefoons” later dit jaar om uit te proberen en feedback te geven. Hopelijk zal het in de toekomst ook beschikbaar worden gesteld voor andere Android-telefoons, net als de Magic Eraser.

  Google komt met een update voor ''Zoek mijn apparaat''

  Google komt met een update voor de functie “Zoek mijn apparaat”, waarmee gebruikers apparaten kunnen vinden, zelfs als ze offline zijn of geen locatieservices ondersteunen. Met het nieuwe Zoek mijn apparaat-netwerk zal het mogelijk zijn om via andere Android-telefoons een apparaat te lokaliseren dat te ver van je vandaan is.

  “Het nieuwe Zoek mijn apparaat-netwerk zal meer dan een miljard Android-apparaten over de hele wereld benutten om je vermiste spullen zoals koptelefoons, tracker tags of zelfs je telefoon via Bluetooth-proximity te lokaliseren.” Google zegt ook samen te werken met bedrijven zoals Tile, Chipolo en Pebblebee, die gebruik zullen kunnen maken van het Zoek mijn apparaat-netwerk.

  Daarnaast zal Google ook een nieuwe functie introduceren die gebruikers waarschuwt als er een onbekende tracker hen volgt. Dit komt niet lang na de aankondiging van Apple en Google om gezamenlijk ongewenst volgen tegen te gaan.

  Meer info

  Mocht je meer willen weten wat er allemaal is aangekondigd in de Google I/O 2023 keynote? Dan kun je de video hieronder bekijken:

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

  Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

  Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

  Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er