Black Friday: laat je niet verleiden

Noud van Kruysbergen
1

Deze week is het Black Friday – inderdaad niet alleen vrijdag, maar eigenlijk al sinds vorige week.

Op Black Friday regent het inmiddels soort van traditiegetrouw aanbiedingen. Iedere zichzelf respecterende webwinkel lijkt zijn klanten te spammen met hoge kortingen op de adviesprijzen. Uit onderzoek van de Consumentenbond uit 2018 – en in de Consumentgids van december 2019 wordt dat bevestigd – blijkt dat die aanbiedingen echter helemaal niet hoger zijn dan die gedurende de rest van het jaar.

Black Friday

(bron: Consumentenbond)

Veel aanbiedingen blijken nep te zijn met adviesprijzen die nooit gerekend worden en kortingsprijzen die eerder de normale prijzen waren. Slechts één op de tien aanbiedingen blijkt wél de moeite waard te zijn. Het is dus zaak je niet te snel te laten verleiden en gedegen onderzoek te doen via prijsvergelijkingssites als Pricewatch en Kieskeurig.

Dat geldt niet alleen voor producten, maar ook dienstverleners hebben Black Friday inmiddels ontdekt. Internetproviders bieden nu bijvoorbeeld ook kortingen. PrijsVergelijken.nl keek naar de kortingen op alles-in-een-pakketten, en daar kwam een positiever beeld uit: providers bieden gemiddeld negen procent meer korting op de jaarprijs dan dat zij gedurende rest van het jaar doen. Dat kan leiden tot een gemiddelde besparing van tegen de 50 euro, met uitschieters van richting de 90 euro.

Ook op dat front is het dus een kwestie van vooral blijven vergelijken en daar de pareltjes uitpikken. In het algemeen geldt dat je je niet gek laten maken: na vrijdag komen er ongetwijfeld andere aanbiedingen …

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Maak kinderen bewust van de gevaren van internet met HackShield

De kinderen van nu groeien op met internet als iets vanzelfsprekends. Maar net zoals ze bij het leren fietsten rekening moeten leren houden met allerl...

CoderDojo organiseert landelijke community-dag

CoderDojo is al een aantal jaren bezig met het opzetten van lokale clubs om jongeren aan het programmeren te krijgen. Er komt nu een dag om de vrijwil...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Eise Boelens
Lezer
Eise Boelens

De meeste winkels doen het sinds deze week maar ik vind het eigenlijk niet kunnen BF = BF en dat is toch echt pas morgen…. Dat het dan heel het weekend doorgaat snap ik nog met CM in het vooruitzicht…. Maar het is nu al dik 1,5 week aan de gang dan… Het slaat wel een beetje door zo…. 4 dagen is genoeg toch?