Neemt de ChatGPT-hype nu al af?

Elwin Hodžić
0

De laatste tijd is de hoeveelheid mensen die ChatGPT gebruiken behoorlijk gedaald volgens onderzoekers die het wereldwijde verkeer op de ChatGPT-website hebben gemonitord. Betekent dit dat de ChatGPT-hype nu al afneemt?

Daling van ongeveer 10 procent

Volgens Similarweb is het wereldwijde verkeer op de website van de AI-chatbot (zowel mobiel als desktop) tussen mei en juni met 9,7 procent gedaald. Ondanks de maandelijkse groeirecords die OpenAI sinds de lancering van deze AI-chatdienst in november 2022 heeft behaald, lijkt er nu sprake te zijn van een afname.

Recordbrekende groei en vergelijking met andere platforms

Analisten van UBS Bank meldden in februari dat ChatGPT het record heeft behaald als “de snelst groeiende consumententoepassing”. Terwijl TikTok negen maanden nodig had om de grens van 100 miljoen gebruikers te bereiken en Instagram zelfs 2,5 jaar nodig had, slaagde ChatGPT erin dit in slechts twee maanden te bereiken.

Ondanks de recente terugval in verkeer blijft ChatGPT nog steeds meer gebruikers aantrekken dan bing.com of Character.AI, de op één na populairste AI-chatbotwebsite ter wereld. ChatGPT registreert meer dan 1,5 miljard bezoeken per maand.

Mogelijke redenen voor de afname in verkeer

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor de afname in verkeer. Enerzijds hebben veel mensen misschien geëxperimenteerd met de AI-chatbot vanwege de hype, maar zijn ze daarna niet meer teruggekeerd.

Daarnaast biedt ChatGPT alleen gratis toegang tot het oudere en minder krachtige taalmodel GPT-3.5-Turbo, terwijl een abonnement nodig is voor het krachtigere GPT-4. Concurrentie vanuit de open-sourcegemeenschap, zoals GPT4AllU, dat gebruikers in staat stelt om AI-chatbots lokaal op hun eigen computer te draaien zonder een netwerkverbinding, speelt ook een rol.

Bovendien speelt de zomervakantie ook waarschijnlijk een grote rol in het verkeer van de AI-chatbot. Scholieren en studenten zullen in de zomer waarschijnlijk veel minder gebruikmaken van ChatGPT.


Altijd op de hoogte blijven omtrent alle ChatGPT ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

ChatGPT rechtszaak wegens beschuldiging van diefstal van gegevens

In de Verenigde Staten is een groep anonieme personen gezamenlijk een rechtszaak begonnen tegen OpenAI, waarin ze beweren dat de makers van ChatGPT gr...

ChatGPT-app nu beschikbaar voor iOS in Nederland & België

Eindelijk is het zover: je kunt nu ChatGPT gebruiken als app op iOS in Nederland en België. De officiële ChatGPT-app is vanaf nu te downloaden op je i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er