Intel stapt in bitcoin mining met 7nm processor

Redactie
1

De Bitcoin mining plannen van Intel met 7-nanometer processors zijn ideaal als testgebied voor de pogingen de reken-eenheden te verkleinen. Blockchains zijn een potentiële “game changer in computing”, zegt Intel. De eerste eigen Bitcoin-ASIC is naar verluidt 1000 keer efficiënter dan GPU’s bij het delven.


Bitcoin crypto plannen Intel

Intels blockchain accelerator


Intel heeft de Custom Compute Group opgericht, die onder meer gespecialiseerde circuits (ASIC’s) ontwikkelt voor het delven van cryptocurrencies.

ASIC’s 1000 maal efficiënter

Intel wil nog in 2022 aan grote klanten ASIC’s leveren voor het delven van Bitcoin, die bij het berekenen van SHA-256 hashes minstens 1000 keer efficiënter zouden moeten zijn dan de huidige grafische videokaarten voor gaming.

Intel Bitcoin mining: codenaam Bonanza Mine

Intel zal de Bitcoin-ASIC’s, die de codenaam Bonanza Mine hebben, onthullen op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) 2022 op 23 februari.

De website Anandtech heeft al interne documenten gezien met de specificaties. Volgens de documenten vervaardigt Intel de chips, die BZM1 worden genoemd, in zijn eigen halfgeleiderfabrieken met behulp van 7-nanometertechnologie (Intel 7 genoemd).


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Een dergelijke ASIC meet slechts 14,16 mm² en zou 137 gigahashes per seconde moeten kunnen berekenen bij een klokfrequentie van 1600 MHz en een stroomverbruik van 2,5 watt.

Bitcoin mining – plannen Intel

Aangezien andere bedrijven al lang bezig zijn met het ontwerpen van Bitcoin-ASIC’s, hoeft Intel niet te concurreren met relatief zwakke grafische kaarten, maar met de miners van bijvoorbeeld marktleider Bitmain.

Stroomverbruik

De huidige generatie Bitmain-miners kan 140 terahash per seconde verwerken met een stroomverbruik van 3010 watt, wat neerkomt op een stroomverbruik van 21,5 watt per terahash per seconde.

Als je verschillende Intel ASIC’s aan elkaar koppelt, kom je uit op 18,2 watt per terahash/s – plus onder meer conversieverliezen.

Ideale 7 nm testgrond voor Intel

Intel vindt niet de heilige graal van bitcoin-ASIC’s uit, maar slaat wel meerdere vliegen in één klap. Het stelt het bedrijf in staat zijn eigen 7nm-productie met minuscule chips op rendabele wijze te testen en te verbeteren.

Hoge foutmarges toegestaan

Zelfs met een hoge foutenmarge kunnen veel ASIC’s worden gebruikt, aangezien SHA-256 hashers een eenvoudiger structuur hebben dan CPU’s of GPU’s van meer dan 100 mm².

Afzonderlijke rekeneenheden kunnen zonder problemen worden gedeactiveerd om het rendement te verhogen.

Terzelfder tijd doet de pas opgerichte Custom Compute Group ervaring op in het werken met grote klanten.

Blockchain is game-changer

De groep maakt deel uit van de business unit Accelerated Computing Systems and Graphics, waarvoor Raja Koduri verantwoordelijk is en die ook de Arc grafische kaarten ontwikkelt.

In de blogpost beschouwt Koduri blockchains als een potentiële “game-changer in computing, die de manier waarop we ons digitale eigendom opslaan, verwerken en verhandelen fundamenteel verandert en het tijdperk van de Metaverse en Web 3.0 inluidt”.

Tot de eerste klanten van de Bitcoin ASIC behoren de twee exploitanten van miningfarms Argo en Griid, alsmede de financiële dienstverlener Block – deze laatste heeft onder meer de muziekstreamingdienst Tidal.


 

Lees meer over cpu in c't 08-09/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

Verwachtingen: nieuwe processors en videokaarten in 2022

Dit zijn de verwachtingen voor 2022 van nieuwe processors en videokaarten die vooral AMD en Intel vanaf de CES in januari zullen presenteren.

Nvidia overtreft verwachtingen ondanks krimpende markt

Ondanks een krimpende omzet heeft Nvidia het afgelopen kwartaal de verwachtingen overtroffen. Door het onverwacht positieve resultaat steeg de waarde ...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
o. kubbe
Lezer
o. kubbe

Waar hebben we het nu over blockchain (dus een boekhouding) aanhouden of minen voor geld. Dat zijn twee in ieder geval fiscaal gezien totaal verschillende activiteiten.