AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Wil jij graag een AI-foto maken voor bijvoorbeeld je blog, presentatie of scriptie maar heb je geen idee hoe je dit voor elkaar krijgt? Geen zorgen! In deze workshop laten wij je zien hoe simpel een AI-afbeelding maken nou eigenlijk is met behulp verschillende AI-afbeeldinggenerators.

  AI foto maken: zo genereer je snel en simpel mooie afbeeldingen met AI

  AI-foto maken met DALL-E

  DALL-E, een innovatief neuronaal netwerk ontwikkeld door OpenAI, laat je afbeeldingen maken op basis van tekstuele beschrijvingen, ook wel prompts genoemd. De naam is een samensmelting van Salvador Dalí en de Pixar-robot WALL-E. Het cijfer in de naam geeft de versie aan, en DALL-E 3 is de derde en huidige iteratie.

  Met DALL-e kun je afbeeldingen genereren vanuit tekst, wat een toegankelijke manier biedt om met kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan. Hoewel het op een vergelijkbare manier werkt als GPT-3, heeft DALL-E zijn eigen unieke draai, waarbij tekst en beeld worden gecombineerd tot een enkele gegevensstroom.

  Het is ook mogelijk om DALL-E met ChatGPT  te gebruiken, maar dit vereist toegang tot GPT-4 en dus ook een ChatGPT-Plus-abonnement. Je kunt heel simpel een afbeelding genereren met GPT-4 door gewoon in de prompt te vragen om je gewenste afbeelding te maken

  Een alternatief is het gebruik van Microsoft Copilot Image Creator,wat tegenwoordig geïntegreerd zit in Microsoft Designer en Microsoft Copilot. Met deze tool kun je gratis afbeeldingen genereren. Wel is het zo dat je een aantal boosts tot je beschikking hebt om de generator sneller te laten werken, anders moet je eventjes wat langer wachten op je gewenste AI-afbeelding.

  AI foto maken met Midjourney

  Met Midjourney kun je eigenlijk afbeeldingen maken van alles wat je maar kunt bedenken. Je kunt kunstenaars, stijlen, vormen en nog veel meer naar wens combineren. Je kunt een gratis proefperiode starten door een account aan te maken waar we iets verderop in het artikel wat meer over vertellen. Tijdens deze proefperiode zijn je mogelijkheden echter beperkt.

  Tijdens de proefperiode kun je slechts 0,4 uur gebruikmaken van snelle gpu-tijd, drie prompts tegelijk renderen en tien prompts in de wachtrij plaatsen. Betaalde accounts, die € 10, € 30 of € 60 per maand kosten, stellen je in staat om je eigen ‘Midjourney-server’ te creëren. Hiermee heb je een eigen omgeving om afbeeldingen te maken zonder invloed van andere gebruikers.

  Voor wie serieus met Midjourney aan de slag wil, is zo’n betaald account ook essentieel.  Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Voor de meeste mensen is het een hele opgave om aan de slag te gaan met Midjourney. Het lijkt misschien simpel, maar zelfs het aanmaken van een account en beginnen met het maken van AI-afbeeldingen kan lastiger zijn met Midjourney dan andere AI-afbeelding generators. Hier zijn de stappen die je moet doorlopen om Midjourney te kunnen gebruiken:

  1. Ga naar de website van Midjourney en klik op ‘Beta tester worden’ om een account aan te maken.
  2. Maak een account aan op Discord. Discord is een complexe omgeving die je ook voor andere toepassingsdoeleinden wordt gebruikt. Dit kan mensen ontmoedigen, maar als je eenmaal een account hebt kun je met Midjourney aan de slag.
  3. Log in op Discord.
  4. Kies een van de nieuwkomersbots aan de linkerkant.
  5. Typ ‘/imagine’ en geef je opdracht in om afbeeldingen te maken. Je afbeelding verschijnt dan op de tijdlijn te midden van die van vele andere gebruikers in dat nieuwkomerskanaal.

  AI foto maken met Meta AI

  Meta AI, de nieuwe AI-afbeeldingsgenerator van de makers van Facebook, is helaas niet beschikbaar voor gebruik in Nederland. Deze beperking kan echter worden omzeild door een VPN te gebruiken, zoals Surfshark VPN, CyberGhostVPN, of NordVPN.

  Om toegang te krijgen tot Meta AI, hoef je alleen maar een Amerikaanse server te selecteren op een VPN-dienst en vervolgens naar de website van Meta AI te gaan en in te loggen. Let wel op: voor deze methode is een Facebook-account vereist. Als je er geen hebt, zul je er dus een moeten aanmaken om Meta AI te kunnen gebruiken.

  Bovendien moet je wel je prompts in het Engels schrijven, de Nederlandse taal begrijpt deze AI van Meta (nog) niet, wat enigszins ook logisch is aangezien het nog niet officieel beschikbaar is in de Benelux.


  Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  AI foto maken met Stable Diffusion XL

  Met slechts een paar woorden kan je indrukwekkende afbeeldingen op postzegelformaat maken met behulp van de AI Stable Diffusion. Met het nieuwe XL-model verdubbelt de resolutie, en door een tweede stap toe te voegen, kan je fijne details toevoegen. Helaas is het gebruik van Stable Diffusion XL niet zo eenvoudig als de andere opties die eerder zijn genoemd.

  Als je geïnteresseerd bent om aan de slag te gaan met Stable Diffusion, vind je in onze nieuwe AI-special een uitgebreid artikel waarin we uitleggen wat je nodig hebt om je eigen AI-afbeeldingen te maken met Stable Diffusion XL. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over de speciale uitgave over AI.

  Pre-order nu onze nieuwe speciale editie

  Tips voor prompts

  Als je een specifieke AI-afbeelding wilt laten maken, volg dan deze tips voor het schrijven van je instructies om het gewenste resultaat te bereiken:

  • Wees duidelijk en specifiek: beschrijf nauwkeurig het type afbeelding dat je wilt genereren. Gebruik concrete details en vermijd vaag taalgebruik.
  • Stel grenzen: geef aan welke elementen essentieel zijn voor de afbeelding en welke optioneel zijn. Dit kan helpen om de resultaten te sturen naar wat je precies zoekt.
  • Gebruik voorbeelden: als je een bepaalde stijl of sfeer in gedachten hebt, geef dan voorbeelden van vergelijkbare afbeeldingen. Dit helpt de AI om jouw verwachtingen beter te begrijpen.
  • Wees creatief: experimenteer met verschillende prompts en combineer diverse ideeën voor unieke resultaten. Wees niet bang om out of the box te denken!
  • Gebruik duidelijke instructies: vermijd dubbelzinnige of tegenstrijdige instructies. Zorg ervoor dat de AI een duidelijk pad heeft om te volgen bij het genereren van de afbeelding.
  • Wees geduldig: het kan zijn dat je meerdere pogingen moet doen voordat je het gewenste resultaat krijgt. Geef niet op en pas indien nodig je instructies aan.
  • Houd rekening met de mogelijkheden van de AI: begrijp de beperkingen en sterke punten van de gebruikte AI-afbeeldingsgenerator. Dit helpt je realistische verwachtingen te hebben en effectievere instructies te schrijven.

  Door deze tips te volgen kun je betere resultaten behalen bij het genereren van afbeeldingen met behulp van AI.

  Conclusie

  Al met al hopen we dat deze workshop je heeft laten zien hoe je op verschillende manieren AI-afbeeldingen kunt genereren, of het nu met DALL-E, Microsoft Copilot Image Creator, Midjourney, of Meta AI is. Met deze diverse tools kun je creatief aan de slag en afbeeldingen maken die goed passen bij je blog, presentatie of scriptie.  Gratis informatie en tips ontvangen over het gebruiken van AI?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Met Raspberry Pi port knocking de computers in je netwerk beveiligen

  Iedereen die een computer of server met het openbare internet verbindt, wordt al snel het doelwit van hackers. Sommige wetenschappers gaan ervan uit d...

  Raspberry Pi als VPN-server inrichten? Zo doe je het snel & gemakkelijk!

  In deze Raspberry Pi Projects workshop zullen we je laten zien hoe je in een paar simpele stappen een Raspberry Pi als VPN-server kunt inrichten en du...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er