CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

    In deze review werpen we een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN-aanbieder heeft een breed portfolio aan apps en onderhoudt een groot aantal VPN-servers verspreid over de hele wereld. 

    De VPN-aanbieder belooft hoge gegevensbescherming, moderne VPN-technologieën en goede streamingmogelijkheden. Onze praktijktest laat zien hoe ver deze VPN-aanbieder is gekomen.

    Bekijk CyberGhost VPN aanbieding

    CyberGhost VPN review

    Servers in meer dan 90 landen

    CyberGhost heeft momenteel IP-adressen in 91 landen en beschikt over meer dan 9000 servers. Hoewel sommige servers virtueel zijn en zich niet daadwerkelijk in de gekozen landen bevinden, krijgen ze wel de bijbehorende IP-adressen. De homepage van de provider vermeldt duidelijk welke servers fysiek zijn en welke virtueel. In de praktijk konden we geen onderscheid maken tussen de twee.

    Binnen dit netwerk zijn er speciale servers beschikbaar voor het delen van bestanden, zoals Bittorrent. De apps bevatten ook VPN-servers die geoptimaliseerd zijn voor streaming en gaming, en ze zijn georganiseerd per land. Let op: de lijst bevat geen multi-hop servers of versleutelde verbindingen voor gebruik in vijandige VPN-omgevingen.

    Normaal gesproken heeft een VPN-server hetzelfde IP-adres voor alle gebruikers, maar CyberGhost biedt ook de mogelijkheid om veilig te surfen met een uniek en speciaal IP-adres. Dit gebeurt via een tokensysteem, waardoor het toegewezen IP-adres en het gebruikersaccount niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van speciale IP-adressen extra kosten met zich meebrengt.

    Wie zit er achter CyberGhost VPN?

    Het hoofdkantoor van CyberGhost VPN bevindt zich in Roemenië. Het bedrijf is opgericht door een Duitse ondernemer en is grotendeels ontwikkeld in het Duitse Aken. Roemenië, waar het bedrijf zich bevindt, kent geen verplichting om gegevens op te slaan en maakt geen deel uit van de “Eyes”-overeenkomst. Deze overeenkomst heeft ertoe geleid dat veel concurrenten zich vestigen in het Caribisch gebied om zo te ontsnappen aan de consumentenbescherming van de Europese Unie. CyberGhost daarentegen kiest voor een middenweg die gunstig is voor de consument.

    Sinds 2017 is CyberGhost eigendom van KAPE Technologies, een conglomeraat met een Brits-Israëlische achtergrond. KAPE Technologies is ontstaan uit Crossrider, een bedrijf dat in het verleden adware heeft ontwikkeld en daardoor een slechte reputatie heeft gekregen. KAPE Technologies benadrukt echter dat het Crossrider-framework nooit bedoeld was voor dergelijke activiteiten en dat het zich nu volledig richt op gegevensbeveiligingsoplossingen.

    CyberGhost zelf onderstreept dat het volledig onafhankelijk opereert en dat de no-log-richtlijnen ongewijzigd blijven. Er zijn echter bepaalde situaties waarin de VPN-service het recht behoudt om gebruikersgegevens te delen met het moederbedrijf, zoals wordt vermeld in de gegevensbeschermingsovereenkomst. Het bedrijf benadrukt dat deze toegang altijd plaatsvindt in overeenstemming met de wetgeving en het privacybeleid.

    Wat betreft transparantie laat CyberGhost een voorbeeldige houding zien door driemaandelijkse rapporten uit te brengen waarin beveiligingsonderzoeken, zoals DMCA-klachten en verzoeken van de politie, worden besproken. Het bedrijf benadrukt altijd dat vanwege het ontbreken van gegevensopslag alle verzoeken om informatie tevergeefs zijn. In september 2022 heeft Deloitte het no-log-beleid van CyberGhost geëvalueerd en bevestigd dat de serverconfiguraties voldoen aan het privacybeleid en niet bedoeld zijn om gebruikers te identificeren of hun activiteiten te volgen.

    Protocollen, beveiliging en privacy

    CyberGhost maakt actieve verbindingen via moderne protocollen zoals WireGuard, OpenVPN en IKEv2, met 256-bits AES-codering. In lektesten, zoals die van browserleaks.com en dnsleaktest.com, vertoonde CyberGhost VPN in onze test geen zwakke punten.

    Net als bijna alle VPN-aanbieders beweert CyberGhost geen verbindingsgegevens op te slaan. In het “No log”-beleid slaat de dienst echter het recht om anonieme statistieken op, zoals verbindingspogingen met een server. Dit gebeurt pas na aanmelding van de gebruiker en dient alleen ter verbetering van het product, aldus het bedrijf. Bovendien kunnen er geen conclusies getrokken worden over het surfgedrag van individuele gebruikers. de VPN-servers zijn namelijk RAM-gebaseerd en permanente opslag is onmogelijk.

    CyberGhost VPN-apps

    Een voordeel van CyberGhost VPN is bovendien dat er apps zijn ontwikkeld voor verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOS, Android, iOS. Voor degenen die werken met een apparaat dat op Linux draait, vereist de verbinding handmatige configuratie.

    Zodra de desktop-apps van CyberGhost zijn geïnstalleerd, bieden ze snelle verbindingen met vooraf ingestelde servers. Na een tweede klik kunnen gebruikers geavanceerde instellingen aanpassen.

    Het is echter belangrijk op te merken dat de functionaliteit van de app kan variëren, afhankelijk van het systeem waarop het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, alleen Android-gebruikers hebben toegang tot de split tunneling functie, waarmee ze specifieke apps kunnen kiezen die al dan niet via de VPN-verbinding lopen. Aan de andere kant kunnen Windows-gebruikers specifieke websites uitsluiten van VPN-gebruik, terwijl Mac- en iOS-gebruikers deze functie niet hebben.

    Hoewel CyberGhost een geïntegreerde adblocker biedt, is het belangrijk om te weten dat na activering ervan nog steeds veel advertenties worden doorgelaten, in tegenstelling tot de concurrenten van CyberGhost.

    Een handige functie die beschikbaar is op alle systemen is de automatische VPN-schakelaar op basis van je wifi-verbinding. Deze functie detecteert automatisch wanneer je verbinding maakt met een onveilig netwerk en schakelt onmiddellijk over naar de beveiligde VPN-verbinding. Daarnaast heeft CyberGhost ook een kill-switch, die het systeem offline zet als er geen VPN-verbinding is om ervoor te zorgen dat je gegevens niet onbeschermd worden overgedragen.

    Helaas werkt de kill-switch soms vaker dan gewenst, omdat de verbinding met de VPN-servers regelmatig kan wegvallen. Bovendien kunnen er wachttijden optreden bij de eerste verbinding met een server, vooral in het weekend.

    Naast de desktop-apps en hun functionaliteiten biedt CyberGhost ook browserextensies voor Chrome en Firefox. Daarnaast zijn er gedetailleerde instructies beschikbaar in het ondersteuningsgedeelte van deze VPN-aanbieder voor het instellen van een VPN op compatibele routers.


    Meer van zulke VPN reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    CyberGhost maakt internationale streamingdiensten toegankelijk

    Een van de voordelen van CyberGhost is de mogelijkheid om gebruik te maken van geoptimaliseerde servers. De geoptimaliseerde servers zijn als volgt:

    • Geoptimaliseerde servers voor streaming
    • Geoptimaliseerde servers voor torrenting
    • Geoptimaliseerde servers voor gaming

    Dankzij deze geoptimaliseerde servers is het zelfs mogelijk om geografische blokkades te omzeilen door handmatig een buitenlandse locatie te selecteren. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld met de geoptimaliseerde server voor streaming toegang tot exclusieve Netflix-series die normaal gesproken alleen beschikbaar zijn in bepaalde regio’s, zoals de Verenigde Staten. Met de toegewijde servers van CyberGhost is het bovendien mogelijk om te streamen in 4K-resolutie.

    Het is daarbij belangrijk om in gedachten te houden dat het gebruik van een VPN-service om blokkades te omzeilen in strijd kan zijn met de gebruiksvoorwaarden en kan leiden tot het blokkeren van je account. Wees dus voorzichtig bij het gebruik van deze functies.

    CyberGhost Streaming

    CyberGhost VPN in de test

    In onze test deden de VPN-servers van CyberGhost VPN het uitstekend. Met de Britse server voor Netflix bereikten we een snelheid van ongeveer 480 Mbit/s. Bij het schakelen naar de Amerikaanse server behaalden we nog steeds een bruikbare snelheid van 280 tot 320 Mbit/s.

    Enige nadeel dat wel echt opviel is dat we vaker Captcha-taken te zien kregen wanneer de VPN-verbinding actief was. Zo kregen we al een Captcha te zien bij het invoeren van een zoekopdracht op Google. Dit kan als vervelend worden ervaren, maar in de praktijk bijna onvermijdelijk.

    Prijzen, functies en voordelen

    CyberGhost VPN is een van de meest betaalbare VPN-services op de markt, vooral bij langere abonnementen. Met een tweejarig abonnement ontvang je vier maanden gratis en betaal je momenteel slechts 2,04 euro per maand. Voor een half jaar kost CyberGhost net geen 50 euro, oftewel 8,32 euro per maand. De losse maandabonnementen bedragen 14,27 euro, waarmee CyberGhost zich in het midden van het VPN-veld bevindt. 

    Tevens biedt CyberGhost VPN ook extra opties aan die je tegen betaling erbij kunt nemen. De extra opties zijn als volgt:

    • Als je een speciaal IP-adres wilt reserveren dat niet gedeeld wordt, kun je dat aanschaffen voor 2,50 euro tot 5 euro per maand (afhankelijk van de looptijd van het abonnement)
    • Je kunt ervoor kiezen om CyberGhost VPN uit te breiden met een Antivirus scanner en een Security Updater die je beschermt tegen verouderde en kwetsbare versies van apps. Dit kun je erbij nemen voor 1 euro tot 4,50 euro per maand (afhankelijk van de looptijd van het abonnement)

    Ongedacht de abonnementsduur kun je maximaal zeven apparaten of verbindingen tegelijkertijd gebruiken met een CyberGhost-account.

    Ook bied deze VPN-aanbieder een geld-terug-garantie die je binnen 45 dagen via de klantenondersteuning kunt claimen (bij een maandabonnement geldt een garantie van 14 dagen). Bovendien kun je de service 24 uur lang gratis testen op één apparaat zonder betalingsgegevens op te slaan.

    Conclusie CyberGhost VPN review

    Over het algemeen kunnen we concluderen in deze CyberGhost VPN review dat deze VPN-aanbieder redelijke prijzen biedt met degelijke snelheden. Voor fervente Netflix-bingewatchers kan deze VPN-dienst zeker interessant zijn.

    Daarnaast waarderen we de inspanningen van deze VPN-aanbieder op het gebied van transparantie. De automatische wifi-verbinding en gebruiksvriendelijke apps zijn zeker positieve punten van deze VPN-aanbieder.

    CyberGhost VPN review - plus- en minpunten

    + Een van de goedkoopste VPN-aanbieders op de markt
    + Relatief snel
    Soms problemen met bijvoorbeeld Captcha-taken of advertenties die niet geblokkeerd worden

    CyberGhost VPN specificaties

    FabrikantCyberGhost VPN
    BesturingssystemenWindows, macOS, Android, iOS, Linux

    Aantal apparaten

    7

    Protocollen

    OpenVPN, IKEv2, Wireguard

    Geoptimaliseerde servers

    Streaming, torrenting & gaming

    Geld-terug-garantie

    45

    Shoplink en prijsCyberGhost VPN, vanaf circa 2,03 euro per maand via c’t

    (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


    Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Meer over

    vpn

    Deel dit artikel

    Elwin Hodžić
    Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er