Bleu Jour Mini Kubb review: mini-pc die klein, compact én stil is

Noud van Kruysbergen
0

In deze review werpen we een blik op de Bleu Jour Mini Kubb. Deze wel heel kleine mini-pc levert toch aardige prestaties op. In ieder geval genoeg om mee te internetten en thuiswerken. Daarbij is hij ook nog eens geheel stil maar kan deze kleine mini-pc toch wel warm worden.

Bleu Jour Mini Kubb review:


Ontvang gratis informatie en tips over (mini-)pc’s, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Bleu Jour Kubb vs Bleu Jour Mini Kubb

We werden in 2021 aangenaam verrast door de Bleu Jour Kubb, een ventilatorloze fraai vormgegeven kubusachtige mini-pc. Het is Bleu Jour gelukt om eenzelfde vormgeving toe te passen op een nog kleinere versie. In plaats van 12 cm zijn de ribben nu nog net geen 7 cm groot. Dat betekent dat het Bleu Jour gelukt is om in minder dan 20 procent van de grote versie een volwaardige mini-pc te proppen. Dat de voeding bestaat uit een externe 12V/24W-adapter is dan wel te begrijpen.

Bleu Jour Mini Kubb aansluitingen en netwerkmogelijkheden

Hoe volwaardig de pc is, blijkt al meteen uit de vier USB 3.0-poorten (twee voor en twee achter) en de normale grootte HDMI-aansluiting. De netwerkmogelijkheden bestaan uit twee kleine wifi-antennes. In de beschikbare ruimte was helaas geen plek meer voor een vaste netwerkaansluiting.

Uit het Apparaatbeheer blijkt het om een Intel AC 7265 wifimodule te gaan, een dualband M.2-ac-module met ook Bluetooth 4. Overigens heet Apparaatbeheer in eerste instantie nog Device Manager omdat er een Engelstalige Windows-versie op staat. Je kunt de Blue Jour Kubb Mini bestellen zonder besturingssysteem of zonder meerprijs met Linux Mint voor 299 euro waarbij je kunt kiezen uit 10 verschillende kleuren. Voor Windows 11 Home betaal je 116 euro extra (in plaats van 145 euro retail), voor Windows 11 Pro 160 euro (in plaats van 259).

Bleu Jour Mini Kubb specs

In de Kubb Mini zit een Celeron J4125 Gemini Lake met een TDP van 10 W, met 8 GB 1066MHz-DDR4-RAM en Intel UHD Graphics 600 met 1 GB grafisch geheugen. De M.2-ssd is 128 GB groot, maar je kunt er een microSD-kaart in stoppen voor meer opslagruimte. Dat zijn al met al geen performance-onderdelen, maar wel prima geschikt voor een kantoor- of internet-pc. Met daarbij in het achterhoofd dat de Kubb Mini passief gekoeld is en je dus nooit een ventilator zult horen draaien.

Bleu Jour Mini Kubb testresultaten

Idle wordt de behuizing 39,8 graden warm, als Cinebench 23 aan het draaien is loopt dat op tot 42,8 – de Cinebench-scores zijn 428 (singlecore) en 1496 (multicore). Met Prime95 wordt de 51 graden gehaald. Sequentieel lezen van de ssd gaat met 426 MB/s, schrijven met 253 MB/s. Voor random lezen en schrijven is dat respectievelijk 140 en 92 MB/s.

Conclusie Bleu Jour Mini Kubb review

Alle waarden uit onze test bevestigen het beeld dat de Kubb Mini qua rekenkracht geen hoogvlieger is, maar dat is ook niet wat je van zo’n kleine mini-pc moet verwachten. Het is Bleu Jour wel gelukt om in een uitermate handzaam formaat een complete mini-pc te stoppen waar ook op een 4K-scherm prima mee te (thuis)werken en internetten is.

Bleu Jour Mini Kubb review – plus- en minpunten

+ Stille koeling
+ Compact
Kan warm worden

Bleu Jour Mini Kubb specificaties

FabrikantBleu Jour, bleujour.com
Processor / RAMIntel Celeron J4125 / 8GB
Opslag / wifi128GB M.2-ssd / Intel AC 7265
AansluitingenHDMI, 4 × USB 3.0, 2 × wifi-antenne, 3,5mm-audio, voeding
Afmetingen / gewicht7 × 7 × 7 cm (zonder antennes)/ 450 gram
Shoplink en prijsAmazon,  circa 300 euro

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 1-2/2023, pagina 14)

Lees meer over (mini-) pc's in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er