Bleu Jour Kubb Fanless mini-pc

Noud van Kruysbergen
0

De Bleu Jour Kubb fanless mini-pc is een mooi vierkant glimmend doosje voor op je bureau. En daarnaast ook nog stil, want passief gekoeld. Desondanks is het geen apparaat om zonder handschoenen aan te pakken.

Noud van Kruysbergen

Handschoenen

Het eerste wat meteen opvalt als je de doos met de Bleu Jour Kubb mini-pc van het Franse bedrijf Bleu Jour openmaakt, zijn de witte handschoentjes die bovenop liggen. Die legden we in eerste instantie even aan de kant, maar bij het uit de doos halen van de Kubb kregen we toch spijt dat we die niet hebben aangedaan: de ­chromen buitenkant van de kubus­vormige behuizing zat meteen vol met onze vinger­afdrukken.

Afwerking

De kubus met zijden van12 centimeter is met de gleuven in boven- en rechter zijkant een sieraad op je bureau. Bij het even verschuiven om muis en toetsenbord op de achterkant aan te sluiten kregen we echter een kras op ons bureau omdat er nog een kleine braam onder een van de hoekpootjes zat – een exemplarisch minpunt in de afwerking nemen we aan.

kubb fanless mini-pc

Installatie

Na het afronden van de Windows-­installatie staat de 64-bit versie Pro 20H2 tot je beschikking. Je kunt de Kubb echter ook met Linux Mint bestellen, dat scheelt je 140 euro – een legale Windows 10 Pro is op verschillende plekken ook voor minder te krijgen.

Processor en temperatuur

De 14-nanometer Intel Core i5-8259U is een mobiele quadcore-processor uit de Coffee-­Lake-serie met een TDP van 28 watt – niet meteen een van de nieuwste, maar met 2,3 GHz en een turbo tot 3,8 GHz ­zeker ook niet langzaam. De Cinebench R23 multicore-­score van 4151 illustreert dat. Die score is helemaal niet slecht als je bedenkt dat de processor passief gekoeld moet worden, want deze mini-pc heet niet voor niets de Kubb Fanless Edition. De temperatuur van de behuizing loopt bij een stresstest met Prime95 echter wel op tot boven de 55 graden, dus zorg ervoor dat er voldoende ventilatie rondom de ­kubus is.

SSD

De ingebouwde Plextor M.2-ssd leest met 2,9 GB/s en schrijft met 1,1 GB/s. De lees- en schrijf-IOPS zijn beide 115k – ­prima waarden voor zo’n mini-pc. De PCMark 10-score van 4132 wordt voornamelijk bepaald door de Essentials-score, wat al aangeeft dat dit geen videorenderer of gamebeest is, maar wel prima geschikt voor (thuis)kantoorwerk.

De ssd zit met wat koelpasta meteen tegen de aluminium onderkant aan gemonteerd, wat een handige oplossing is. De 16GB-SODIMM is voorzien van een Bleu-Jour-label, maar is van Apacer. Er kunnen twee modules in met in totaal 32 GB aan RAM. Het printplaatje wordt met vier schroeven stevig tegen de koperen heatsink geschroefd, die zijn warmte via twee geleiders probeert door te geven aan de behuizing. Die behuizing is dan ook verantwoordelijk voor het grootste deel van de 2,7 kilo die deze Kubb weegt.

Aansluitingen

Een mooi glimmend doosje als de Kubb moet je niet ontsieren met allerlei gaten, dus vandaar dat het aantal aansluitingen beperkt is tot het hoognodige. Dat zijn twee usb-poorten en een 3,5mm-audiouitgang aan de voorkant en een HDMI-, netwerk- en voedingsaansluiting plus drie usb-poorten aan de achterkant. De powerknop aan de achterkant is duidelijk blauw verlicht (de fabrikant is immers niet voor niets Bleu Jour). Het blauwe indicatieledje aan de voorkant is echter amper waarneembaar, maar dat komt omdat het ledje op de printplaat een centimeter verder naar links zit dan het gaatje.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Conclusie

De Kubb Fanless is al met al niet de snelste mini-pc, maar voor het beoogde doel zeker snel genoeg. Hij is wel de stilste en de mooiste. De donkergrijze basisversie kost 690 euro, de geteste versie net iets meer dan 1200 euro – waarbij de ­chromen uitvoering alleen al voor een meerprijs van 250 euro zorgt. Met daarbij ons dringende advies de handschoenen te gebruiken – niet alleen vanwege de vingerafdrukken, maar ook omdat de temperatuur van de behuizing hoger kan zijn dan je zou verwachten. Er zijn 3 andere kleurenversies die niet uit chrome, maar uit aluminium bestaan. Hier zul je niet zomaar vingerafdrukken achterlaten.

  • + passief gekoeld
  • + mooi op je bureau
  • kan heet worden
Bleu Jour Kubb Fanless mini-PC
typeKP-I5BE82561P
cpu / graphicsIntel Core i5-8259U / Intel Iris Plus
geheugenApacer 16 GB DDR4-2666-SODIMM (32 GB max)
opslagPlextor 256GB PCIe 3.0-ssd
draadloosIntel AC9560, Bluetooth 5.0
meegeleverd90W-voeding, HDMI-kabel, witte handschoenen
afmetingen12 x 12 x 12 cm, van 1,1 tot 2,7 kg
aansluitingen
1 x Poort RJ45, 4 x USB 2.0, 2 x USB 3.1 & 1x USB 3.1 Type-C (Thunderbolt 3 – 40 Gbps), HDMI 2.0a, 3,5mm audio, Kensington-beveiliging
bleujour.comvanaf € 690, geteste versie € 1203
amazon.nl€1150

 

Voor meer reviews lees c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Mini-pc met AMD Ryzen – vier modellen getest

We testen vier modellen mini-pc met AMD Ryzen. Van een 200 euro kostende barebone tot aan een luxueuze pc met alles erop en eraan.

Intel NUC 9 Extreme: mini gaming-pc met Intel Compute Element

In de mini-pc Intel NUC 9 Extreme kun je tot een GeForce RTX 2070 inbouwen, waarmee je hem tot krachtige gaming-pc in mini-formaat omtovert.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er