Intel introduceert Thunderbolt 4

Daniel Dupré
0

Intel heeft vandaag Thunderbolt 4 geïntroduceerd, de nieuwe generatie van de universele kabelconnectiviteitsoplossing. De techniek belooft betere prestaties, meer gebruiksmogelijkheden en USB4-specifieke compliance te bieden.

Thunderbolt 4

(Bron: Intel)

Thunderbolt 4 ondersteunt voor het eerst maximaal vier Thunderbolt-poorten en universele kabels tot maximaal twee meter. Intels aankomende mobiele processors met de codenaam Tiger Lake zullen de eerste cpu’s zijn waarbij Thunderbolt 4 is geïntegreerd.

Daarnaast heeft Intel ook de Thunderbolt 4-controller JHL8x40-serie aangekondigd. Deze controller biedt backward compatibility met Thunderbolt 3-pc’s en -randapparatuur die al beschikbaar zijn. Thunderbolt-producten bieden verbindingsmogelijkheden voor computers en apparaten waarbij data, video en voeding over slechts één USB Type-C-verbinding lopen.

Thunderbolt 4 bouwt voort op Thunderbolt 3. Het ondersteunt datasnelheden tot 40 Gb/s. De techniek ondersteunt standaardspecificaties, waaronder USB4, DisplayPort en PCI Express (PCIe). De nieuwe oplossing is volledig uitwisselbaar met eerdere generaties Thunderbolt- en usb-producten. De certificeringseisen van Thunderbolt 4 zijn onder meer een verdubbeling van de minimum video- en data-eisen ten opzichte van Thunderbolt 3, ondersteuning voor twee 4K-displays of een 8K-display en PCIe met 32 Gb/s voor opslagsnelheden tot 3000 MB/s.

Thunderbolt 4

(Bron: Intel)

Intel zal zijn nieuwe Thunderbolt 4 controller JHL8x40-serie later dit jaar gaan leveren, waaronder de JHL8540- en JHL8340-hostcontrollers voor computerbouwers en de JHL8440-devicecontroller voor producenten van randapparatuur.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer hardwarenieuws lees je in c't 05/2024

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er