De opensource spraakassistent Mycroft is beschikbaar als kant-en-klare image voor de Raspberry Pi onder de naam Picroft. Hij is in een handomdraai klaar voor gebruik en de makers noemen hem een ‘hackable open source voice assistant’. Wel springt hij wat enthousiast om met het delen van gegevens.
De commerciële versie Mycroft Mark II wordt aangeboden op Kickstarter en had al eind 2018 moeten verschijnen. Picroft is een volledige distributie en is gebaseerd op Pi OS en Debian Buster.
Net als zijn commerciële soortgenoten maakt Mycroft gebruik van zogenaamde skills om spraakopdrachten te koppelen aan acties, zoals het instellen van een wekker of om het apparaat te laten blaffen. Het aanbod van de Mycroft marktplaats loopt behoorlijk achter op dat van Alexa. Een op Python gebaseerde kit voor het creëren van skills moet daar verandering in brengen, maar heeft tot nu toe nog geen al te grote gemeenschap bereikt.
Als je naar Picroft ‘Hey Mycroft,’ ‘Christopher,’ ‘Hey Ezra,’ of ‘Hey Jarvis’ roept, start de assistent zijn opnamefunctie. De antwoorden volgen, met een gemiddelde vertraging van vier seconden, in Brits Engels, Amerikaans Engels of optioneel via de Google-cloud-gekoppelde ‘Google Voice’-dienst. Mycroft gebruikt de lokaal geïnstalleerde Mozilla speech-to-text engine DeepSpeech om de audio-opname te interpreteren. Als de assistent het resultaat niet kan koppelen aan een skill, raadpleegt hij de Wolfram Alpha-zoekmachine. Gebruikers kunnen hun spraakfragmenten als Open Data doneren, maar kunnen naar wens het opslaan ook blokkeren.
Installatie
Als doe-het-zelfproject kun je Picroft in een middag installeren – naast een Raspberry Pi en een microSD-kaart met minstens 8 GB heb je alleen luidsprekers en een usb-microfoon nodig. Zodra je de image op de geheugenkaart hebt gezet, gaat het grotendeels vanzelf. Voor lokale configuratie van bijvoorbeeld de audio-instellingen is het handig om een tekstinterface te gebruiken via een SSH-verbinding met de Pi . Voor de vereiste registratie bij Mycroft toont de wizard een code, die hij ook via de luidspreker opnoemt. Daarmee wordt verbinding gemaakt met een account op home.mycroft.ai (dit kan ook via een Facebook-, Google- of GitHub-account).
De assistent van Mycroft AI Inc. biedt vertier met Elton Johns ‘Rocket Man’ en Chuck Norris-grappen. Als je Picroft dagelijks gebruikt, moet je je ervan bewust zijn dat sommige gegevens worden gedeeld met derden – in het privacybeleid vertelt de producent welke gegevens worden verzameld. Wij hebben geconstateerd dat er veel gegevens naar servers van de cloud provider Digital Ocean worden verzonden. De opensource assistent is daar behoorlijk gul mee – zijn antwoorden hebben zo hun prijs.
Het laatste nieuws over Raspberry Pi krijgen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.
Pluspunten
opensource
gratis Pi-spraakassistent
Minpunten
deelt veel gegevens met derden
Picroft spraakassistent | |
Fabrikant | Mycroft |
platform | Raspberry Pi 3, 3B+ of 4 |
extra hardware | luidsprekers, usb-microfoon |
shop en prijs | Mycroft.ai gratis, Apache 2-licentie |