Picroft – Opensource spraakassistent voor Raspberry Pi

Daniel Dupré
0

De opensource spraakassistent Mycroft is beschikbaar als kant-en-klare image voor de Raspberry Pi onder de naam Picroft. Hij is in een handomdraai klaar voor gebruik en de makers noemen hem een ‘hackable open source voice assistant’. Wel springt hij wat enthousiast om met het delen van gegevens.

De commerciële versie Mycroft Mark II wordt aangeboden op Kickstarter en had al eind 2018 moeten verschijnen. Picroft is een volledige distributie en is gebaseerd op Pi OS en Debian Buster.

Picroft spraakassistent

Net als zijn commerciële soortge­noten maakt Mycroft gebruik van zogenaamde skills om spraakopdrachten te koppelen aan acties, zoals het instellen van een ­wekker of om het apparaat te laten blaffen. Het aanbod van de Mycroft marktplaats loopt behoorlijk achter op dat van Alexa. Een op ­Python gebaseerde kit voor het creëren van skills moet daar verandering in brengen, maar heeft tot nu toe nog geen al te grote gemeenschap bereikt.

Als je naar Picroft ‘Hey Mycroft,’ ‘Chris­topher,’ ‘Hey Ezra,’ of ‘Hey Jarvis’ roept, start de assistent zijn opnamefunctie. De antwoorden volgen, met een gemiddelde ver­traging van vier seconden, in Brits Engels, Amerikaans Engels of optioneel via de Google-­cloud-gekoppelde ‘Google ­Voice’-dienst. Mycroft gebruikt de lokaal geïnstalleerde Mozilla speech-to-text engine DeepSpeech om de audio-opname te interpreteren. Als de assistent het resultaat niet kan koppelen aan een skill, raadpleegt hij de Wolfram Alpha-zoekmachine. Gebruikers kunnen hun spraakfragmenten als Open Data doneren, maar kunnen naar wens het opslaan ook blokkeren.

Installatie

Als doe-het-zelfproject kun je Picroft in een middag installeren – naast een Raspberry Pi en een microSD-kaart met minstens 8 GB heb je alleen luidsprekers en een usb-microfoon nodig. Zodra je de image op de geheugenkaart hebt gezet, gaat het grotendeels vanzelf. Voor lokale configuratie van bijvoorbeeld de audio-instellingen is het handig om een tekst­interface te gebruiken via een SSH-verbinding met de Pi . Voor de vereiste registratie bij Mycroft toont de wizard een code, die hij ook via de luidspreker opnoemt. Daarmee wordt verbinding gemaakt met een account op home.mycroft.ai (dit kan ook via een Face­book-, Google- of GitHub-account).

De assistent van Mycroft AI Inc. biedt vertier met Elton Johns ‘Rocket Man’ en Chuck Norris-grappen. Als je Picroft dagelijks gebruikt, moet je je ervan bewust zijn dat sommige gegevens worden gedeeld met derden – in het privacybeleid vertelt de producent welke gegevens worden verzameld. Wij hebben geconstateerd dat er veel gegevens naar servers van de cloud provider Digital Ocean worden verzonden. De opensource assistent is daar behoorlijk gul mee – zijn antwoorden hebben zo hun prijs.


Het laatste nieuws over Raspberry Pi krijgen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Pluspunten

opensource
gratis Pi-spraakassistent

Minpunten

deelt veel gegevens met derden

Picroft spraakassistent
FabrikantMycroft
platformRaspberry Pi 3, 3B+ of 4
extra hardwareluidsprekers, usb-microfoon
shop en prijsMycroft.ai gratis, Apache 2-licentie

 

Volg de ontwikkelingen in c't 05/2024

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

CrowPi 2, een Raspberry Pi experimenteersysteem in laptopformaat

Experimenteren met een Raspberry Pi leidt al snel tot een wirwar aan elektronica en kabels. Niet met de CrowPi 2, het experimenteersysteem in laptopfo...

Raspberry Pi Pico: een Arduino-Pi voor 4 euro

De Raspberry Pi Foundation heeft een Pico printplaatje voor op een breadboard uitgebracht met daarop een zelfontwikkelde microcontroller voor onder me...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er