Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

Het videostreaminglandschap is in korte tijd radicaal veranderd: waar een jaar geleden streamingdienst Netflix nog onverslaanbaar leek, zijn nu Apple TV+ en Disney+ ten tonele verschenen die klanten met exclusieve films, series en documentaires proberen te verleiden. Als je geen zin hebt om handen vol geld aan al die diensten te spenderen, dan zul je dus een keuze moeten maken.

Als kijker heb je een aanbod als nooit tevoren: naast oudgediende streamingdienst Netflix zijn in korte tijd ook Disney+, Apple TV+ en Amazon Prime ten tonele verschenen die om de gunst van de klant strijden met een onbeperkte toegang tot video’s uit een continu bijgewerkte catalogus voor een vast bedrag per maand.

De bekendste en grootse Nederlandse streamingdienst met een betaald abonnement is Videoland. Met een kabelabonnement bij Ziggo of KPN kun je ook films en series kijken, waarbij het aanbod verschilt afhankelijk van het abonnement dat je hebt. In België biedt kabelaar Telenet Play More als streamingservice. Reguliere televisie stream je in België via VRT:nu of VTM GO, in Nederland kun je tv streamen of terugkijken via NPO Start/Plus, RTL XL en Kijk, of tegen betaling bij NL Ziet.

De snelle veranderingen in het landschap van streamingproviders vraagt om een verdere analyse van die ontwikkeling.

streamingdienst voor films en series video vergeleken

lIlustratie: Thorsten Hübner

Eigen content

Het begint ermee dat Disney de eerste media­groep was die zichzelf transformeerde van een content­leverancier naar een dienstverlener volgend het SVoD-model (Subscription Video on Demand). Netflix en Amazon hebben er daardoor niet alleen een nieuwe concurrent bij, maar Disney’s dienst heeft ook tot gevolg dat veel content die deze diensten eerder in hun aanbod hadden, daar nu niet meer beschikbaar is.

Het effect ervan is al te zien in aankondiging van Netflix om in de toekomst nauwer samen te werken met Nickelodeon en de Japanse animatie­studio ­Ghibli, om de jongere kijkers vast te houden. De Disney-­films zijn echter weg, ook op de lange termijn – hoewel enkele titels nog steeds beschikbaar zijn zolang de lopende contracten nog gelden.

Netflix review videostreaming toplijst

Netflix heeft voor elk land een top10-lijst van meest bekeken programma’s ingevoerd. Eerder promootte de dienst de gepersonaliseerde aanbevelingen als de beste leidraad.

Door het verdwijnen van die externe content komen de exclusieve eigen producties van de diensten – die als originals worden aangeprezen – steeds meer in beeld. Netflix heeft alleen al in 2019 zijn eigen producties met bijna 55 procent opgeschroefd ten opzichte van het jaar daarvoor. De huidige productie van streamingdienst Netflix overtreft die van de gehele Amerikaanse televisie-industrie van vóór 2006.

Breed aanbod?

Disney+ is de eerste SVoD-service die het volledig zonder externe content doet. Alle aangeboden titels zijn van Disney zelf of van studio’s die het bedrijf in de loop der jaren gekocht heeft. Disney+ adverteert met Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic, en biedt ook content aan van dochterstudio’s als ­Touchstone, tv-zender ABC en de nieuwe aanwinst 20th Century Fox.

streaming video service Disney plus

Disney+ heeft een opgeruimde interface met verschillende manieren om naar titels te zoeken. Pas na de Amerikaanse lancering werd de categorie ‘New at Disney+’ toegevoegd.

Dat kan als een positieve ontwikkeling worden beschouwd, want eerder moest je voor content van Disney op zoek bij allerlei verschillende diensten – en er rekening mee houden dat veel titels na een tijdje weer uit het assortiment verdwenen. Met Disney+ hebben die titels een gemeenschappelijk onder­komen gevonden – en volgens Disney zullen ze daar permanent beschikbaar blijven.

Dat gaat wat de Marvel-films betreft niet helemaal op. In de catalogus van Disney+ ontbreken name­lijk The Incredible Hulk en de Spider-Man-films. De internationale rechten zijn in handen van Sony Pictures, en het gesteggel tussen Disney en Sony over de productie en distributie van de Spider-Man-films duurt al enige tijd voort.

Met elke studio die besluit om een eigen SVoD-dienst te lanceren, neemt de kans af dat je als gebruiker met één abonnement toegang krijgt tot een breed scala aan films en series uit allerlei verschillende studio’s. In de VS is het al duidelijk dat andere mediagroepen het voorbeeld van Disney zullen volgen en hun eigen producties zullen aanbieden via een eigen dienst, waaronder WarnerMedia (Warner Bros., HBO, Tuner) , NBCUniversal (inclusief Dreamworks en Lionsgate) en ViaComCBS (Paramount, Nickelodeon, Comedy Central, MTV).

Voor het hele gezin

Vanuit ons perspectief is de Amerikaanse streamingdienst Hulu het meest interessant. Die is ooit opgericht als een mediabibliotheek die door reclame-inkomsten gefinancierd werd. Inmiddels heeft de dienst ook een abonnementsmodel en is in de VS beschikbaar vanaf 6 dollar per maand. Hulu heeft plannen om volgend jaar de internationale markt te betreden. Geen onbelangrijk detail: Hulu is ook in handen van Disney.

De vraag is dan waarom Disney twee streaming­diensten exploiteert. Het antwoord is eenvoudig: Disney+ profileert zich als een dienst voor het hele gezin. Content die geschikt is vanaf 14 jaar komt er niet op. Daarom vind je er bijvoorbeeld wel de Ice-Age-reeks van Fox en alle afleveringen van The Simpsons, maar de Deadpool-films niet – ook al zijn dat Marvel-films.

Titels die onderwerpen behandelen die Disney te gewaagd vindt – inclusief huwelijksproblemen – worden op Hulu getoond. Volgens Amerikaanse berichten heeft Disney daarom ook de series High Fidelity en Love Simon (inmiddels Love Victor), die in eerste instantie voor Disney+ werden aangekondigd, nog voor de start verplaatst naar de zusterdienst.

Verdeeld aanbod

De splitsing tussen Disney+ en Hulu roept gemengde gevoelens op bij gebruikers. Sommigen zijn tevreden met Disney+ en genieten onbezorgd met hun kroost van klassieke animatieseries als Darkwing Duck. Alle diensten hebben daarbij ouderlijk toezicht. Anderen beschouwen Disney+ echter als slechts de helft van wat alleen in de VS beschikbaar is.

Dat biedt kansen voor de andere streaming­d­iensten: Amazon en Netflix adverteren ermee dat ze naast kinderfilms- en series ook content voor een ouder publiek bieden en kunnen op die manier alle leeftijden aanspreken. In tegenstelling tot de aanvankelijke veronderstellingen, schuwt Apple TV+ er niet voor terug ook content met gewelddadige inhoud te tonen, maar seksueel expliciete is tot nu toe dan weer gemeden.

Amazon Prime video download serie app videodienst

Amazon Prime heeft een beperkt, maar aantrekkelijk aanbod. Via de app kun je series downloaden en onderweg kijken.

Met een lancering van Hulu in Nederland zou diens content voor volwassenen verdwijnen uit andere streamingdiensten; Hulu-originals zijn momenteel te zien op andere streamingdiensten zoals Amazon en Videoland.

Lokaal aanbod

In de Verenigde Staten is er nog een andere bundel beschikbaar die hier niet verkrijgbaar is: Disney+ inclusief het ABC-sportkanaal ESPN, dat live sportwedstrijden streamt – hoewel de Amerikaanse sporten slechts voor een relatief kleine groep kijkers hier interessant zijn. In de VS trekt Disney daarmee de zogenaamde ‘cord-cutters’ (kabelknippers) aan, die alleen vanwege de sportuitzendingen nog traditionele tv via de kabel kijken.

Bij de streamingvideodiensten van de omroepen in Nederland biedt NPO Start de mogelijkheid om de publieke omroepen gratis live te streamen. RTL XL en KIJK (SBS) bieden ook veel van hun content gratis aan, maar niet live. Dan is er nog NL Ziet, een streamingdienst waarbij je voor een vast bedrag uitzendingen van de tv-zenders van NPO, RTL en SBS en van de regionale zenders live kunt streamen. Bovendien kun je er programma’s tot een week terugkijken.

België en Europa

In België biedt kabelaar Telenet zijn dienst Play More aan. Vergelijkbaar met Ziggo en in ­mindere mate ook KPN in Nederland levert die streamingdienst een ruim aanbod aan films en series, zoals series van HBO. In januari maakten Telenet en DPG Media plannen bekend om eind 2020 de ‘Vlaamse Netflix’ te willen lanceren. Om de groei van video-on-­demand tegemoet te komen, willen de bedrijven de handen ineen slaan en een Belgische dienst opzetten. Bovendien zou de openbare omroep VRT positief hebben gereageerd op een mogelijke samenwerking.

De traditionele markt zal nog verder verstoord gaan worden. Amazon, dat in landen als het Verenigde Koninkrijk en Duitsland groter is dan hier, zou bijvoorbeeld interesse getoond hebben ook sportwedstrijden live te willen streamen. In die landen heeft Sky Sports bijna een monopoliepositie als aanbieder van sportwedstrijden via satelliet. Die zender zou daardoor flink onder druk komen te staan. Dat is maar één voorbeeld van hoe de steeds groter wordende videostreamingdiensten het inkomsten­model van de meer traditionele (betaal)zenders onder druk zetten.

videoland streamingdienst aanbod

Het aanbod van Videoland bestaat uit ruim 1700 titels. Mocht je eerst willen kijken wat de dienst zoal heeft, dan kun je de hele lijst rustig doorkijken voordat je een abonnement neemt.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Oud verdienmodel

Disney+ zorgde al voor de lancering met de speciaal voor hen gemaakt Star Wars-serie The Mandalorian voor een sensatie. Maar het aanbod van originals bestaat ook uit speelfilms, zoals de avonturenfilm Togo met Willem Dafoe.

Zelfs de live-action-versie van de tekenfilm­klassieker Lady en de Vagebond is exclusief te zien bij Disney+ en is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aladdin niet eerst in de bioscoop verschenen. Het is denkbaar dat Disney de kijkcijfers van een remake wilde vergelijken met die van het origineel. Ook is het mogelijk dat de studio er al vanuit ging dat de film het niet heel goed zou doen in de bioscoop. Lady en de Vage­bond kreeg van critici en kijkers immers een even middelmatige waardering als de remake van Dumbo, waarvan de inkomsten achterbleven bij de verwachtingen van Disney.

Bioscoopfilms

Verder lijkt het er niet op dat Disney zijn verdienmodel wil wijzigen. Grote producties worden nog steeds eerst in de bioscopen vertoond voordat ze drie tot vijf maanden later beschikbaar worden ­gesteld voor aankoop of huur via een streamingdienst zoals iTunes. Min of meer parallel daaraan verschijnen de versies op disc. Meestal verschijnen de films pas maanden later op Disney+.

In de VS duurde de kortste periode tussen de bios­cooprelease van een blockbuster en de première op Disney+ met The Lion King toch nog 193 dagen – zo’n 6,5 maand. De dienst heeft de release van Frozen 2 wel met meer dan drie maanden vervroegd naar 15 maart, maar dat zal eerder een eenmalige actie zijn geweest als reactie op de eerste sluitingen van scholen ten gevolge van de coronacrisis.

Aladdin, The Lion King en Frozen 2 hebben de afgelopen jaren in de bioscopen wereldwijd elk tussen de 1 en 1,5 miljard dollar binnengehaald. Voor Disney is er dus geen enkele reden om dat businessmodel voor zichzelf te verpesten – met name omdat nieuwe Disney-films in veel kinderkamers continu op replay staan, ongeacht of de kinderen de film eerder al in de bioscoop gezien hebben. En de verkoop van koop- en huurvideo’s zal ook in stand worden gehouden – niet iedereen heeft immers een Disney+-abonnement.

Testresultaten

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video

Prime Video was al enige tijd beschikbaar voor gebruikers met een Duits Prime-­abonnement. Sinds kort heeft Amazon zijn Nederlandse website uitgebreid en biedt Amazon Prime inclusief de streamingcontent aan voor maar drie euro per maand. Prime Video is steeds interessanter aan het worden door Amazons original-series als The Grand Tour, The Man in the High Castle of meer recent Good Omens of Star Trek: Picard. De originals zijn eerder gericht op een volwassen publiek, hoewel er ook de nodige content voor kinderen en jongeren beschikbaar is.

Officieel ondersteunt de dienst Dolby Vision en Dolby Atmos, maar het aanbod is vooralsnog klein. Amazon heeft enkele goede originals, maar het aanbod voor Nederland is vooralsnog vrij beperkt. Gezien de lage maandelijkse prijs is dat niet zo erg.

Pluspunten

  • enkele originele originals
  • goedkoop abonnement

Minpunten

  • geen Dolby Vision en 3D-geluid
  • onoverzichtelijke bediening

Bekijk deze dienst

Apple TV+

Apple TV+

Apple TV+ biedt alleen originals of exclusieve titels aan. Er zijn inmiddels vijf maanden versterken na de lancering van he tplatform, maar de totale afspeelduur van de beschikbare content komt niet boven de 80 uur uit. En voor kinderen is er in die tijd niets toegevoegd.

Wellicht begrijpelijk ook maar beetje irritant: in de series heeft iedereen een iPhone, kletst met Siri en gebruikt continu Facetime.

Op de beeld- en geluidskwaliteit valt helemaal niets aan te merken. Niet alleen krijg je standaard een haarscherp dynamisch HDR-beeld in UHD-resolutie, maar Apple TV+ levert ook Dolby-­Atmos-geluid. De datarates die Apple TV+ aanbiedt zijn veel hoger dan die van de concurrentie.

Apple is zijn TV-dienst flink aan het promoten: bij een nieuwe iPhone, iPad of Mac krijg je een jaar gratis toegang.

Pluspunten

  • enkele goede originals
  • goede beeld- en geluidskwaliteit

Minpunten

  • zeer weinig content
  • onoverzichtelijke interface

Bekijk deze dienst

Netflix

Netflix

Netflix is en blijft de absolute content-­koning onder de huidige videostreaming­diensten. Netflix maakt talloze nieuwe films en vooral series voor alle leeftijdsgroepen en smaken per week. Daarbij schrikt het bedrijf er niet voor terug om te experimenten. Niet alles van Netflix is een gegarandeerde hit, maar het is wel heel vaak raak.

Als je voor het duurste tarief kiest, levert Netflix ook hoogwaardig beeld, met in het beste geval UHD met Dolby Vision, en geluid, maar al met al toch minder dan Apple TV+. Positief is dat bij het ­merendeel van de zelfgeproduceerde series alle afleveringen meteen beschikbaar zijn.

Voorheen kon je Netflix via AirPlay streamen, maar dat wordt niet meer ondersteund. Netflix zelf spreekt van technische beperkingen, maar critici vermoeden conflicten met Apple.

Pluspunten

  • zeer veel films en series
  • veel originals
  • 4K, Dolby Vision en surround

Minpunten

  • UHD/3D alleen bij duurste tarief

Bekijk deze dienst

Beoordelingen van de bovenstaande en andere diensten vind je ook in de rest van deze review en in het juni-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle geteste diensten.

streamingdienst voor films en series video vergeleken tabel download

Klik op de tabel voor een vergroting (in pdf-formaat).

Kwaliteit videostreaming

Veel thuisbioscoopliefhebbers blijven de voorkeur geven aan de disc-versies, want Blu-ray en ­Ultra HD Blu-ray bieden zowel voor video als audio data­snelheden die ondenkbaar zijn bij videostreaming.

Toch is het indrukwekkend wat de grote SVoD-­diensten met een goede internetverbinding kunnen leveren: Ultra-HD-resolutie wordt steeds vaker aangeboden, net als het grotere HDR-contrastbereik (High Dynamic Range). Apple TV+ biedt de maxi­male kwaliteit met zeer hoge bitrates, dynamisch HDR-beeld in Dolby Vision en Dolby Atmos 3D-geluid. Het is daarom des te betreurenswaardiger hoe mager het beschikbare aanbod op Apple TV+ is.

Disney+ biedt Dolby Vision en Dolby Atmos geluid, dat laatste in ieder geval op de Engelstalige geluidssporen. Dat is momenteel ook het geval bij Netflix. Videoland biedt volgens hun eigen informatie alleen content in HD-resolutie en in stereogeluid. Deels is het aanbod ook alleen in SD beschikbaar. Dat is eigenlijk inmiddels niet meer van deze tijd.

Prijzen streamingdienst

Prijzen wijzigen geregeld, dus het is verstandig de nieuwste prijzen te controleren. Disney+ is de eerste week gratis beschikbaar. Daarna betaal je 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar. Apple TV+ is iets goedkoper. Dat kun je ook 7 dagen gratis gebruiken, daarna kost het € 4,99 per maand. Als je een nieuwe iPhone, iPad of Mac koopt, krijg je zelfs het eerste jaar gratis. Studenten met een Apple Music studentenabonnement krijgen ook gratis toegang tot Apple TV+-content.

Tot voor kort kon je Amazon Prime Video alleen via de Duitse website van Amazon gebruiken. Dat kostte 5,99 euro per maand of 49 euro voor een jaar. Omdat Amazon Prime onlangs ook in Nederland heeft gelanceerd, kom je daar niet meer voor in aanmerking en moet je het via Amazon.nl doen. Dat kost maar 2,99 per maand. Daarmee kun je niet alleen het aanbod van Prime Video bekijken, maar worden ook artikelen die je via de Nederlandse Amazon-website koopt gratis en sneller bij je thuis afgeleverd.

Netflix biedt drie tarieven: het Basic-abonnement voor 7,99 euro per maand, waarbij je op één toestel maximaal in SD kunt kijken, het Standaardabonnement kost 10,99 euro en dan krijg je twee streams in HD-definitie, en bij het premium-abonnement voor 13,99 per maand kun je op vier schermen tegelijk kijken en krijg je voor zover aanwezig 4K-beeld en 3D-geluid.

Videoland kun je de eerste twee weken gratis zien, daarna kost het 8,99 euro per maand. De streamingdienst levert SD- en HD-materiaal in stereogeluid.

Streamingdiensten combineren

Bij alle diensten geldt dat je ze maandelijks kunt opzeggen. Gebruikers overwegen daarom ook wel om op meerdere diensten een abonnement te nemen en per maand over te stappen om het nieuwste aanbod aan series en films te kijken, en de maand daarop weer naar de volgende te gaan.

Om dat tegen te gaan, publiceert Disney+ alle afleveringen van zijn eigen series niet in één keer, maar wekelijks. Apple TV+ doet dat ten dele ook, maar lijkt het niet consequent te volgen.
Alle andere diensten publiceren hun originelen in het algemeen in één keer, zodat gebruikers de mogelijkheid hebben om ze in hun eigen tempo te be­kijken. Sommige buitenlandse of gecoproduceerde series zoals Star Trek: Picard, Star Trek: Discovery of (ondanks het feit dat ze als origineel worden bestempeld) Better Call Saul zijn bij Amazon en Netflix ook alleen in wekelijkse brokjes te verkrijgen – en deels alleen in HD.

Conclusie

Als Disney-content hoog op je verlanglijstje staat, kom je niet om Disney+ heen. Het aanbod aan ouder materiaal, originals en de eerdere toegang tot nieuwere films zal je niet teleurstellen. De beeld- en geluids­kwaliteit is daarbij prima. Als je ook naar films en series wilt kijken die minder geschikt zijn voor kinderen, zul je toch naar iets anders op zoek moeten gaan.

De tegenpool van Disney is Amazons Prime Video. De originals en exclusieve titels zijn ongeschikt voor kinderen en jongeren. De Prime-catalogus als geheel en met name het anime-gedeelte is echter uitgebreid genoeg en er wordt ook voldoende content voor jongere kijkers aangeboden.

Netflix is en blijft de echte totaalaanbieder: die streamingdienst biedt content in bijna elk denkbaar genre voor alle mogelijke leeftijdsgroepen met eigen producties en exclusieve content. Gebruikers zullen echter al snel voor het standaardtarief kiezen om HD te kunnen kijken. De echte homecinema-liefhebbers kunnen nauwelijks om de premium-versie heen.

Apple TV+ biedt goede originals, maar momenteel is een doorlopend abonnement nauwelijks de moeite waard omdat je snel door de nieuwe content heen bent. Daarna zul je de dienst hooguit zo nu en dan bezoeken. Videoland is met name interessant voor gebruikers die vooral Nederlandstalige content willen kijken. Het aanbod aan internationale films en series is eerder beperkt, maar wordt telkens vernieuwd en uitgebreid.

Telenet Play More in België is interessant voor gebruikers voor het aanbod aan nieuwe films en diverse internationale series, zoals HBO-series. Omdat het bedrijf grote plannen lijkt te hebben voor later in het jaar, zal het zeker interessant zijn om te zien of het inderdaad lukt om de ‘Netflix van Vlaanderen’ te worden.

(Nico Jurran en Daniel Dupré, c’t magazine)

Afspelen: in een volgend artikel bekijken we wat handige schermen of apparaten zijn om de streamingdiensten op te bekijken.

Lees uitgebreide achtergrondinformatie op je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

Streaming

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Autoplay in Netflix uitschakelen

Voor velen is het een grote bron van irritatie: je bladert in Netflix door de bibliotheek en opeens blèrt er ongewenst een preview van een trailer op ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er