Monitor voor kantoor of als tweede scherm – 11 voordelige modellen

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Je hoeft niet per se een groot bedrag uit te geven aan een monitor voor kantoortaken en wat internetten. We laten zien wat er te koop is voor 100 tot 250 euro qua beeldkwaliteit, uitrusting en ergonomie. We testen in deze prijsklasse 11 voordelige modellen monitor voor kantoor of als tweede scherm.

Een monitor voor dagelijks gebruik hoeft geen vele honderden euro’s te kosten. Schermen met een prijskaartje tussen de 100 en 250 euro zijn hiervoor prima geschikt. We hebben elf modellen bij elkaar verzameld en onder de loep genomen.

Monitor voor kantoor of als tweede scherm - 11 voordelige modellen getest

Van full-hd tot 4K

Dat leverde een nogal gemengd testveld op, dat varieert van een eenvoudig full-hd display van 23 inch tot een grote 32-inch monitor met een IPS-­panel. Voor ongeveer 120 euro krijg je de AOC 24B1H met 24 inch en de Lenovo D24-10, of voor enkele tientjes meer de Asus VZ239 – elk met ­full-hd resolutie (1920×1080 pixels), maar met verschillende types panelen. De Samsung S24R350, die ook een full-hd-resolutie heeft, kost net als de Asus 150 euro. En als je daar weer wat tientjes bovenop doet kom je uit bij de gebogen LC24RG50 (ook bekend als C24RG50) van Samsung. Het high-contrast full-hd panel daarvan gaat tot 144 Hz en heeft AMD’s dynamische refreshrate-technologie FreeSync.

De Philips-monitor 245E1S met WQHD-resolutie (2560×1440 pixels) wordt verkocht voor ongeveer 190 euro. Lenovo’s ThinkVision S24q-10 biedt iets vergelijkbaars, maar dan voor 200 euro.

Bij de bedragen daarboven kom je uit bij specialistische schermen. De LG 25BL56WY gebruikt de zeldzame 25 inch als schermdiagonaal en toont 1920×1200 pixels, dus een beeldverhouding van 16:10. De 29-inch 29WL500, die zijn 2560×1080 pixels in een 21:9 breed formaat rangschikt, is ook afkomstig uit de stal van LG. De Acer RT280KA heeft 3840×2160 pixels (4K UHD) en 28 inch als diagonaal.

Beeldkwaliteit

We hebben de monitoren onze gebruikelijke tests laten ondergaan en scores uitgedeeld voor de verlichting, kijkhoekafhankelijkheid, hoogte van het contrast, kleurweergave en bediening en bouw­kwaliteit. Bij de verlichting gaat het over hoe gelijkmatig de helderheid is verdeeld over het scherm­oppervlak. Als de helderheid op bepaalde plekken sterk afneemt, zie je bijvoorbeeld bij programma’s met een lichte achtergrond, zoals bij tekstverwerking, donkere gebieden opdoemen.

De kijkhoekafhankelijkheid moet laag zijn, zodat de inhoud van het scherm nog steeds duidelijk zichtbaar is als je niet loodrecht voor het midden van je scherm zit. Het contrastniveau beschrijft de gemeten helderheidsverhouding van de helderste grijstint (witwaarde) tot de donkerste (zwartwaarde) binnen het beeld.

Een hoog contrast maakt het niet alleen makkelijker om teksten te lezen, maar zorgt er ook voor dat de kleuren beter uitkomen. We hebben de kleurverzadiging en de lichtsterkte onder kleurweergave samengevat. We hebben onze verwachtingen aangepast aan de prijzen van de apparaten, dus de ­scores zijn niet vergelijkbaar met die voor high-end monitoren.

Zelfs een goedkope monitor haalt inmiddels een contrastverhouding van 1000:1, vandaar dat we dit als standaard nemen. Vanaf 2000:1 geven we een zeer goed als score, maar tussen 900:1 en 600:1 is slechts een voldoende. Geen van de panelen eindigde nog lager en kreeg een slechte score.

Ergonomie en afwerking

Bij de bediening en de afwerking hebben we voor het eerste aspect gekeken naar hoe goed een scherm kan worden afgesteld. Aan de ene kant houden we daarbij rekening met de mechanica en de bedieningselementen, aan de andere kant met het beeldmenu.

Bij de afwerking krijgt een apparaat een lagere beoordeling als het bijvoorbeeld scherpe randen heeft, het panel slecht in het frame past, het plastic kraakt of het display wiebelt op zijn voet.

Testresultaten

AOC 24B1H (23,6")

AOC 24B1H (23,6

Dankzij de zeer lage zwartwaarde haalt het VA-panel een extreem hoog zwart-wit contrast. Een volledig zwart beeld licht grijs op in een zeer donkere omgeving. Het scherm is zeer gelijkmatig verlicht. Het testbeeld met zijn grijsverloop veranderde abrupt van middengrijs naar zwart, donkergrijs ontbrak bijna volledig op de 24B1H. Als je het trage menu voor de instellingen bedient via de drukknoppen aan de onderkant van het scherm, til je de lichte monitor een stukje op.

Pluspunten

  • zeer hoog contrast
  • goede verlichting

Minpunten

  • irritant menu

Bekijk deze monitor

Asus VZ239HE-W (23")

Asus VZ239HE-W (23

De kleine witte Asus-monitor staat op een chique ringvormige voet. Het scherm is zo licht dat je het kunt optillen door op de bedieningsknoppen aan de onderkant te drukken. Het kijkhoekstabiele IPS-panel toont standaard al prachtige kleuren met een rijke rode kleur. De sRGB-modus stelt de helderheid vast in op 150 cd/m2. Wanneer de beeldinhoud zwart is, schijnt de achtergrondverlichting in een boog aan de onder­kant in beeld. Asus levert alleen een VGA-kabel mee.

Pluspunten

  • goed menu
  • mooie kleuren

Minpunten

  • karige uitrusting

Bekijk deze monitor

LG 25BL56WY-B (25")

LG 25BL56WY-B (25

Deze LG biedt 1920×1200 pixels (16:10), een goede beeldkwaliteit en prachtige kleuren. De helderheid daalt een beetje aan de onderkant richting de zijkanten. Het scherm kan niet alleen worden gekanteld, maar ook worden gedraaid, in hoogte worden versteld en in portretmodus worden gebruikt. De usb-hub is ook een goed verkoopargument in deze test, hoewel de poorten alleen USB 2.0 zijn. Verwarrend: de toetsmarkering van het beeldmenu komt niet overeen met de positie van de toetsen.

Pluspunten

  • 16:10-formaat
  • usb-hub
  • ergonomische opties

Bekijk deze monitor

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Philips 245E1S (23,8")

Philips 245E1S (23,8

Dankzij de smalle randen is deze degelijke monitor geschikt voor multimonitor-­gebruik met minimale ruimte tussen de schermen. De refreshrate is 75 Hz. In de standaard fabrieksinstelling toont het IPS-panel rijke kleuren. In de sRGB-­modus licht het te helder op voor op kantoor met een vaste 250 cd/m2. Het uitgebreide beeldmenu bevat veel opties. Lagere resoluties worden uitgerekt tot de volledige grootte of getoond in 4:3-formaat met zijbalken. De verlichting neemt naar de zijkanten toe af.

Pluspunten

  • verzadigde kleuren
  • FreeSync tot 75 Hz

Minpunten

  • ongelijkmatige verlichting

Bekijk deze monitor

Samsung S24R350 (23,8")

Samsung S24R350 (23,8

De 24”-monitor van Samsung is in positieve zin onopvallend: hij overtreft de sRGB-kleurruimte met zijn diepe roodtinten en biedt brede kijkhoeken. De verversingssnelheid kan met FreeSync tot 75 Hz dynamisch worden afgestemd op de grafische kaart. De voet is irritant vanwege zijn geglim en logheid. In het beeldmenu moet het HDMI Black Level worden ingesteld op normal in plaats van low, anders worden de donkerste en helderste kleurtonen afgesneden.

Pluspunten

  • kleursterk paneel
  • FreeSync tot 75 Hz

Minpunten

  • logge voet

Bekijk deze monitor

Beoordelingen van de bovenstaande en andere geteste modellen vind je ook in de rest van deze review en in het juli-nummer van c’t magazine. In onderstaande tabel hebben we gegevens verzameld van alle elf geteste modellen monitor voor kantoor of als tweede scherm. Prijzen en specificaties onder voorbehoud.

Monitor voordelige modellen tabel testresultaten download

Klik op de tabel hierboven voor een vergroting met de volledige tabel (in pdf-formaat).

Verwachtingen en bezuinigingen

De fabrikanten adverteren met felle kleuren en hoge contrasten en maken die beloften deels ook waar. Toch moet je kritisch blijven kijken.

De goedkope monitoren zijn bedoeld voor alledaagse taken zoals internetten, videobellen, videostreaming of als monitor voor kantoor. Ze zijn niet geschikt voor fotobewerking. Dat is deels te wijten aan te fletse kleuren, overdreven contrast in de standaard instelling of slechte kleurmenging, en deels aan niet egale verlichting. Ook als je maar af en toe met je fotoverzameling in de weer bent, is het de moeite waard iets meer uit te geven aan een scherm.

Bovendien is de ergonomie in dit testveld bijna zonder uitzondering ten prooi gevallen aan besparingsdrang. Met uitzondering van de LG 25BL56WY kunnen alle schermen alleen worden gekanteld, maar geen van de andere monitoren kan in hoogte worden versteld, zijwaarts worden gedraaid of rechtop worden gebruikt.

In dergelijke gevallen biedt een VESA-mount een oplossing, maar de schermen van AOC en Asus en de Samsung LC24RG50 missen ook de bevestigingspunten voor een adapterplaat. De enige optie die daar nog overblijft is om over te schakelen op een klembevestiging.

voordelige goedkope monitor aantal aansluitingen beperkt meerdere digitaal analoog

Veel goedkope monitoren hebben slechts twee inputs en dan is één daarvan zelfs nog analoog. Andere, zoals het 32-inch model van AOC, hebben meer en gevarieerdere aansluitingen (rechts).

Bij de goedkope AOC, Asus en Lenovo’s en bij de Samsung S24R350 is het aantal inputs tot het absolute minimum gereduceerd. Die vier accepteren alleen beeldsignalen via HDMI en VGA. Alle andere monitoren hebben minimaal twee digitale inputs. Maar wees voorzichtig: de LG 29WL500 heeft slechts twee ingangen en beide zijn HDMI.

Als je pc alleen DisplayPort als output heeft, moet er een adapterkabel aan te pas komen. De fabrikanten besparen echter ook op kabels, meestal wordt er slechts één meegeleverd. Asus en Lenovo zijn bijzonder gierig, de VZ239HE-W en de D24-10 hebben elk slechts één analoge kabel in de doos – dat is niet meer van deze tijd.

Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt alleen bij de Asus VZ239HE, de Samsung S24R350 en de Acer RT280KA. De Acer heeft wel stereoluidsprekers, net als de LG 25BL56WY. LG’s 25”-scherm is de enige monitor die een usb-hub heeft ingebouwd. De USB 2.0-snelheid is voldoende voor een toetsenbord, muis of printer.

Sommige fabrikanten stoppen de stroomvoorziening in een extern blok, zodat die onder het bureau kan worden verstopt. Als er dan wat begint te zoemen of te piepen, heb je daar een stuk minder of geen last van.

Met de helderheid van de monitoren is niets mis. Alles kan worden opgeschroefd tot minimaal 230 cd/m2. Je hebt alleen nog meer nodig als je in een zeer lichte omgeving werkt. Op één uitzondering na kunnen de monitoren ook voldoende gedimd worden voor gebruik in donkere ruimtes. Alleen de LC24RG50 van Samsung straalt daarvoor te fel met meer dan 90 cd/m2.

Formaat versus ruimte

Meer is in het geval van beelddiagonaal niet altijd per se beter. Een groot beeldscherm heeft meer ruimte om content weer te geven, maar toont een minder scherp beeld dan een klein beeldscherm met dezelfde resolutie.

Zo is de AOC Q3270VWFD8 het grootste apparaat in het testveld, maar hij haalt slechts een pixeldichtheid van 93 dpi met zijn WQHD-resolutie. De 245E1S van Philips brengt dezelfde resolutie naar een 24-inch display, wat resulteert in een scherpere 123 dpi. De topper op het gebied van beeldscherpte is echter de 28-inch RT280KA van Acer met 157 dpi dankzij zijn 4K-resolutie.

Bijna alle monitoren hebben een beeldverhouding van 16:9, maar er zijn uitzonderingen. Bij een monitor voor kantoor is 16:10 een prettig formaat, zoals bij de LG 25BL56WY-B, omdat dit meer ruimte biedt in de hoogte dan 16:9. Of het nu gaat om een tabel, een tekstdocument of een website: er passen meer regels op het scherm. Als je veel met tijdlijnen werkt, zoals bij video- en audiobewerking, of verschillende gereedschappen in beeld wilt hebben zoals bij Photo­shop en dergelijke, dan heb je eerder behoefte aan meer ruimte in de breedte. In dat geval zijn monitoren zoals LG’s 29WL500-B in 21:9-formaat geschikt.

monitor review test LG 29WL500-B

Als je veel met tijdlijnen werkt, zoals bij videobewerking, kan een monitor met 21:9-formaat handig zijn zoals deze LG 29WL500-B

Hoe groot het display moet zijn, hangt echter niet alleen af van het gewenste formaat aan werk­oppervlak. De beschikbare ruimte op je bureau is net zo belangrijk, net als de kijkafstand. Als je te dicht op een scherm zit, zul je bij grote modellen je hoofd moeten bewegen om de hoeken van het beeld te zien.

Dat is op de lange termijn vermoeiend, zeker bij een monitor voor kantoor waar je langere tijd achtereen mee werkt. Dus als je dicht bij het scherm moet zitten, is het aan te raden om in plaats daarvan te kiezen voor een kleinere variant met hoge resolutie als hoofdscherm en die te combineren met een tweede display dat de plek wordt voor de vensters die je minder vaak gebruikt.

Als je van plan bent om twee monitoren naast elkaar te plaatsen om veel werkoppervlak te krijgen, is het aan te raden voor kleinere displays met een dunne rand te gaan. Bij twee 24-inchers die iets schuin naast elkaar worden geplaatst, moet je er minimaal 75 cm vanaf gaan zitten om je hele werkoppervlak in het zicht te houden. Veel bureaus zijn daar echter niet diep genoeg voor. Bij ergonomisch instellen van je beeldscherm spelen nog meer dingen een rol.

Conclusie

Voor slechts 120 euro regel je een monitor die geschikt is als monitor voor kantoor (aan huis) of als tweede display. Je moet wel wat compromissen sluiten, maar voor het beoogde gebruik spelen de beperkingen bij veel schermen geen grote rol. Enkele eigenschappen worden in dit testveld bevestigd: TN-displays zijn kijkhoek­afhankelijker dan andere paneltypen, VA-panels halen zeer hoge contrasten en IPS-panels zijn meestal goede allrounders.

Bij de instappers zijn de contrastrijke AOC 24B1H of de chique maar kleinere Asus VZ239HE-W een goede optie. Let op: regel zelf een HDMI-kabel voor de Asus, want die wordt alleen geleverd met een analoge inputkabel. Dankzij de WQHD-resolutie op een 24-inch scherm levert de duurdere Philips 245E1S een fijner beeld op. Het scherm is echter ongelijkmatig verlicht. De LG 29WL500 heeft meer ruimte in de breedte, maar als je veel ruimte nodig hebt, heeft de AOC Q3279VWFD8 wat je zoekt. De Acer RT280KA biedt de beste resolutie van 157 dpi en dus de grootste beeldscherpte. Helaas laat hij alleen maar fletse kleuren zien.

De allrounder als monitor voor voor kantoor en uitblinker in deze test op het gebied van ergonomie is de LG 25BL56WY, die ook de 16:10-troefkaart inzet. Zijn scherm zou echter gelijkmatiger kunnen worden verlicht, De prijs valt in de middenmoot.

Gamers met een klein budget moeten eens kijken naar de LC24RG50 van Samsung, die 144 Hz aankan en FreeSync biedt.

(Benjamin Kraft en Alieke van Sommeren, c’t magazine)

Lees uitgebreide reviews en achtergrondinfo op je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

Monitoren

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Eufy X10 Pro Omni review: robotstofzuiger met flink wat power

In deze review werpen we een blik op de X10 Pro Omni van Eufy, een robotstofzuiger met dweilfunctie die aan te schaffen is voor een prijs van circa 79...

Kingston XS1000 review: ‘oude’ externe ssd in een nieuw jasje

De XS1000 externe ssd van Kingston die we in deze review onder de loep nemen stop je zonder problemen in je broekzak of tas: de kleine ssd past in de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er