G-Technology Armorlock externe ssd: vlotte encrypted opslag

Marco den Teuling
0

De G-Technology Armorlock externe encrypted ssd slaat alle gegevens automatisch versleuteld op. Voor het ontgrendelen heb je een app op je iPhone of macOS nodig.

G-Technology, een dochteronderneming van Western Digital, wil het gemak van de encrypted usb-ssd verhogen via een smartphone-app. Bluetooth verzorgt de verbinding tussen smartphone en ssd. Zodra je de ssd aansluit op een usb-poort, opent de Armorlock-app en ontgrendel je met een tik de ssd. Meer veiligheid krijg je door gebruik te maken van biometrische opties in mobiele besturingssystemen.

Bij de eerste installatie scan je de QR-­code op de ssd met de app. De betreffende smartphone wordt het beheertoestel, waarmee je andere smartphones kunt authenticeren voor het ontgrendelen van de ssd. Daarvoor moet je de gebruikers-ID krijgen, bijvoorbeeld per e-mail.

De Armorlock kun je aansluiten op zowel Linux en macOS als Windows, hij kan zelfs worden ontgrendeld als hij aan de usb-poort van een tv hangt. De app biedt verder nieuwe firmware en bewaart de locatie van de laatste verbinding tussen telefoon en ssd – zodat de schijf kan worden gelokaliseerd als hij verloren gaat.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Er is ook een app voor macOS om de ssd lokaal op een Mac te ontgrendelen, een Windows-­versie volgt. Een dief kan niets met de ssd, hooguit met de QR-code een nieuwe set-up uitvoeren.

De ssd heeft een USB-C-poort, kabels met A- en C-stekkers worden meegeleverd. De behuizing is stof- en waterdicht volgens IP67 en moet bestand zijn tegen een val van drie meter en een druk van 450 kilogram.

Drie leds signaleren activiteit en ver- of ontgrendelde status. De ssd is vergrendeld na wekken uit de slaapstand van Windows en ook bij een herstart, dus toegang door opstarten met een ander systeem vanaf een usb-stick is niet mogelijk.

G-Technology ArmorLock

G-Technology ArmorLock

Bij de test haalde de ssd iets minder dan 1,1 GB/s bij zowel lezen als schrijven en maakt dus volledig gebruik van de USB 3.2 Gen 2-interface. We haalden ongeveer 100.000 IOPS bij willekeurige access, zowel bij het lezen en schrijven als bij gemengd gebruik.

Dat doet vermoeden dat de interface de beperking vormt en dat de interne ssd van de Armorlock nog wel hogere snelheden zou kunnen bereiken.

De Armor­lock-ssd is prijzig, maar erg geschikt voor data die bescherming vereisen, zeker als meerdere gebruikers er toegang toe moeten hebben.

compatibel metmacOS 10.12, Windows 10, Linux
apps voormacOS 10.13, iOS 13, Android
capaciteit2 TB
afmetingen134,37 × 81,53 × 18,54 mm

Pluspunten

  • goede prestaties
  • praktische beveiliging

Minpunten

  • app voor Windows ontbreekt nog

Bekijk deze versleutelde externe ssd

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Versleutelde DNS-requests met Pi-hole

Het grootste deel van het internetverkeer is inmiddels versleuteld. DNS-requests gaan echter nog steeds gewoon als leesbare tekst via de kabels – en d...

Bestanden versleuteld opslaan bij HiDrive

Voor het back-uppen en synchroniseren van bestanden wordt vaak een cloudopslagdienst gebruikt. Als de bestanden daar onversleuteld naartoe worden verz...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er