Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten

Elwin Hodžić
4

Inhoudsopgave

  Surfshark VPN, dat in 2018 werd gelanceerd, is een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil deze VPN-dienst indruk maken met moderne VPN-technologie, een uitgebreid servernetwerk en slimme beveiligingsfuncties. In deze review van Surfshark VPN onderzoeken we hoe deze VPN-dienst presteert en functioneert.

  Bekijk de Surfshark VPN aanbieding

  Surfshark VPN review

  Is Surfshark VPN betrouwbaar?

  Surfshark VPN exploiteert VPN-servers in meer dan 65 landen en bood tijdens onze test meer dan 3200 IP-adressen aan. Zelfs landen met streng internettoezicht, zoals Turkije en Rusland, maken deel uit van deze lijst.

  Naast de standaardservers, die regelmatig hun IP-adressen wijzigen, biedt Surfshark ook enkele servers met statische IP-adressen aan. Het is echter belangrijk op te merken dat deze servers gedeeld worden met andere gebruikers, wat betekent dat wangedrag van andere gebruikers op websites tot een verbod kan leiden.

  Op dit moment biedt Surfshark geen dedicated IP-adressen aan individuele gebruikers, zoals bijvoorbeeld CyberGhost VPN dat doet.

  Hoeveel apparaten op Surfshark?

  Dit VPN-abonnement staat toe dat je het op een onbeperkt aantal apparaten tegelijkertijd gebruikt. Hierdoor kun je moeiteloos de VPN-dienst op al je apparaten installeren, zonder de noodzaak om te kiezen welk apparaat je verkiest voor het gebruik van VPN. In tegenstelling tot veel andere VPN-providers, hanteert Surfshark geen limiet, wat absoluut als een pluspunt beschouwd kan worden.

  Technologische vooruitgang

  Surfshark VPN blijft technisch up-to-date. De app-instellingen geven gebruikers toegang tot alle relevante VPN-protocollen, inclusief moderne open source-oplossingen zoals WireGuard en OpenVPN.

  Gebruikers kunnen deze protocollen selecteren naar keuze. De gegevens worden veilig versleuteld met behulp van AES-256-GCM-codering en lektests, zoals DNSLeak.com of de WebRTC-test van browserleaks.com, tonen geen kwetsbaarheden aan.

  Privacy en locatiewijziging

  Net zoals de meeste VPN-aanbieders belooft Surfshark geen logs bij te houden van het surfgedrag van gebruikers. Het no-log-beleid wordt versterkt door het gebruik van RAM-gebaseerde VPN-servers.

  Deze servers bewaren geen gegevens in het geheugen wanneer ze zijn uitgeschakeld, zelfs niet in het geval van inbeslagname. Surfshark registreert geen informatie zoals het IP-adres van de gebruiker, de duur van de VPN-verbinding of de hoeveelheid overgedragen gegevens.

  Wat kun je met Surfshark?

  Surfshark VPN opent onder andere de deur naar regionaal geblokkeerde online content, waardoor je in theorie toegang krijgt tot het diverse aanbod van internationale streamingdiensten dat normaal gesproken niet beschikbaar is in Nederland en België. Veel contentaanbieders proberen echter deze benadering te omzeilen door VPN-servers te blokkeren.

  In de praktijk slaagde Surfshark erin om ons toegang te geven tot de content van de Amerikaanse Netflix. We konden deze content zonder problemen streamen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet officieel is toegestaan en dat je Netflix-account hierdoor geblokkeerd kan worden.

  Prestaties en gebruikerservaring

  In onze test hebben we niet veel tekortkomingen gevonden in de algemene prestaties van Surfshark VPN. We verbonden met de server die volgens de app de snelste was, wat in België bleek te zijn.

  Op onze 1000 Mbit-lijn varieerde de downloadsnelheid tussen 350 en 430 Mbit/s, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Een verbinding met Engeland leverde downloadsnelheden op van ongeveer 240 Mbit/s, terwijl de VPN-servers aan de oostkust van de VS nog steeds respectabele snelheden behaalden van 30 tot 60 Mbit/s.

   

  Op welke apparaten kan Surfshark?

  Wat betreft de beschikbaarheid en kwaliteit van de Surfshark-apps, valt er weinig te klagen. Surfshark biedt stabiele apps voor Windows, macOS, Android en iOS. Deze apps bevatten handige functies, zoals een kill switch die de internetverbinding verbreekt bij bijvoorbeeld een storing. Bovendien hebben de apps van Surfshark een intuïtieve interface.

  Helaas is er wel slecht nieuws voor de Linux-gebruikers onder ons. Zij moeten het doen zonder een grafische gebruikersinterface; Surfshark biedt alleen de optie om via de terminal een verbinding op te zetten.

  Hoeveel kost Surfshark?

  Via onze link kun je een Surfshark VPN-abonnement aanschaffen voor 59.76 euro voor 26 maanden, wat neerkomt op ongeveer 2,30 euro per maand. Deze VPN-aanbieder accepteert betalingen via PayPal, creditcards en verschillende cryptocurrencies. Automatische incasso en anonieme contante betalingen zijn niet beschikbaar.

  Naast het VPN-abonnement biedt Surfshark, onder de naam Surfshark One, extra functies tegen een meerprijs aan van circa 64 cent per maand. Deze omvatten advertentie- en trackervrij zoeken op internet, een antivirusprogramma en monitoring van mogelijke datalekken van bezochte websites.

  Bekijk de Surfshark VPN aanbieding via c’t

  Conclusie Surfshark VPN review

  In onze test maakte Surfshark VPN over het algemeen een goede indruk. Het biedt een onbeperkt aantal gelijktijdige VPN-verbindingen, wat een groot voordeel is voor mensen die meerdere apparaten tegelijkertijd willen beveiligen. De desktop- en mobiele apps functioneren betrouwbaar, en er is een ruime keuze aan landen en servers.

  Dankzij de goede prestaties kun je moeiteloos 4K-content streamen. Hoewel de prijs voor korte abonnementen wat hoger is en de functies van de VPN-clients soms inconsistent kunnen zijn, evenals de beperkte mogelijkheden om IP-blokkades op streamingdiensten te omzeilen, dekken de voordelen van Surfshark deze tekortkomingen.

  Het is belangrijk op te merken dat veel concurrenten in de markt deze problemen delen. Ondanks deze kleine nadelen kan Surfshark VPN interessant zijn, vooral als je graag een VPN-dienst wilt gebruiken op meerdere apparaten.

  Surfshark VPN review: plus- en minpunten

  + Goedkoop
  + Onbeperkt aantal apparaten
  Werkt niet altijd even goed voor streamen

  Surfshark VPN specificaties

  Fabrikant

  Surfshark

  Protocollen

  WireGuard, OpenVPN, IKEv2

  Besturingssystemen

  Windows, MacOS, Android, iOS & Linux (via de opdrachtregel)

  Aantal servers & landen

  3200 servers & 65 landen

  Encryptie

  AES-256

  Shoplink en prijsSurfshark, vanaf 2,30 euro per maand

  Meer van zulke software reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  vpn

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Tado Slimme Thermostaat X review: nieuw maar ook beter?

  De Duitse fabrikant Tado heeft een compleet nieuwe lijn aan smarthome producten op de markt gezet waaronder een nieuwe slimme thermostaat met de naam ...

  ECS Liva Z5 Plus review: mini-pc voor op kantoor met veel aansluitingen

  Met twee 2,5Gbit/s-netwerkpoorten, USB4 en vier monitoraansluitingen heeft de Liva Z5 Plus mini-pc aansluitingen die niet onderdoen voor die van een d...

  4 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Dapaol
  Lezer
  Dapaol

  Ik gebruik Surfshark ongeveer 3 jaar, en ben zeer tevreden. Op hun website kan je van ieder land 1 of meerdere script(s) downloaden. Deze kan je gebruiken op routers met OpenVPN software, waardoor je je hele netwerk in 1 keer op een VPN heb zitten. Deze scripts kan je ook in linux via OpenVPN gebruiken, en als je NetworkManager gebruikt kan je het zelfs makkelijk in de grafische omgeving gebruiken met een pictogram in systeembalk. Ook heb je op hun website duidelijke installatie handleidingen staan , waaronder voor Linux en OpenWRT Routers. Het enige wat ik jammer vind is dat… Lees verder »

  Jan
  Lezer
  Jan

  Het vervelende is dat Surfshark niet doet wat het belooft. Er zijn wel apps voor alle soorten apparaten maar die werken niet of niet goed op bijvoorbeeld een Smart TV en Ipad. Al jaren niet en ze doen er niets aan alleen beleefde emails van hun klantenservice. Let daar dus goed op het (b)lijkt te mooi om waar te zijn !

  Wim
  Lezer
  Wim

  Ik heb nergens last van hoor. Ik gebruik Surfshark op onze Sony smart tv (die draait op Android TV) zonder problemen.

  iPad durf ik alleen niet te zeggen aangezien ik geen tablet heb/gebruik maar ik weet wel dat mijn vrouw probleemloos gebruikmaakt van Surfshark op haar iPhone. Dit zou niet heel veel anders moeten zijn dan op de iPad.

  Dapaool
  Lezer
  Dapaool

  Hier draait het gewoon perfect op meerdere iPhones en iPads op meerder locaties (zowel WiFi als 4G) . De reden wat ik kan bedenken dat het niet werkt, is dat firewall op router / modem het blokkeert. Er zijn verschillende protocols (IKEv2, OpenVPN (TCP en UDP) en WireGuard) om te kiezen. Elk gebruikt weer een andere poort, wat de router / modem wel moet toelaten. Een andere reden wat ik kan bedenken is dat je apparaten ook IPv6 gebruikt, waardoor het verkeer als nog over je gewone internet verbinding loopt. Maar als het goed is moet originele SurfShark software IPv6… Lees verder »