Surfshark VPN, dat in 2018 werd gelanceerd, is een van de relatief jonge commerciële VPN-diensten. Toch wil deze VPN-dienst indruk maken met moderne VPN-technologie, een uitgebreid servernetwerk en slimme beveiligingsfuncties. In deze review van Surfshark VPN bekijken we hoe deze VPN-dienst presteert en functioneert.
Surfshark VPN review: VPN gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten
Is Surfshark VPN betrouwbaar?
Surfshark VPN exploiteert VPN-servers in meer dan 65 landen en bood tijdens onze test meer dan 3200 IP-adressen aan. Zelfs landen met streng internettoezicht, zoals Turkije en Rusland, maken deel uit van deze lijst.
Naast de standaardservers, die regelmatig hun IP-adressen wijzigen, biedt Surfshark ook enkele servers met statische IP-adressen aan. Het is echter belangrijk op te merken dat deze servers gedeeld worden met andere gebruikers, wat betekent dat wangedrag van andere gebruikers op websites tot een verbod kan leiden.
Op dit moment biedt Surfshark geen dedicated IP-adressen aan individuele gebruikers, zoals bijvoorbeeld CyberGhost VPN dat doet.
Hoeveel apparaten op Surfshark?
Dit VPN-abonnement staat toe dat je het op een onbeperkt aantal apparaten tegelijkertijd gebruikt. Hierdoor kun je moeiteloos de VPN-dienst op al je apparaten installeren, zonder de noodzaak om te kiezen welk apparaat je verkiest voor het gebruik van VPN. In tegenstelling tot veel andere VPN-providers, hanteert Surfshark geen limiet, wat absoluut als een pluspunt beschouwd kan worden.
Technologische vooruitgang
Surfshark VPN blijft technisch up-to-date. De app-instellingen geven gebruikers toegang tot alle relevante VPN-protocollen, inclusief moderne open source-oplossingen zoals WireGuard en OpenVPN.
Gebruikers kunnen deze protocollen selecteren naar keuze. De gegevens worden veilig versleuteld met behulp van AES-256-GCM-codering en lektests, zoals DNSLeak.com of de WebRTC-test van browserleaks.com, tonen geen kwetsbaarheden aan.
Privacy en locatiewijziging
Net zoals de meeste VPN-aanbieders belooft Surfshark geen logs bij te houden van het surfgedrag van gebruikers. Het no-log-beleid wordt versterkt door het gebruik van RAM-gebaseerde VPN-servers.
Deze servers bewaren geen gegevens in het geheugen wanneer ze zijn uitgeschakeld, zelfs niet in het geval van inbeslagname. Surfshark registreert geen informatie zoals het IP-adres van de gebruiker, de duur van de VPN-verbinding of de hoeveelheid overgedragen gegevens.
Wat kun je met Surfshark?
Surfshark VPN opent onder andere de deur naar regionaal geblokkeerde online content, waardoor je in theorie toegang krijgt tot het diverse aanbod van internationale streamingdiensten dat normaal gesproken niet beschikbaar is in Nederland en België. Veel contentaanbieders proberen echter deze benadering te omzeilen door VPN-servers te blokkeren.
In de praktijk slaagde Surfshark erin om ons toegang te geven tot de content van de Amerikaanse Netflix. We konden deze content zonder problemen streamen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet officieel is toegestaan en dat je Netflix-account hierdoor geblokkeerd kan worden.
Prestaties en gebruikerservaring
In onze test hebben we niet veel tekortkomingen gevonden in de algemene prestaties van Surfshark VPN. We verbonden met de server die volgens de app de snelste was, wat in België bleek te zijn.
Op onze 1000 Mbit-lijn varieerde de downloadsnelheid tussen 350 en 430 Mbit/s, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Een verbinding met Engeland leverde downloadsnelheden op van ongeveer 240 Mbit/s, terwijl de VPN-servers aan de oostkust van de VS nog steeds respectabele snelheden behaalden van 30 tot 60 Mbit/s.
Op welke apparaten kan Surfshark?
Wat betreft de beschikbaarheid en kwaliteit van de Surfshark-apps, valt er weinig te klagen. Surfshark biedt stabiele apps voor Windows, macOS, Android en iOS. Deze apps bevatten handige functies, zoals een kill switch die de internetverbinding verbreekt bij bijvoorbeeld een storing. Bovendien hebben de apps van Surfshark een intuïtieve interface.
Helaas is er wel slecht nieuws voor de Linux-gebruikers onder ons. Zij moeten het doen zonder een grafische gebruikersinterface; Surfshark biedt alleen de optie om via de terminal een verbinding op te zetten.
Hoeveel kost Surfshark?
Via onze link kun je een Surfshark VPN-abonnement aanschaffen voor 55,72 euro voor 28 maanden, wat neerkomt op ongeveer 1,99 euro per maand. Deze VPN-aanbieder accepteert betalingen via PayPal, creditcards en verschillende cryptocurrencies. Automatische incasso en anonieme contante betalingen zijn niet beschikbaar.
Naast het VPN-abonnement biedt Surfshark, onder de naam Surfshark One, extra functies tegen een meerprijs aan van circa 50 cent per maand. Deze omvatten advertentie- en trackervrij zoeken op internet, een antivirusprogramma en monitoring van mogelijke datalekken van bezochte websites.
Conclusie Surfshark VPN review
In onze test maakte Surfshark VPN over het algemeen een goede indruk. Het biedt een onbeperkt aantal gelijktijdige VPN-verbindingen, wat een groot voordeel is voor mensen die meerdere apparaten tegelijkertijd willen beveiligen. De desktop- en mobiele apps functioneren betrouwbaar, en er is een ruime keuze aan landen en servers.
Dankzij de goede prestaties kun je moeiteloos 4K-content streamen. Hoewel de prijs voor korte abonnementen wat hoger is en de functies van de VPN-clients soms inconsistent kunnen zijn, evenals de beperkte mogelijkheden om IP-blokkades op streamingdiensten te omzeilen, dekken de voordelen van Surfshark deze tekortkomingen.
Het is belangrijk op te merken dat veel concurrenten in de markt deze problemen delen. Ondanks deze kleine nadelen kan Surfshark VPN interessant zijn, vooral als je graag een VPN-dienst wilt gebruiken op meerdere apparaten.
Surfshark VPN review: plus- en minpunten
+ Goedkoop
+ Onbeperkt aantal apparaten
– Werkt niet altijd even goed voor streamen
Surfshark VPN specificaties | |
Fabrikant | |
Protocollen | WireGuard, OpenVPN, IKEv2 |
Besturingssystemen | Windows, MacOS, Android, iOS & Linux (via de opdrachtregel) |
Aantal servers & landen | 3200 servers & 65 landen |
Encryptie | AES-256 |
Shoplink en prijs | Surfshark, vanaf 1,99 euro per maand |
Meer van zulke software reviews?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Lees ook
Logitech MX Creative Console review: prima tweedelige macro-console
De AMD Ryzen 5 8500G, die we in deze review bespreken, is niet alleen de voordeligste AM5-processor die beschikbaar is bij het samenstellen van je eig...
TP-Link Deco BE65 review: meshset mét Wi-Fi 7 én 6Ghz-band
Meshsets met Wi-Fi 7-ondersteuning zijn nog duur, maar TP-Link komt nu met de Deco BE65. Dat is de kleinere broer van de BE85, maar doet daar zeker ni...