Junction: meerdere toepassingen per bestandstype gebruiken

Noud van Kruysbergen
0

In deze review besteden wij aandacht aan een kleine Gnome-programma genaamd Junction. Dit programma is vooral handig voor mensen die meer dan één standaard toepassing per bestandstype willen gebruiken.

junction review


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wat is het doel van deze software?

Moet een HTML-bestand met de browser of een editor worden geopend? De link met FireFox of Chromium? Een afbeelding alleen even bekijken of bewerken met een speciaal programma? Het is onhandig om slechts één programma als standaard te kunnen definieren voor een bestandstype en slechts één browser als de standaardbrowser.

Bij Gnome lost de kleine tool Junction dat op. Hij kan worden ingesteld als de standaard browser of toepassing voor elk bestandstype. Op het moment dat je klikt op een link of dubbelklikt op een bestand, wordt er een overzichtelijk venster geopend. In dit venster krijg je programma’s te zien die met links of het betreffende bestandstype overweg kunnen.  Vervolgens kan je het gewenste programma selecteren met behulp van de muis of het toetsenbord.

Hoe kan ik deze software downloaden?

Deze software is via Flathub te downloaden. De software wordt bovendien ijverig verbeterd, zodat het bijvoorbeeld in de toekomst de gewenste browser afhankelijk van het domein onthoudt.

Conclusie Junction review

Het handige programma Junction bespaart zowel paar seconden werk per keer maar ook vooral zenuwen. Je hoeft namelijk niet meer de niet bedoelde toepassing te sluiten en terug te gaan naar het bestand om vervolgens via ‘Openen met’ het juiste programma zoeken.

Junction review – plus- en minpunten

+ handige tool
+ wordt doorontwikkeld
+ voor bijna alle Linux-distributies

Junction specificaties

SysteemeisenLinux (Gnome)
Gratis te downloaden viagithub.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08/09, 2022, pagina 27.)

Lees meer over Linux-software in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er