Junction: meerdere toepassingen per bestandstype gebruiken

Noud van Kruysbergen
0

In deze review besteden wij aandacht aan een kleine Gnome-programma genaamd Junction. Dit programma is vooral handig voor mensen die meer dan één standaard toepassing per bestandstype willen gebruiken.

junction review


Ontvang informatie en tips over hardware en software, abonneer op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Wat is het doel van deze software?

Moet een HTML-bestand met de browser of een editor worden geopend? De link met FireFox of Chromium? Een afbeelding alleen even bekijken of bewerken met een speciaal programma? Het is onhandig om slechts één programma als standaard te kunnen definieren voor een bestandstype en slechts één browser als de standaardbrowser.

Bij Gnome lost de kleine tool Junction dat op. Hij kan worden ingesteld als de standaard browser of toepassing voor elk bestandstype. Op het moment dat je klikt op een link of dubbelklikt op een bestand, wordt er een overzichtelijk venster geopend. In dit venster krijg je programma’s te zien die met links of het betreffende bestandstype overweg kunnen.  Vervolgens kan je het gewenste programma selecteren met behulp van de muis of het toetsenbord.

Hoe kan ik deze software downloaden?

Deze software is via Flathub te downloaden. De software wordt bovendien ijverig verbeterd, zodat het bijvoorbeeld in de toekomst de gewenste browser afhankelijk van het domein onthoudt.

Conclusie Junction review

Het handige programma Junction bespaart zowel paar seconden werk per keer maar ook vooral zenuwen. Je hoeft namelijk niet meer de niet bedoelde toepassing te sluiten en terug te gaan naar het bestand om vervolgens via ‘Openen met’ het juiste programma zoeken.

Junction review – plus- en minpunten

+ handige tool
+ wordt doorontwikkeld
+ voor bijna alle Linux-distributies

Junction specificaties

SysteemeisenLinux (Gnome)
Gratis te downloaden viagithub.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08/09, 2022, pagina 27.)

Lees meer over Linux-software in c't magazine 4/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Apple TV 4K 2022 review: nieuw maar ook beter dan vorige generatie?

Apple heeft zijn settopbox slechts één jaar na de vorige update opnieuw geüpdatet. De Apple TV 4K (2022) heeft een krachtigere SoC met een aangepaste ...

VMware Workstation 17 review: nieuwe versie met verbeteringen

Conclusie VMware Workstation 17 review In deze review kijken we naar de nieuwe versie van VMware Workstation, namelijk versie 17. Normaliter brengen ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er