Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone.

  Het is een compacte tool met veel toepassingsmogelijkheden, en de camera wordt compleet geleverd met onder andere een handige handgreep met houders voor zowel je telefoon als de camera voor makkelijker richten.

  Xinfrared One XH 09 review: erg betaalbare warmtebeeldcamera

  Bouwkwaliteit en meegeleverde accessoires

  De XH09 wordt geleverd in een padded opbergbox waar een (meegeleverde) draagriem aan te koppelen is. Binnenin vonden we verder nog een hangreep met twee houders (tactical grip genoemd) waarin je je smartphone vast kunt maken in één houder, en de camera in een tweede houder daar net iets voor, voor gemakkelijker richten voor langere tijd. Een verlengkabel om de camera op die manier te monteren zit ook netjes in de doos.

  De kleine camera is een kleine stevige metalen kubus van 23 bij 23 bij net geen 24 mm, met een rubberen afdekdop op de lens voor bescherming, en heeft ook een eigen compacte stevige opbergdoos gekregen, die je makkelijk kwijt kunt in een tas, jas- of broekzak. Er valt overigens te kiezen uit een Lightning-versie van de camera of een Android (USB-C) variant.

  Let op: de USB-C-versie van de camera werkt niet in combinatie met een iPhone 15, daarvoor verkoopt de fabrikant een optie met Lightning en een adapterkabel.

  App en instellingen

  Na het inpluggen krijg je een melding voorgeschoteld om de bijbehorende Thermal Eye X-app te installeren. De app is hier en daar wat rommelig en vergt wat gewenning, maar bevalt alles wat je nodig hebt. Zodra het beeld van de warmtebeeldcamera verschijnt, duikt er een icoontje met drie vierkantjes op in het beeld van de camera waarmee je de afbeelding kunt draaien in de gewenste oriëntatie, de omgevingsvariabelen kunt aanpassen (van huid tot glas, hout, wateroppervlak of wit papier bijvoorbeeld) en extra weergaves zoals de tijd.

  De bovenste iconenrij leidt onder andere naar de instellingen met de temperatuurweergave in Celsius, Fahrenheit of Kelvin, maar ook een handige Picture-in-Picture om zowel het normale beeld van je smartphonecamera als datgene wat je aan het meten bent in beeld te hebben. Verder is er een icoontje voor het inschakelen van het X3-algoritme (verhoogt de resolutie van 256 × 192 tot 384 × 288), automatisch zoeken van de hotspot en een camera-icoontje voor het vastleggen van film of foto’s. De vastgelegde beelden verschijnen overigens niet automatisch in je camera-rol, maar kun je via het galerij-icoontje onder het camera-icoontje naar de gewenste locatie kopiëren.

  De andere rij iconen naast het beeld bieden opties voor extra accessoires voor metingen, het snel schakelen tussen een drietal algemene kleurenpaletten, een extra richtkruis (voor aanduiding van probleempunten bijvoorbeeld) en meerdere kleurenpaletten voor wild en vogels.

  Toepassingen

  Een warmtebeeldcamera is in- en om het huis handig om te gebruiken. Denk aan het vastleggen van warmtelekken door slechte tochtstrips, of je radiator wel gelijkmatig opwarmt, of er ergens een waterlek zit, ongedierte of huisdieren die zich ergens onzichtbaar verschansen of wat er door het bos rondspookt tijdens het kamperen.

  Naast de nuttige toepassingen is het ook een leerzame en leuke tool, bijvoorbeeld voor het bekijken van de temperaturen in je pc-kast, open vuur of de verschillen in warmte tussen verschillende materialen na een warme dag.

  Conclusie Xinfrared One XH 09 review

  De XinfraredOne XH09 warmtebeeldcamera is een handige tool voor in je gereedschapskist: voor snelle metingen sluit je hem in 2 tellen aan je smartphone aan, voor langdurig iets vastleggen is de meegeleverde houder prettig.

  Je krijgt veel waar voor je geld, aangezien vergelijkbare losse warmtebeeldcamera’s een stuk pittiger geprijsd zijn. De app mag wel wat worden opgeruimd, maar biedt wel alles wat je nodig hebt.  Een iets goedkoper alternatief voor beelden dichtbij is eventueel deze P2 Pro.

  Xinfrared One XH 09 review: plus- en minpunten

  +Zeer compact, veel details
  +Betaalbaar
  ± App-interface kan beter

  Xinfrared One XH 09 specificaties

  FabrikantXinfrared
  IR-resolutie 256 × 192 
  Zoom /framerate 2x tot 15x (digitaal) / 50 Hz 
  Temperatuurmeting – nauwkeurigheid +- 3 graden 
  Afmetingen   23 × 23 × 23,8mm
  Gewicht 18,5 gram 
  IP-rating 
  IP65 
  Systeemeisen Android vanaf 9.0, iOS vanaf 11.0
  Shoplink & prijsAmazon, circa 359 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er