Shelly Plus Smoke review: slimme rookmelder voor thuis

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  In deze review bekijken we de Shelly Plus Smoke, een rookmelder die niet alleen een alarm afgeeft, maar ook via wifi verbinding kan maken via HTTP of MQTT. Hierdoor ontvang je meldingen op je smartphone of slaat het alarm zelfs via de cloud.

  Shelly Plus Smoke review

  Lokale configuratie zonder cloud

  Als je geen gebruik wilt maken van de cloud, kun je het apparaat benaderen dat fungeert als een lokaal toegangspunt. Via de webinterface stel je eenvoudig je wifi-netwerk in en configureer je welk apparaat de rookmelder moet waarschuwen bij rookdetectie. Dit kan gebeuren via een speciale MQTT-server of door het apparaat een webhook te laten gebruiken om een server via HTTP aan te roepen.

  Cloudfunctionaliteit met Shelly Smart Control

  Als je de voorkeur geeft aan cloudfunctionaliteit, vereist dit een account en de nieuwe app Shelly Smart Control. In dit geval stuurt de app ook alarmmeldingen naar je smartphone, zelfs wanneer je niet thuis bent.

  App-configuratie van Shelly Smoke Plus

  Om de Shelly Smoke via de app te configureren, activeer je het apparaat met drie korte drukken op de knop. De batterij, die vijf jaar meegaat, wordt spaarzaam gebruikt en maakt normaal gesproken slechts kort verbinding met wifi om gebeurtenissen of een laag batterijniveau te melden.

  Uitgebreide opties voor netwerkinstellingen

  Via de netwerkopties kun je ook meldingen naar andere apparaten in huis sturen, wat handig is als de rookmelder op een afgelegen plek hangt. Het is ook raadzaam om meldingen zo snel mogelijk naar het internet te sturen, met name bij brand, waarbij stroom- en netwerkuitval kan optreden.

  Conclusie Shelly Plus Smoke review

  Met een prijs van circa 52 euro is de rookmelder niet goedkoop, maar het is interessant voor thuisnetwerkers, omdat ze ook kunnen worden gebruikt om elektrische apparaten uit te schakelen of de rolluiken omhoog te doen.

  Shelly Plus Smoke review: plus- en minpunten

  + Naar wens zonder cloud
  + Smarthome integratie
  Niet goedkoop

  Shelly Plus Smoke specificaties

  FabrikantShelly
  Connectiviteit

  wifi (2,4 GHz), Bluetooth 4.2

  Accu, accuduur

  CR123A, 5 jaar (volgens fabrikant)

  Afmetingen

  86 × 86 × 31 mm

  Shoplink en prijsAmazon, circa 52 euro

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  smarthome

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er