All-in-one printers getest op fotokwaliteit en printkosten

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Om snel een afdruk te maken is een eigen printer nog steeds onmisbaar. Met speciaal op foto’s gerichte all-in-one printers kun je je vakantiefoto’s zelf afdrukken maar ook brieven en afbeeldingen op papier zetten. Modellen met inkttanks, extra grote cartridges of inkt-abonnementen houden de printkosten betaalbaar.

all-in-one printers - inkttankSnel die rekening in pdf uit je mailbox printen, een diploma kopiëren of je tante de foto van je oom meegeven? Een multifunctional die goed foto’s kan printen maakt het allemaal mogelijk. De huidige fotoprinters bieden even goede resultaten als commerciële fotoprintdiensten. Die printdiensten zijn wel vaak een stuk goedkoper, maar als je de kleur, het formaat en het papier zelf wilt kiezen, kun je niet om een eigen fotoprinter heen. Daarmee kun je ook direct printen vanaf een sd-kaart of vanaf je smartphone zonder een pc te hoeven gebruiken.

Vijf all-in-one printers mochten laten zien wat ze in huis hebben: de Brother DCP-J785DW, Canon Pixma TS8150, Epson Expression Photo XP-8500 en Epson ET-7700 en de HP Envy Photo 7830.

De Canon en HP Envy Photo haal je voor 150 euro in huis, de Epson Expression Photo kost 175 euro. Vanwege de hoge prijs voor de cartridges wordt het alsnog een dure hobby als je vaker print dan je gepland had. Het model van Brother kost net iets meer dan 200 euro. Bij deze printer betaal je voor een pagina, dankzij cartridges voor 1200 tot 2400 pagina’s, minder dan een derde van de prijs in vergelijking met de goedkopere all-in-one printers.

De Epson ET-7700 (Ecotank) kost ruim drie keer zo veel als de Expression Photo maar heeft in plaats van cartridges een slangsysteem. Hij heeft vijf vaste navulbare inkttanks en wordt geleverd met genoeg inkt voor 9000 pagina’s. Als je dit omrekent naar de XL-cartridges van de Expression Photo, kom je uit op meer dan 1500 euro. Navullingen van Epson kosten 13 euro per fles. De vermelding van 1,48 cent per ISO-kleurenpagina in de tabel verderop is echt geen fout.

Behalve Epson beginnen ook Brother en Canon geld te verdienen met de verkoop van printers in plaats van de cartridges. Dat zorgt voor twee vliegen in één klap: de klanten raken niet gefrustreerd door extreem dure cartridges en goedkope inkt van derden is nauwelijks nog de moeite van het kopen waard.

Deze printertest is afkomstig uit c't jan-feb/2018

Kleur en kwaliteit

Het blijft de vraag of de inkt uit een flesje net zo goed is als de duurdere versie in de cartridges. Voor de beide Epson-modellen kunnen we in ieder geval zeggen dat dat zo is.

Fotoprinters gebruiken alleen voor de zwarttinten pigmentinkt met vaste kleurdeeltjes. De andere inkt is dye-inkt, die alleen vloeibare kleurstoffen bevat. Pigmentinkt levert prints met goede dekking, wat ideaal is voor tekst en afbeeldingen. Foto’s printen gaat beter met dye-inkten, aangezien die bij het over elkaar heen printen elkaar niet bedekken. Zo zijn mengkleuren met een hogere resolutie haalbaar.

De Canon Pixma en Epson ET-7700 printen foto’s daarom met een extra foto- zwart zonder pigment. Het zwart met pigment wordt alleen gebruikt voor het afdrukken van tekst. De Brother J785DW en Epson Expression XP-8500 maken het zwart op foto’s door basiskleuren te mengen. Alleen de HP Envy Photo print op zijn foto’s het zwart met pigmentinkt. Op fotopapier krijg je daardoor lelijke glimeffecten als er vanuit een hoek licht op de print valt. De dye-inkt dringt in de beschermende gellaag van het fotopapier, maar de pigmenten blijven aan het oppervlak waardoor het zwart flets wordt.

all-in-one printers - kleurafwijkingen

Prints met dye-inkt verbleken sneller in zonlicht dan prints met pigmentinkt. Na 100 uur in onze daglichtsimulator met xenon- lamp (dit staat gelijk aan een jaar in de zon liggen) was de dye-inkt van de Canon op normaal papier zeer sterk verkleurd. De HP had het minst last van verkleuring. Op fotopapier, waarbij de gel-laag de dye-inkt beschermt, konden we behalve bij de inkt van Canon geen verbleking van de kleuren herkennen.

De kleurtinten van oudere Epson Ecotankprinters verbleken heel sterk. Blijkbaar heeft de ET-7700 betere inkten, want de prints bleven in de test zelfs stabieler van kleur dan die van de Epson Expression Photo. Daarmee scoort inkt uit een flesje nog een punt.

All-in-one printers: afdrukkosten

Bij de goedkopere all-in-one printers worden alleen cartridges meegeleverd die zo’n 200 tot 300 ISO-kleurenpagina’s kunnen printen. Het rendement wordt gemeten volgens ISO-IEC 24711, waardoor je makkelijk kunt vergelijken. XL-cartridges die veel meer pagina’s kunnen afdrukken verlagen de printkosten per ISO-pagina tot minder dan 20 cent. De Epson Expression is het duurst om mee te printen (16,9 cent), en de Canon Pixma de goedkoopste met 13,4 cent.

De iets duurdere Brother J785DW wordt geleverd met XL-cartridges voor 2400 ISO-pagina’s (zwart) en 1200 pagina’s in basiskleuren. Doordat de slangen gevuld moeten worden gaat hier wel wat vanaf. Met de cartridges haalt de Brother een goedkope 4,8 cent per ISO-kleurenpagina.

all-in-one printers - afdrukkosten

Als je veel print en je niet te druk wilt maken om inkt, kun je met de Epson ET- 7700 voor net geen 600 euro een paar jaar vooruit. De HP Envy Photo haalt met de XL-cartridges een fikse 15,9 cent per ISO-pagina, maar biedt het HP Instant Inkabonnement aan voor 50, 100 of 300 pagina’s per maand (instantink.hpconnected. com). Op die manier betaal je per afdruk afhankelijk van het abonnement 6, 5 of 3,3 cent per pagina. En het maakt niet uit of je daarbij een brief of een randloze A4-foto uit de printer laat rollen.

Uitrusting

De all-in-one printers van Canon en Epson gebruiken extra kleuren voor het afdrukken van foto’s. De Canon Pixma heeft behalve de basiskleuren cyaan, magenta en geel foto- zwart en -blauw, de Epson Expression Photo een fellere lichte cyaan en magenta. Bij de Epson ET-7700 wordt als vijfde kleur foto-zwart zonder pigment ingezet.

Alle geteste all-in-one printers voeren papier aan via een invoer aan de voorkant. Behalve de Canon hebben ze een lade voor fotopapier van kleiner formaat. De Canon Pixma heeft ook nog een invoer aan de achterkant voor 20 pagina’s fotopapier tot DIN A4. De printers van Canon en Epson kunnen ook gecoate cd’s, dvd’s en blu-rays bedrukken.

all-in-one printers - energieverbruik

De multifunctionals van Brother en HP scannen via een extra invoer automatisch meerdere pagina’s achter elkaar, maar dan alleen de voorkanten. Alleen de HP Envy heeft nog een faxmodem. Alle andere testkandidaten hebben alleen een flatbedscanner.

Bijna alle testkandidaten zijn via een touchscreen te bedienen. Dit werkte het beste bij de Canon Pixma. De Epson ET- 7700 heeft een helder kleurenscherm en grote knoppen. Dit beviel ons een stuk beter dan de priegelige touchscreens.

Voor direct printen is bij elke printer een sd-kaartslot aanwezig. Alleen de Canon Pixma heeft geen usb-host-poort voor een usb-stick. Met uitzondering van de Canon kunnen de all-in-one printers ook scans opslaan op aangesloten opslagmedia. Je kunt ze allemaal via wifi met je netwerk verbinden. Zo kun je ze via meerdere pc’s of je smartphone gebruiken.

Het energieverbruik en de geluidsproductie van de all-in-one printers varieert. De Epson is de stilste uit de test, De Brother heeft het laagste energieverbruik in stand-by en tijdens het printen.

all-in-one printers - geluidsproductie geluid niveau

Driver-gedoe met all-in-one-printers

Voor de all-in-one printers zijn er drivers en software beschikbaar voor Windows en macOS. Windows 10 herkende alle printers automatisch en installeerde uitgeklede drivers, waarmee je bij de Epson-modellen niet eens de printkwaliteit kunt bepalen. Alleen voor de HP Envy bood Windows 10 een driver met alle toeters en bellen. En de opties werden zelfs overzichtelijker weergegeven dan bij de driver van HP zelf.

Onder Linux werkt de HP dankzij de door de fabrikant onderhouden opensource driverdatabase HPLIP met het minste gedoe. Brother biedt een eigen, niet opensource driver aan. Voor de Epsons vind je de drivers door te zoeken op XP-850 en ET-77 op de Engelse website. De ET-7750 is overigens de A3-versie van de ET-7700. Alleen de Canon TS8150 kregen we onder Linux niet aan de praat. De betaalde driverdatabase TurboPrint kent wel de TS8000-serie, maar ons testapparaat wilde ook van deze driver geen printopdrachten aannemen.

all-in-one printers - snelheid print kleur

Via smartphones of tablets printen gaat bij alle all-in-one printers prima. Onder iOS gebruik je AirPrint en onder Android de printdienstplug- ins van Mopria (Mobile Printing Alliance) of de plug-ins van de fabrikanten. En alle fabrikanten stellen gratis apps voor hun all-in-one printers beschikbaar die ook scans kunnen ontvangen.

Zodra de printers aan het internet hangen kun je ze bij Google Cloud Print registeren en via internet gebruiken. Ook zijn er eigen clouddiensten: Epson en HP geven hun all-in-one printers een eigen e-mailadres. Mails inclusief bijlagen in standaard document- en afbeeldingsformaten worden automatisch geprint. Brother, Canon en Epson verbinden de multifunctionals met cloudstorage die je als scandoel kunt selecteren of van waaruit je kunt printen.

Printen, kopiëren, scannen

Geen enkele printer uit de test is een rappe jongen, maar voor thuisgebruik is 10 tot 16 pagina’s per minuut prima. Ze zijn gericht op hoge kwaliteit en dat zie je al bij een normale print. Als we al klagen, gaat het over het algemeen over kleine dingen. Tekst en afbeeldingen werden in goede tot zeer goede kwaliteit afgedrukt. Bij foto’s bevielen de modellen van Epson het beste. De HP Envy Photo 7830, waarmee HP weer de consumentenmarkt wil veroveren, kon ons niet echt overtuigen.

all-in-one printers - print snelheid pc

De apparaten van Canon en Epson printen ook op 12 centimeter grote blanco cd’s met labellaag. Je stelt er een sjabloon voor in en schuift ze tot aan de markering in de printer. Zelfs het direct kopiëren van cd-labels (je legt de cd met label naar beneden midden op de flatbedscanner) lukte prima. De Epson Expression Photo deed dit het beste. De Canon Pixma liet een witte rand onbedrukt en gaf bij het kopiëren niet alle kleurnuances correct weer.

Een fotomultifunctional moet niet alleen foto’s mooi kunnen afdrukken, maar ook goede kwaliteit scans en kopietjes kunnen maken. Dit was geen probleem voor de Canon en beide Epsons. De HP Envy Photo leverde foto’s zonder de bij zakelijke HP-printers gebruikelijke groene zweem, maar in de driver ontbreekt het aan kleurinstellingen. Foto-scans zijn veel te sterk verscherpt en hebben weinig detail. Dat geldt ook voor kopieën van foto’s. De Epsons maakten de detailrijkste scans. Ze waren ook het best in randloze kopieën.

Testresultaten

Brother DCP-J785DW

Brother DCP-J785DW

De behuizing van de Brother DCP-J785DW (prijs circa 200 euro)  heeft wat extra ruimte nodig voor de dikke zwarte XL-cartridges en is wat breed. De documentinvoer kan 20 pagina’s aan. Faxen versturen kan het apparaat niet. De cassette voor fotopapier moet je naar voren schuiven, deze is niet via de driver te selecteren. Achter een klep zit de usb-host-poort verstopt plus slots voor sd-kaarten en usb-sticks. De scannerklep heeft 2,5 centimeter speling in de scharnieren voor dikke boeken. Het kleine touchscreen heeft overzichtelijke menu’s die de bediening prettig maken.

Via de simpele webinterface controleer je de inktniveaus en registreer je de printer bij Google Cloud Print. Brother heeft een app met veel functies (iPrint&Scan), die ook webpagina’s en mails kan afdrukken.

De snelle afdrukkwaliteit levert al goed te lezen tekst af. Net als bij andere printers van Brother is er in de driver een bespaarmodus in te schakelen, onafhankelijk van de ingestelde kwaliteit. Deze maakt tekst niet dunner maar print bij gekleurde vlakken alleen de omtrek. Dit bespaart inkt en de leesbaarheid blijft behouden. De geactiveerde stille modus is via een icoontje op het touchscreen te herkennen. De papierbesparende automatische duplexafdruk zorgt dat de printer opvallend trager zijn werk doet.

Onze pagina met afbeeldingen werd heel netjes afgedrukt. Randloze foto’s zijn ook op normaal papier te printen, maar dan wel met duidelijke strepen en een rode zweem. Ook op fotopapier vallen dunne strepen op als je van dichtbij kijkt. Kleur en details worden door de J785DW goed weergegeven. Zwart-witfoto’s hadden neutrale grijstinten, maar ook hier zagen we weer strepen. Bij het printen vanaf usb-stick waren er wat details weggevallen. De praktische indexpagina beviel ons goed.

Bij tekstkopieën lieten kleine puntjes tussen de letters het font er wat slordig uitzien. Foto’s werden niet randloos gekopieerd en hadden een groene zweem. De details vielen weg in het zwart.

Ook de te donkere scans van foto’s bevatten weinig details en een groene zweem. De twain-module biedt alleen schuifjes voor helderheid en contrast en een ruisfilter. De in het ControlCenter geïntegreerde tekstherkenning produceerde doorzoekbare pdf’s en maakte alleen bij kleine letters wat fouten.

Pluspunten

  • scanner met documentinvoer
  • cartridges houden het lang uit

Minpunten

  • geen randloze kopieën
  • foto-invoerbak alleen handmatig verwisselbaar

Bekijk printer

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Canon Pixma TS8150

Canon Pixma TS8150

De compacte Pixma TS8150 (circa 170 euro) heeft niet veel ruimte nodig. De opvangtray boven de papiercassette gaat automatisch naar voren bij de eerste print. Als hij in de weg zit, bijvoorbeeld bij het labelprinten van cd’s, moet je hem zelf met de hand terugschuiven. De scannerklep heeft voor boeken een ruime centimeter speling in de scharnieren.

Het uitklapbare bedieningspaneel heeft een groot en prettig touchscreen. Het automatisch in- en uitschakelen van de printer is in te stellen, het na tien minuten in de slaapstand gaan niet. Een geactiveerde stille printmodus die de printer afremt, wordt niet in het display vermeld. De webinterface met printerinstellingen en registratie bij clouddiensten is standaard afgeschermd met het serienummer als wachtwoord.

Al in de draft-kwaliteit print de printer trager dan de rest, maar het resultaat is wel goed te lezen. De zeer goede standaard printkwaliteit is meestal voldoende. De hoge kwaliteit is nauwelijks beter, maar kost wel veel meer tijd. Bij het duplexprinten remt de hoge droogtijd van 15 seconden de printsnelheid af.

Op normaal papier print de TS8150 randloos foto’s af, maar alleen in de standaard kwaliteit: flets en wat streperig. De foto met rand in de hoogste kwaliteit ziet er beter uit. Op fotopapier leverde de Pixma contrast- en detailrijke content, maar wel met een blauwe zweem. Dit was ook bij zwart-wit prints erg storend.

Om de tray in te stellen voor het labelprinten van cd’s, is het handig er een zaklamp bij te pakken – het bedieningspaneel zit in de weg. Op de bedrukte labels zagen we transportsporen. De Pixma kan zonder hulp van de pc via een sd-kaart prima foto’s printen. Maar de sd-kaart is niet in te stellen als opslaglocatie voor scans.

Voor het bepalen van het aantal kopietjes is er alleen een irritant scrolvenster op het touchscreen te vinden. Tekstkopieën zagen er prima uit, bij gekleurde tekst werd donkerrood zwart en grijze vlakken zagen er niet strak uit. Bij foto’s hadden we weer last van de blauwe zweem.

Scan Gear dient als scanprogramma en twainmodule en bevat veel filters en witbalans. Fotoscans vertonen veel rood, maar weinig details in de donkere delen. De OCR maakt bij de herkenning te veel fouten.

Pluspunten

  • goede printkwaliteit
  • cd-labels printen

Minpunten

  • kan niet scannen naar sd-kaart
  • geen driver voor Linux

Bekijk printer

Epson Expression Photo XP-8500

Epson Expression Photo XP-8500

Deze compacte Epson multifunctional (circa 180 euro) neemt weinig ruimte in beslag. De tray gaat zoals we bij Canon Pixma’s gewend zijn automatisch naar voren. Het vullen van de fotopapierlade daaronder is een beetje priegelen. Het scharnier van de scannerklep biedt nauwelijks speling voor wat dikkere boeken.

Het uitklapbare bedieningspaneel van de XP-8500 biedt een klein touchscreen. Niet handig voor dikkere vingers. De webinterface biedt alleen toegang tot de registratie bij clouddiensten, een paar netwerkinstellingen en firmware-updates.

De draft-kwaliteit is duidelijk fletser, maar de tekst blijft goed leesbaar. In de standaardkwaliteit doet hij het rustig aan, bij de duplexprints is hij in verhouding weer vrij vlot. Grafische elementen zoals kleur- en grijsvlakken zien er netjes uit.

Printen van foto’s laat zien wat de XP-8500 kan: mooie details, goede doortekening, consistente maar misschien een tikje koele kleuren. Op normaal papier print hij niet randloos. Zwart-wit foto’s bevallen goed met neutrale grijstinten. Als je de optie voor kleur gebruikt in de instelling wordt het zwart dieper van kleur, bij grijstinten zijn er meer details te zien.

Fotoprints direct vanaf een usb-stick of een Pict- Bridge-camera zien er goed uit. De Epson kan meerdere foto’s als indexpagina printen, maar je moet de foto’s dan wel stuk voor stuk selecteren. Cd-labels print hij in de beste kwaliteit en als je wilt tot aan de rand.

Bij het kopiëren neemt de Expression Photo de tijd, bij tekst en foto’s is de kwaliteit goed. Bij onze testafbeeldingen gaf hij subtiele donkerrode details correct weer waar de rest van het testveld het als zwart printte. Maar grijze vlakken worden omrand met onderbroken lijnen die op het voorbeeld er niet waren. Randloze foto’s kon de copyer makkelijk vergroten en bijsnijden.

De scantool Epson Scan 2 is ook meteen twainmodule. De handmatige witbalans is door het ontbreken van getoonde RGB-waarden wat gedoe. Fotoscans bevatten prima detail, maar gezichten waren wat te rood. De geïntegreerde tekstherkenning maakte bij kleine en grotere letters zeer veel fouten.

Pluspunten

  • zeer goede fotoprints
  • compact
  • cd-labels printen

Minpunten

  • prijzige inkt

Bekijk printer

Epson ET-7700

Epson ET-7700

De robuuste ET-7700 (circa 600 euro) heeft een met de XP-8500 vergelijkbare uitrusting. De tray moet je zelf naar voren halen. In plaats van een touchscreen zit er een fel kleurendisplay op met overzichtelijke menu’s en grote, goed te bedienen knoppen. Er is geen statusindicatie voor een actieve stille modus.

In plaats van cartridges heeft de ET-7700 vijf grote inkttanks. Twee complete vullingen worden in flesvorm meegeleverd. De vulopeningen van de tanks zijn mechanisch gecodeerd, zodat je de inktfles alleen op de juiste tank kunt plaatsen. Daarna stroomt de inkt vanzelf in de tank en stopt met vullen zodra het maximale niveau is bereikt. Er blijft nog wat inkt over in de fles. Hiermee kun je het verlies door het vullen van de slangen compenseren. Een vulling is voldoende voor 4500 tot 7000 pagina’s. Inkt wordt bij reinigingssessies in een verwisselbare bak opgevangen. Er wordt een tweede bak meegeleverd om te kunnen verwisselen.

In de draft-modus print de ET-7700 wat bleker dan de XP-8500, maar tekst is nog steeds prima leesbaar. In de goede standaardkwaliteit en bij automatisch dubbelzijdig printen is hij vlotter dan de concurrent uit eigen stal. De printkwaliteit kan hij prima bijhouden.

De ET-7700 print foto’s alleen op fotopapier randloos, met koele maar correcte kleuren en zeer goede detailweergave. Ook de neutrale, detailrijke zwart-wit prints bevielen ons heel goed. Foto’s vanaf usb-stick, PictBridge-camera of sd-kaart worden in goede kwaliteit direct geprint. Cd-labels zien er goed uit en lopen door tot aan de rand.

Bij het kopiëren helpen cijfertoetsen bij de invoer van het aantal kopietjes. De ET-7700 is op dit punt een stuk vlotter dan de XP-8500. Bij tekst en foto’s beviel de kopieerkwaliteit. Bij grijze vlakken en grafische delen zagen we lelijke randen. Bij het kopiëren van cd-labels werd het origineel opvallend vergroot.

De scansoftware is ook hetzelfde als bij de Epson Expression. Scans van foto’s en afbeeldingen lukken goed met details tot in de donkere stukken. Helaas is er voor het maken van doorzoekbare pdf’s alleen de nauwelijks bruikbare OCR van Epson.

Pluspunten

  • zeer goede fotoprints
  • inkt voor 9000 pagina's meegeleverd
  • cd-labels printen

Minpunten

  • prijzig

Bekijk printer

HP Envy Photo 7830

HP Envy Photo 7830

De brede Envy Photo 7830 (circa 150 euro) heeft een tray voor 125 pagina’s normaal papier en een tray voor kleiner formaat fotopapier tot 13 × 18. Voor A4-fotopapier moet je de grote tray leegmaken. De scannerklep biedt geen speelruimte voor dikkere boeken. Als enige in de test heeft de Envy Photo een fax en wifi voor 2,4Ghz- en 5GHz-netwerken.

Het model van HP print met een cartridge voor zwart en een combicartridge voor de basiskleuren. De printkoppen zijn in de cartridges geïntegreerd. Voor het Instant Ink-abonnement stuurt HP speciale cartridges op. Het abonnement gaat pas van start zodra je de Instant Ink-cartridges gebruikt.

Ondanks de overzichtelijke menu’s is de bediening irritant. Het touchscreen reageert erg traag op aanraking. De webinterface beviel ons goed: die biedt veel instellingen en je kunt er scans mee downloaden. Om de printer bij Google Cloud Print te registeren drukt de Envy een pagina met verkorte url uit, in plaats van net als de rest simpelweg naar de bewuste Google-website door te verwijzen.

Zelfs al in de draft-modus levert de HP-printer tekst af die prima te lezen is. De duplexmodus, die eigenlijk vlotte prints moet leveren, wordt ten opzichte van de normale modus vertraagd door de lange droogtijden. Tekst en afbeeldingen zien er zeer goed uit. Bij foto’s en fotopapier zagen we hinderlijk hoge kleurcontrasten en glim-effecten. Op normaal papier zagen de foto’s er verhoudingsgewijs goed uit.

In zwart-wit kopieert de all-in-one printer van HP twee keer zo snel als in kleur. Bij de grafische templates vielen streperige grijsvlakken op. Voor randloze kopietjes van A4-foto’s moet je kiezen voor document en foto-optimalisatie, de kopieerfunctie foto werkt alleen met formaten tot 13 × 18. De bleke fotokopietjes bevatten te weinig rood en de donkere details werden zwart.

Ook scans van foto’s hadden weinig tot geen detail en waren sterk verscherpt. Personen zagen er uit alsof ze uitgesneden waren. Bij teksten is het gedrag van de scanner goed, de OCR maakte alleen bij kleine fonts veel fouten. Voor een fotomultifunctional is dat niet echt acceptabel te noemen.

Pluspunten

  • inktabonnement
  • uitgebreide webinterface

Minpunten

  • scanner niet geschikt voor foto's
  • traag reagerend touchscreen

Bekijk printer

Conclusie

Als je graag foto’s bewerkt en ze in goede kwaliteit wilt printen, zit je goed bij de Canon Pixma TS8150 en de Epson Expression Photo XP-8500 en ET-7700. De robuuste ET-7700 kan de twee in zes kleuren printende apparaten goed bijhouden en kost het minst per print. Vanwege zijn hoge prijs is deze printer alleen geschikt voor personen die erg veel printen.

Besparen op inktkosten kan ook met de Brother DCP-J785DW en HP Envy Photo 7830 met de Instant Ink-abonnementen. De printer van Brother drukt verrassend goed foto’s af, alleen als je heel goed kijkt zie je strepen. Anders dan bij de Brother maakt HP reclame voor de Envy als fotoprinter. Met Instant Ink is hij ideaal voor mensen die niet veel printen. Maar minpunten als een printerdriver zonder kleurinstellingen en een scanner die voor tekst is geoptimaliseerd, zijn niet handig als je met foto’s in de weer gaat.

(Rudolf Opitz)

Meer reviews vind je in c't 08-09/2024

Overzichtstabel all-in-one printers

all-in-one printers - specificatiesall-in-one printers - inkt en beoordeling

Meer over

Printers

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

All-in-one inkjetprinters voor thuis of op kantoor

Als je thuis of op kantoor aan het werk bent, is het handig als er een all-in-one-printer in de buurt staat, waarop je snel even een printje kunt make...

Inkless: printen zonder inkt

De Delftse spin-off Inkless heeft een procedé ontwikkeld om met een laser tekst op papier te branden. Door dit printen zonder inkt zet het bedrijf de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er