Beter geluid via software, voor Windows en macOS

Marco den Teuling
0

Je kunt andere speakers of een betere hoofdtelefoon kopen, maar ook via software kun je beter geluid krijgen op Windows of macOS. Sonarworks Reference 4 strijkt niet alleen kromme frequentiecurves van hoofdtelefoons glad, maar kalibreert ook je luidsprekers.

Voorheen kon je de Sonarworks-software alleen als plug-in gebruiken bij muzieksoftware. Maar Reference 4 heeft ook stand- alone software, die integreert met de audio-uitvoer van Windows en macOS en in elk programma zijn werk doet.

De software werkt als een virtuele geluidskaart (2-kanaals, 44,1-192 kHz) waarvan de output naar de fysieke audio-uitgang wordt gestuurd. De audiosignalen worden daarbij gecorrigeerd met een kant-en-klaar hoofdtelefoonprofiel of je eigen individuele speakerkalibratie. Die laatste past niet alleen de frequentiecurve aan, maar corrigeert ook faseverschuivingen en niveauverschillen. Dat is vooral gunstig voor het stereobeeld: de klank wordt neutraler en transparanter, zodat je bijvoorbeeld de opstelling van de muzikanten op een podium beter kunt plaatsen.

De bij de correctie toegepaste filters kunnen zonder latentie werken. Doeltreffender is de faselineaire modus, maar die vertraagde de uitvoer op een iMac met Core i7 wel met circa 45 ms. Bij het mixen en masteren is dat niet echt een probleem.

beter geluid koptelefoon luidspreker Windows mac software

Het meegeleverde kalibratieprogramma creëert een profiel voor je eigen stereoluidsprekers. Daarvoor sluit je een omnidirectionele meetmicrofoon aan, zoals de goedkope Sonarworks XREF 20 (circa 60 euro). Die controleert de afstanden tussen de luidsprekers en luisterpositie en 24 andere meetpunten. De software geeft de meetpunten voor de microfoon automatisch aan, je hoeft hem daar alleen maar enkele seconden te houden.

Als je de software voor de correctie gebruikt en niet de bijgeleverde plug-in, loop je niet het risico dat je een track per ongeluk beluistert met ingeschakelde kamercorrectie. Helaas moet je wel nog steeds zelf schakelen tussen het corrigeren voor luidsprekers of hoofdtelefoon. Een gelijktijdige correctie voor meerdere aansluitingen zou natuurlijk ideaal zijn.

Sonarworks haalt vaak duidelijk meer uit het geluid dan mogelijk is met duurdere speakers. Het is een aanrader voor wie muziek maakt of hifi-liefhebber is. Kwalitatief overtreft het hardware-oplossingen als de dbx Driverack PA2. Het staat op gelijke voet met de DiracRCS en de ARC 2 van IK Multimedia. Al ondersteunen die laatste geen hoofdtelefoons en zijn ze minder flexibel. Je kunt de resultaten testen met een gratis 21-dagen trial-versie.

Sonarworks Reference 4 StudioFrequentiecorrectie voor luidsprekers en hoofdtelefoonsProducentSonarworks, www.sonarworks.comSysteemeisenWindows vanaf Vista, macOS vanaf 10.7Formatenstand-alone, VST, AU, AAX, RTASPrijsHeadphone Edition: € 99,Studio Edition: € 249 (3 licenties elk)

 

Meer over

AudioSoftware

Deel dit artikel

Lees ook

WD Black SN770 review: nog sneller dankzij PCIe 4.0

Western Digital gebruikt nu PCIe 4.0 voor zijn WD_Black. Daarmee heeft WD de ssd iets sneller gemaakt, wat onze metingen ook bevestigen.

Bewaak je huis tijdens de vakantie met de Foscam SD4

De Foscam SD4 is een robuuste outdoor beveiligingscamera waarmee je in de gaten kunt houden wie er aan de deur komt – ook als je tijdens de vakantie n...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er