Beter geluid via software, voor Windows en macOS

Marco den Teuling
0

Je kunt andere speakers of een betere hoofdtelefoon kopen, maar ook via software kun je beter geluid krijgen op Windows of macOS. Sonarworks Reference 4 strijkt niet alleen kromme frequentiecurves van hoofdtelefoons glad, maar kalibreert ook je luidsprekers.

Voorheen kon je de Sonarworks-software alleen als plug-in gebruiken bij muzieksoftware. Maar Reference 4 heeft ook stand- alone software, die integreert met de audio-uitvoer van Windows en macOS en in elk programma zijn werk doet.

De software werkt als een virtuele geluidskaart (2-kanaals, 44,1-192 kHz) waarvan de output naar de fysieke audio-uitgang wordt gestuurd. De audiosignalen worden daarbij gecorrigeerd met een kant-en-klaar hoofdtelefoonprofiel of je eigen individuele speakerkalibratie. Die laatste past niet alleen de frequentiecurve aan, maar corrigeert ook faseverschuivingen en niveauverschillen. Dat is vooral gunstig voor het stereobeeld: de klank wordt neutraler en transparanter, zodat je bijvoorbeeld de opstelling van de muzikanten op een podium beter kunt plaatsen.

De bij de correctie toegepaste filters kunnen zonder latentie werken. Doeltreffender is de faselineaire modus, maar die vertraagde de uitvoer op een iMac met Core i7 wel met circa 45 ms. Bij het mixen en masteren is dat niet echt een probleem.

beter geluid koptelefoon luidspreker Windows mac software

Het meegeleverde kalibratieprogramma creëert een profiel voor je eigen stereoluidsprekers. Daarvoor sluit je een omnidirectionele meetmicrofoon aan, zoals de goedkope Sonarworks XREF 20 (circa 60 euro). Die controleert de afstanden tussen de luidsprekers en luisterpositie en 24 andere meetpunten. De software geeft de meetpunten voor de microfoon automatisch aan, je hoeft hem daar alleen maar enkele seconden te houden.

Als je de software voor de correctie gebruikt en niet de bijgeleverde plug-in, loop je niet het risico dat je een track per ongeluk beluistert met ingeschakelde kamercorrectie. Helaas moet je wel nog steeds zelf schakelen tussen het corrigeren voor luidsprekers of hoofdtelefoon. Een gelijktijdige correctie voor meerdere aansluitingen zou natuurlijk ideaal zijn.

Sonarworks haalt vaak duidelijk meer uit het geluid dan mogelijk is met duurdere speakers. Het is een aanrader voor wie muziek maakt of hifi-liefhebber is. Kwalitatief overtreft het hardware-oplossingen als de dbx Driverack PA2. Het staat op gelijke voet met de DiracRCS en de ARC 2 van IK Multimedia. Al ondersteunen die laatste geen hoofdtelefoons en zijn ze minder flexibel. Je kunt de resultaten testen met een gratis 21-dagen trial-versie.

Sonarworks Reference 4 StudioFrequentiecorrectie voor luidsprekers en hoofdtelefoonsProducentSonarworks, www.sonarworks.comSysteemeisenWindows vanaf Vista, macOS vanaf 10.7Formatenstand-alone, VST, AU, AAX, RTASPrijsHeadphone Edition: € 99,Studio Edition: € 249 (3 licenties elk)

 

Meer over

AudioSoftware

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

QNAP TS-AI642 review: een NAS met ingebouwde AI-technologie

In deze review werpen we een blik op de TS-AI642 van QNAP. Dit is een compacte NAS waar zes SATA-schijven in kunnen. De ingebouwde AI-technologie help...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er