Door bij het ontwerp van de hoofdtelefoon consequent op ANC te focussen is de geluidskwaliteit duidelijk wat achtergebleven. Bassen zijn wat ongedifferentieerd en het afgezwakte midden laat strijkers verbleken. Als bluetooth koptelefoon moet hij het doen zonder de AptX-codec, waardoor het voor Android-gebruikers slimmer is om de bedrade QuietComfort 25 te gebruiken en tientallen euro’s op zak te houden. Met een iOS-apparaat kun je de AAC-codec gebruiken en krijg je wel hoogwaardig geluid.
De lichte bouw en de manier waarop ANC werkt bij Bose hebben samen een belangrijke achilleshiel: storende hoogfrequente geluiden worden door de koptelefoon zowel passief als actief geen strobreed in de weg gelegd. Bij de QC 25 zorgde dat in onze test voor de irritante situatie dat onze testpersoon tijdens het vliegen inderdaad helemaal geen last had van het motorgeluid, maar wel woord voor woord een gesprek kon volgen tussen twee mensen die vier rijen verderop zaten. Zonder ANC werd dat gesprek verstomd door het motorgeluid. En voor sommigen nog veel erger: het gehuil van een baby wordt eerder versterkt dan gedempt. Volgens Bose is dat juist een belangrijke feature. Zo kun je nog met anderen – zoals het cabinepersoneel – praten zonder dat je het apparaat van je hoofd hoeft te nemen.
De concurrentie heeft een mooiere oplossing voor dit ‘probleem’. Als je bij de Sony MDR-1000X je handpalm over de rechter oorschelp houdt, schakelt de elektronica van de hoofdtelefoon de muziek even uit en geven de microfoons het geluid van de buitenwereld door. Dan kun je de stewardess gewoon verstaan, maar ook je buurman die meent dat die hand op je oor er wel heel vreemd uitziet. Dankzij AAC en AptX zorgt de Sony voor goed geluid in combinatie met zowel Android- als iOS-toestellen. Je bedient de weergave met een touchpad in de rechter oorschelp, waarbij je de noise cancelling met de speciale ‘optimizer’ aan het omgevingsgeluid kunt aanpassen. In de meeste situaties levert deze optimizer geen enorme verbetering op. Alleen in onze serverruimte werd het diepe brommen van de koeling ineens veel sterker gedempt.
Over het geluid hebben we niets te klagen. De hoofdtelefoon benadrukt de bassen wel een beetje, maar verder hebben we weinig aan te merken. Helaas heeft Sony de ontstoring niet helemaal goed op orde. Als er een telefoon in de buurt is die zich aanmeldt op het netwerk, hoor je de kenmerkende storende geluiden in je hoofdtelefoon. Tijdens lange treinreizen kan dat vervelend zijn. En voor mensen met flaporen is hij net wat krap gebouwd. Oh ja, hij kost maar liefst vierhonderd euro.
De topmodellen onder de ANC-hoofdtelefoons: Bose QuietComfort 35 (rechts), Sennheiser PXC 550 Wireless (links) en Sony MDR-1000X (onder).
Wat prijs betreft, is het bij de Sennheiser PXC 550 Wireless niet veel beter. Ook hier heeft de rechter oorschelp een touchpaneel waarmee je het volume regelt en de weergave bedient. Tik je er twee keer op, dan wordt het geluid van buiten even doorgelaten – maar dat ziet er net zo maf uit als bij de Sony MDR-1000X. Standaard klinkt de hoofdtelefoon wel erg neutraal. Dat is prettig voor klassieke muziek, maar voor dance zou je flink met een equalizer aan de gang moeten voordat je er een serieuze bas uit weet te krijgen.
Met een klein knopje op de rechter oorschelp komt het toch nog allemaal goed. Een ietwat streng klinkende dame vertelt je dan dat de koptelefoon in de modus ‘Club’ staat en je hoort volle bassen en heldere hoge tonen, zonder dat het geluid ongedifferentieerd gaat rommelen of schel gaat klinken. Met de app CapTune voor Android en iOS kun je zelf presets samenstellen die vervolgens in de hoofdtelefoon worden opgeslagen.
De noise cancelling heeft twee standen. In de eerste stand varieert de werking afhankelijk van het omgevingsgeluid. Maar stevig omgevingsgeluid met lage bromtonen filtert de PXC 550 pas goed weg in de tweede stand. Onder de streep loopt de ANC ongeveer gelijk op met die van de Sony MDR-1000X.
Maar er zijn ook minpunten. Voor goed geluid via bluetooth ondersteunt de Sennheiser alleen AptX en geen AAC, waardoor hij voor iOS-gebruikers minder interessant wordt. Je kunt het apparaat ook – net als alle andere bluetooth-modellen die we hier behandelen – met een kabel aansluiten. Dat is handig voor in het vliegtuig, maar als je dat altijd doet, kun je net zo goed de PXC 480 kiezen voor honderd euro minder.
Goedemiddag Ton,
ik heb een vraag: zijn dit soort koptelefoons ook geschikt als gehoorbeschermingsmiddel?
bijvoorbeeld in een productie omgeven van meer dan 85 dba.
ik hoor graag van je.
groet Cees
Beste Ton,
Bedankt voor het leuke artikel. Ik woon in een matig geïsoleerd huurhuis naar een buurvrouw die erg van R&B muziek hoort, en vooral van haar bas mag ik dan ook regelmatig meegenieten. Ik zet nu af en toe zelf muziek op maar ook daar komt het nog door heen. Denk je dat de koptelefoons daar verandering in kunnen brengen en zo ja, welke van de bovengenoemde raad je dan aan?
Ben benieuwd naar je reactie 🙂
Groet, Meike
Ik woon vlak bij een luchthaven en vliegtuigen komen hier vaak met minimaal 70 dB oplopen tot 85 dB over. Buiten zitten is dan een bezoeking. In welke mate onderdrukt een koptelefoon met NC (bijv. de Sony WH-1000MX2) het geluid van passerende vliegtuigen?
Bij ANC worden omgevingsgeluiden gedempt, maar zelfs bij de beste uit de test niet opgeheven. Of wat overblijft door iemand als storend wordt ervaren is moeilijk te zeggen. Of dat nu het geluid van overkomende vliegtuigen of de bas van de muziek van de buren is.
Je zou een product online kunnen bestellen en tijdens de 14 dagen bedenktijd terugsturen als het niet voldoet. Let op: testen mag wel, daadwerkelijk in gebruik nemen niet:
https://www.consuwijzer.nl/elektronica/kopen-op-afstand/product-via-internet-postorder-gekocht-mag-ik-het-uitproberen-en-terugsturen
Eventueel zou de verkoper wel kosten in rekening kunnen brengen.
Ik heb net een hoofdtelefoon aangeschaft met Noise Cancelling
Hoe krijg ik deze actief ?
Merk Lankey 6S
@ Ed:
Krijg zo snel geen hits op het merk/type dat je opgeeft: maar de handleiding zou je netjes moeten melden via welke knop of optie de active noise cancelling wordt ingeschakeld. Let wel op, veel fabrikanten noemen noise cancelling als optie, maar hiermee bedoelen ze bijvoorbeeld in ears die van nature al wat geluid van buitenaf tegenhouden (passieve noise cancelling).
Ik zoek een koptelefoon die gesprekken in een kantoortuin demo of helemaal niet weer geeft. Zijn die er. Of zijn gewoonte geluidskappen beter.
Ik zie niets over de zgn voice passthrough functie van sommige anc hoofdtelefoons.
Daar lees je bijvoorbeeld bij deze nieuwere in-ears test meer over.