Bluetooth koptelefoons met active noise cancelling getest

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Goede bluetooth-hoofdtelefoons met active noise cancelling isoleren je akoestisch van de buitenwereld, of dat nu een vliegtuig, straat of kantoortuin is. Thuis op de bank werkt het ook. Ben je eenmaal gewend aan de draadloze vrijheid en de geluidskwaliteit, dan wil je niets anders meer. We vergelijken zeven modellen.

Opzetten en relaxen: dat is in het kort onze ervaring bij de topmodellen hoofdtelefoons met active noise-cancelling. De wereld om je heen verdwijnt naar de achtergrond en in plaats daarvan geniet je van je lievelingsmuziek op een lekker volume, ga je op in een luisterboek of kun je een film kijken in een vliegtuig zonder het geronk van de motoren (en je buurman) te horen. Sommige redactieleden hebben zo’n hoofdtelefoon standaard bij zich: dat helpt om je beter te concentreren op je werk en zorgt voor ontspanning tijdens de reis. Waar je bent, wordt minder belangrijk.

Bij deze vergelijkende test hebben we ons alleen geconcentreerd op de topmodellen Beats Studio3 Wireless, Bose QuietComfort 35 II, Bang & Olufsen Beoplay H9i, Bowers & Wilkins PX, Marshall MID A.N.C., Sennheiser PXC 550 en Sony WH-1000XM2. Het zijn allemaal gesloten over-ear-modellen, met uitzondering van de Marshall MID A.N.C. die als on-ear-model is uitgevoerd. We hebben in een andere test bluetooth oordopjes met active noise cancelling bekeken.

active noise cancelling koptelefoon bluetooth hoofdtelefoon review test

Active noise cancelling

Bij active noise cancelling (ANC) gaat het erom dat geluid dat in de hoofdtelefoon binnendringt met antigeluid gedempt wordt. De hoofdtelefoon neemt het geluid met zijn microfoons op en speelt bliksemsnel een berekend antigeluid af. Dat werkt ook terwijl je geen muziek luistert. Je kunt de hoofdtelefoons als een soort eenvoudige geluiddemping dragen. Je hoort bij alle modellen dan echter wel een licht ruisen. Sommige mensen vinden dat in eerste instantie wat storend, maar het menselijk gehoor went er snel aan en die ruis hoor je dan ook al snel niet meer. Bij het luisteren naar muziek hoor je het meestal helemaal niet.

Als je een dergelijke hoofdtelefoon voor het eerst opzet, klinkt het alsof je in stilte wordt ondergedompeld. Je voelt een soort druk als in een geluidsdichte kamer. Sommige collega’s hadden zelfs last van duizeligheid, maar dat is uitzonderlijk. Doorgaans wen je snel aan de nieuwe ervaring van stilte.

ANC werkt echter niet bij alle soorten geluiden even goed. Lage frequenties zijn het beste uit te filteren, hoge niet zo goed. Bovendien moet het gaan om een terugkerend vergelijkbaar geluid. Een hoofdtelefoon kan een goed antigeluid namelijk pas produceren nadat hij de te filteren geluidsbron heeft gehoord.

werking active noise cancelling principe koptelefoon bluetooth hoofdtelefoon schema uitleg

Stemmen worden bijvoorbeeld door geen van de hoofdtelefoons helemaal uitgefilterd. Bij sommige modellen hoor je ze wel nauwelijks meer als je met ingeschakelde ANC muziek afspeelt. Luister je niet naar muziek, dan vallen sommige geluiden en stemmen juist meer op omdat die als enige niet uitgefilterd worden. De geteste exemplaren zijn ook allemaal bruikbaar als headset.

De B&O H9i, Sennheiser PXC 550 en Sony WH-1000XM2 kunnen ANC specifiek voor stemmen uitschakelen, zodat je nog wel gesprekken kunt voeren. Ze nemen de stemmen dan op met de microfoon en spelen ze meteen realtime af. Dat is in het begin even wennen.

Alle modellen kunnen ook bekabeld worden aangesloten, maar dat is bedoeld als noodoplossing. Dat is handig om een hoofdtelefoon aan te sluiten op een apparaat zonder bluetooth, zoals een entertainmentsysteem in het vliegtuig. En natuurlijk voor als de accu leeg is, maar dat gebeurt niet vaak. De modellen in de test konden allemaal meer dan 20 uur draadloos muziek afspelen met geactiveerde ANC. Bij sommige modellen hoor je wel een verschil tussen muziek met of zonder geactiveerde ANC. De luistertests hebben we steeds uitgevoerd mét bluetooth en noise-cancelling aan. Want heb je de vrijheid van het luisteren zonder kabels eenmaal ervaren, dan wil je eigenlijk nooit meer aan een draadje hangen.

Bluetooth en codecs

De enige codec die door alle hoofdtelefoons (en smartphones) in de test voor de overdracht wordt ondersteund, is het lossy maar licentievrije SBC-formaat. SBC haalt bitrates tot 345 kbit/s, maar dat is onder ideale omstandigheden. De codecs AAC en aptX beloven een betere kwaliteit, maar worden niet door alle smartphones en hoofdtelefoons ondersteund. AAC is beschikbaar op iPhones, iPads en sommige Sony-hoofdtelefoons, en op sommige Android-smartphones krijg je aptX met een vaste 354 kbit/s of het betere aptX HD. Het eigen Sony-formaat LDAC (990 kbit/s, 24-bit, 96 kHz) zit alleen op smartphones van Sony of speciale audiospelers. De verschillen tussen de formaten vallen voor ongetrainde luisteraars echter niet op en zijn dan ook verwaarloosbaar.

Een groot nadeel van bluetooth is wel merkbaar bij het kijken naar een film en bij gamen: er is bijna altijd enige vertraging bij het afspelen van het geluid. Daardoor lopen beeld en geluid niet helemaal synchroon, wat op den duur kan irriteren. Dat hangt onder andere van de gebruikte codec af. Het helpt soms om hoofdtelefoon en geluidsbron opnieuw te koppelen. Maar helemaal weg krijg je de latentie niet.

Je hoeft niet op de bluetooth-versie te letten, want de apparaten in de test ondersteunen allemaal Bluetooth 4.0, 4.1 of 4.2. Het voor de accuduur relevante Low Energy is al bij 4.0 ingevoerd. Het pairen van hoofdtelefoon en geluidsbron werkt probleemloos, als je maar weet hoe je de hoofdtelefoon in de pairingstand krijgt. Sommige modellen hebben NFC ingebouwd en kun je koppelen met Android-smartphones die daarmee uitgerust zijn door ze gewoon even heel dicht bij elkaar te houden. De Beats Studio3 Wireless is voorzien van Apples W1-chip, waardoor iOS-apparaten hem automatisch herkennen en vragen of je hem wilt koppelen.

Testresultaten

Beats Studio3 Wireless

Beats Studio3 Wireless

Het is geen taboe meer om je als muziekliefhebber met een Beats-hoofdtelefoon te vertonen: ook bij de Studio3 Wireless staan de lage tonen voorop en verdwijnen stemmen wat naar de achtergrond, maar het klankbeeld is veel evenwichtiger dan voorheen. Je mist wel wat ruimtelijkheid. De passieve demping werkt op zich al goed en met de actieve noise-cancelling erbij verdwijnen veel andere storende geluiden van buitenaf. Helemaal stil zoals bij de Bose en Sony wordt het echter niet.

Omdat Beats nu onderdeel is van Apple is de W1-chip ingebouwd, net als in Apples Airpods. Daardoor is de hoofdtelefoon snel en ook makkelijk te koppelen met iPhones, Macs en de Apple Watch. Dat maakt het extra jammer dat voor het opladen een micro-usb-aansluiting is ingebouwd in plaats van Lightning of USB-C zoals bij andere Apple-producten.

Modebewuste mensen zullen blij zijn met de zes verschillende kleurvarianten. Door de opvallende ‘b’ op het apparaat is sowieso meteen duidelijk waar je op je hoofd mee rondloopt. De Studio3 past goed en blijft goed zitten op allerlei vormen hoofd, maar zit wel strak. Er is weinig metaal of leer te bespeuren bij de Studio3, maar op het design en de afwerkingen valt niets aan te merken. Geen van de concurrenten is zo compact opvouwbaar als de Beats.

Pluspunten

  • eenvoudig koppelen met iPhone
  • hoog draagcomfort

Minpunten

  • niet nog een oplaadkabel!

Bekijk dit product

Bose QuietComfort 35 II

Bose QuietComfort 35 II

De Bose QuietComfort 35 geldt als een klassieker voor vliegreizen – en niet voor niets. Bij geen enkele andere hoofdtelefoon werkt de noise cancelling zo betrouwbaar en precies als bij de QC 35 II. Regelmatige geluiden filtert hij er op bijna alle frequenties uit. Dat komt onder andere door de passieve afscherming van de oorkussens. De meeste testers vonden hem het prettigst zitten.

Omdat Bose niet kiest voor een touchpad maar in plaats daarvan grote, makkelijk op de tast vindbare knoppen gebruikt, is geen enkele andere hoofdtelefoon zo intuïtief te bedienen. De knop aan de linkerkant roept de Google Assistant op van de ermee gekoppelde smartphone. Druk je kort, dan hoor je statusupdates van ingestelde apps, bij langer drukken kun je spraakopdrachten geven. Andere assistenten zoals Siri zijn ook bruikbaar, maar geven geen statusupdates. Deze Assistant-knop is de enige wezenlijke verandering ten opzichte van voorganger QC 35.

Door het functionele plastic design is de QC 35 II niet echt een schoonheid. Maar het enige echte punt van kritiek is het geluid: het is zeker niet slecht, maar het mag wat sprankelender en met meer dynamiek. Al naargelang de muziek kan het haast dof klinken. Maar dat valt de meeste luisteraars alleen op bij een directe vergelijking met klanktopper Sony WH-1000XM2.

Pluspunten

  • goede noise cancelling
  • groot draagcomfort

Minpunten

  • ietwat doffe klank

Bekijk dit product

Bang & Olufsen Beoplay H9i

Bang & Olufsen Beoplay H9i

De B&O is een typisch Scandinavisch product met een keurig en opgeruimd design in geborsteld metaal en leer. De ronde oorschelpen vallen comfortabel rond de oren, zonder druk uit te oefenen. Bij een smal hoofd zou dat juist wat meer mogen.

De H9i speelt muziek erg analytisch af: elke afzonderlijke toon hoor je en hele frequentiespectra worden onnatuurlijk benadrukt. Bij hoge tonen en sisklanken kan dat zelfs pijn gaan doen. Bij de noisecancelling zou de H9i juist wat voortvarender te werk mogen gaan. Het is natuurlijk prettig dat het antigeluid nauwelijks voelbare druk op je oren uitoefent, zoals bij sommige concurrenten wel het geval is. Maar de functie filtert ook niet zo veel omgevingsgeluid weg als bij de beste concurrenten. Het lijkt meer een soort geluidsdemping.

De iOS-app weigerde soms dienst omdat hij beweerde dat de bluetooth-functie uitgeschakeld was, ook al waren de iPhone en de hoofdtelefoon op dat moment met elkaar verbonden.

Uniek bij deze test is dat de accu van de hoofdtelefoon zonder gereedschap door jezelf te vervangen is. In de online-shop van B&O vonden we een vervangend exemplaar voor 44 euro. De touchbediening werkt redelijk goed, maar beter als je het grotere oppervlak van je duim gebruikt in plaats van je wijsvinger.

Pluspunten

  • chic en goed afgewerkt
  • accu verwisselbaar

Minpunten

  • klinkt te scherp

Bekijk dit product

Bowers & Wilkins PX

Bowers & Wilkins PX

De Bowers & Wilkins PX laat een opvallend helder geluid horen met een relatief rechtlijnige klank. Lage en hoge tonen komen toch behoorlijk tot hun recht. Der PX geeft muzieknummers erg gedetailleerd weer, zonder zo opdringerig te klinken als de B&O H9i. Ook de active noise cancelling bevalt en werkt iets nauwgezetter dan bij de Sennheiser PXC 550, maar niet zo consequent als bij de Sony WH-1000XM2 en Bose QC 35 II.

Zet je de PX op, dan merk je hoe goed de lederen oorkussens al isoleren. Helaas merk je dan ook meteen hoe strak hij zit. Dat is niet meteen een probleem, maar de polstering heeft een dunne en relatief harde rand. Al na korte tijd voelt de druk rond je oren onaangenaam, of je nu een smal of breed hoofd hebt. Het helpt wel om de hoofdtelefoon ondanks zijn hoge gewicht op zijn plaats te houden. De PX doet het als enige bekabeld alleen zolang er nog acculading over is.

Dat de PX met afstand de zwaarste in deze test is, komt doordat een groot deel van de behuizing van metaal is. De rest is bespannen met stevig materiaal. Helaas kun je hem niet inklappen. Als je de oorschelpen verdraait, neemt de PX daarentegen juist nog meer ruimte in. De accuduur is met 10 uur met afstand het kortste in de test.

Pluspunten

  • chic en goed afgewerkt
  • geweldig geluid

Minpunten

  • oorkussens drukken

Bekijk dit product

Marshall MID A.N.C.

Marshall MID A.N.C.

Qua constructie wijkt de Marshall af van de rest van de geteste hoofdtelefoons. In plaats van grote oorschelpen die de oren helemaal omsluiten, heeft hij kleinere die volgens het on-ear-ontwerp tegen de oren liggen. Daardoor is hij compacter dan de rest, maar voelt het dragen ook anders aan. Omdat hij bovendien flink strak zit, oefent hij veel druk uit op de oorschelpen. Sommige testers vonden dat bij het opzetten al onprettig. Heb je een bril of draag je de hoofdtelefoon langere tijd, dan kan het zelfs pijnlijk zijn.

Omdat de oren niet helemaal worden afgesloten, werkt de passieve geluidsdemping niet zo goed als bij andere modellen. Ook de active noise cancelling kan niet meekomen, veel frequenties komen toch door. Het klankbeeld benadrukt lage tonen, maar is niet zo opgepoetst als bij andere modellen.

Op het klassieke Marshall-design valt weinig af te dingen, maar de afwerking van de polstering en kunststof delen kan beter. De bijgeleverde draagtas is fors, maar beschermt goed en ziet er net zo chic uit als de hoofdtelefoon zelf. Noise-cancelling schakel je in of uit via een schuifknop op de rechter oorschelp. Het enige andere bedieningselement is een soort trackpoint aan de linkerkant. Druk die in om muziek te pauzeren, beweeg hem links/rechts of omhoog/ omlaag voor het volume of om een nummer vooruit of terug te gaan.

Pluspunten

  • compact

Minpunten

  • zit onprettig
  • matige noise-cancelling

Bekijk dit product

Sennheiser PXC 550

Sennheiser PXC 550

De Sennheiser PXC 550 zette een goed totaalbeeld neer bij de test. De noise-cancelling onderdrukt niet zo veel storende geluiden als de concurrenten van Sony en Bose, maar zorgt in de meeste situaties voor genoeg stilte. Vooral hoge tonen komen door en de PXC 550 heeft met spraak wat problemen. Juist de passieve demping van de oorschelpen lijkt de oorzaak. De oorschelpen zijn duidelijk ovaal gevormd en liggen deels op de oren. Daardoor draagt de hoofdtelefoon bijna als een on-ear-model. Maar de PXC 550 drukt zelden en zit beter dan andere modellen op smalle hoofden. Ook brildragers hadden geen problemen.

De klank is helder met slechts een lichte nadruk op de lage tonen. Als een van de weinige geteste hoofdtelefoons ligt bij Sennheiser de focus ook op het midden, dat bij de PXC 550 meer op de voorgrond treedt zonder opdringerig te zijn. Drie effectstanden geven meer pit aan muziek of optimaliseren het geluid voor spraak of films. In de app kun je bovendien verschillende equalizer-instellingen via A/B-testen vergelijken.

Het complete oppervlak van de rechteroorschelp dient als touchpad. Het vergt enige oefening om dat zo te bedienen dat het reageert zoals je wilt. Het reageert namelijk niet altijd en overal hetzelfde. Daarnaast is er nog een mechanische knop die de sterkte van de active noise cancelling regelt.

Pluspunten

  • goede noise cancelling
  • geweldig geluid

Minpunten

  • on-ear-gevoel

Bekijk dit product

Sony WH-1000XM2

Sony WH-1000XM2

De Sony WH-1000XM2 bepaalt de maatstaf in deze test. Alle testers vonden het klankbeeld hiervan het meest aangenaam en onderhoudend. De lage en hoge tonen worden wel benadrukt, maar nooit overdreven. Hij klinkt niet opdringerig of vermoeiend, zoals de H9i. Alleen zang en stemmen staan verhoudingsgewijs ver op de achtergrond en lage tonen zijn in het onderste frequentiebereik iets minder precies. Dat doet de PXC 550 beter. Behalve AAC en aptX biedt de Sony de eigen LDAC-codec met tot 990 kbit/s.

Ook bij noise cancelling moet de concurrentie buigen voor de WH-1000XM2. Hij filtert zelfs een groot deel van de hoge frequenties eruit en geeft stemmen gedempt door. Als je muziek luistert, hoor je van druk straatrumoer bijna niets meer. In sommige situaties overtrof hij zelfs de Bose QC 35 II. In de app kun je in 20 stappen regelen hoe hard het omgevingsgeluid moet worden doorgelaten en dat eventueel alleen voor stemmen doen. Als je met iemand belt, kun je je handpalm op de rechteroorschelp leggen om spraak via de microfoon door te geven. Dat ziet er voor anderen wel wat verwarrend uit.

De WH-1000XM2 zit op brede hoofden na uren nog goed en drukt ook bij brildragers niet. Op erg smalle hoofden sluiten de oorschelpen niet helemaal goed aan omdat de beugel dan te lang is.

Pluspunten

  • beste noise cancelling
  • geweldig geluid

Minpunten

  • niet ideaal voor smalle hoofden

Bekijk dit product

Een uitgebreide tabel met specificaties en beoordeling van de geteste koptelefoons vind je c’t magazine, uitgave 7-8. Eerder is ook een test verschenen van oudere modellen koptelefoons met active noise cancelling, die vaak nog goed verkrijgbaar zijn. Deze zijn over het algemeen wat goedkoper.

Geluidskwaliteit

Alle hoofdtelefoons doen qua geluidskwaliteit mee in het hoogste segment. De standaard oordopjes die je bij smartphones krijgt, klinken hiermee vergeleken als rotzooi. Je moet alleen niet verwachten dat ze klinken als studiohoofdtelefoons: een neutrale klankkleur is bij alle modellen ver te zoeken. De fabrikanten mikken vaak meer op een ontspannende luisterervaring en in de meeste gevallen is dat gelukt. Ze doen dat op verschillende manieren, maar de bassen en hoge tonen benadrukken ze bijna allemaal. Door de gesloten constructie kunnen ze qua ruimtelijkheid niet meekomen met open en halfopen modellen.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Alle fabrikanten bieden apps voor iOS en Android, maar die zijn niet nodig voor het gebruik. Behalve een functie voor firmware-updates hebben ze meestal weinig interessants te bieden. Sennheiser heeft een bruikbare equalizer ingebouwd en bij Sony krijg je extra instelopties voor de noise-cancelling.

We hebben de hoofdtelefoons in verschillende omgevingen op verschillende oren (met en zonder bril) getest. Als testomgevingen dienden de altijd drukke redactie (met aircogeluid, pratende collega’s en getik op toetsenborden), een typisch stadscentrum, een treincoupé en natuurlijk een huiskamerbank.

Conclusie

De Sony WH-1000XM2 springt er positief uit door een combinatie van geweldig geluid, de beste noise-cancelling en groot draagcomfort. Voor smalle hoofden is de wat strakker zittende Sennheiser PXC 550 een betere keuze. Die heeft een iets neutralere klank, goed werkende ANC, draagt erg comfortabel en is bijna even goed als de Sony. De touchbediening van beide modellen biedt ruimte voor verbetering.

De Bose QC 35 II doet zijn reputatie eer aan en biedt samen met de WH-1000XM2 de effectiefste noise-cancelling. Hij zit ontzettend lekker en is dankzij fysieke knoppen intuïtief te bedienen. Maar het – nog steeds erg goede – geluid haalt niet het niveau van de Sony en de Sennheiser. De Beats Studio3 Wireless heeft een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding: hij is wat goedkoper dan de concurrentie en komt qua geluid, ruisonderdrukking en draagcomfort dan ook aardig mee met de toppers.

De B&W PX beviel ons technisch erg goed, maar zat na langere tijd niet meer lekker. De B&O H9i is qua hoge tonen vermoeiend om lang naar te luisteren en de Marshall MID A.N.C. legt het op bijna op alle punten af tegen de on-ear-modellen. De Beats is goedkoper en draagt prettiger. De Marshall krijgt wel een puntje voor het tijdloze design.

(Hannes A. Czerulla, c’t magazine)

Ontvang tests van de nieuwste producten met een abonnement. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Synology BeeStation review: speciaal ontworpen NAS voor beginners

In deze review werpen we een blik op de BeeStation van Synology. Dit is een NAS voor beginners, die niet meteen overweldigd willen worden door allerle...

CyberGhost VPN review: goedkope VPN-aanbieder in de test

In deze review werpen we een blik op een blik op een VPN-aanbieder, namelijk CyberGhost VPN. Deze VPN heeft een breed portfolio aan apps en verspreide...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er