Je kunt geen van de geteste bluetooth oordopjes met een (audio)kabel gebruiken. Je koppelt ze allemaal met Bluetooth 4.0, 4.1 of 4.2. In de praktijk merk je geen verschil tussen die versies. De stroombesparende functie Low Energy – belangrijk voor de accuduur – is bij 4.0 al ingevoerd. Apple kiest voor een eigen overdrachtsstandaard, waar het bedrijf weinig over prijsgeeft. Toch wijkt het maar weinig af van Bluetooth. Android-apparaten en pc’s koppelen in elk geval probleemloos.
Jammer genoeg heeft alleen Sony de contactloze standaard NFC in de hoofdtelefoons geïntegreerd. Terwijl dat de bluetooth-koppeling een stuk makkelijker maakt. Je hoeft dan alleen de oplaadhoes of de bluetooth oordopjes bij de betreffende smartphone of tablet te houden om de twee apparaten verbinding te laten maken.
In het begin hadden draadloze oortelefoons problemen om een stabiele verbinding tussen de twee dopjes te houden en het geluid synchroon af te spelen. Je hoofd zit daar namelijk tussen en dat bestaat grotendeels uit dempend water. Bij de eerste modellen, zoals The Dash, viel de verbinding dan ook regelmatig weg en had je nog wel eens last van nagalm. Bij de geteste apparaten lijken de fabrikanten grip te hebben op deze problemen. Uitvallers kwamen nog wel voor, maar heel zelden en niet reproduceerbaar. Van synchronisatiefouten was helemaal geen sprake.
Alle draadloze verbindingen hebben het nadeel dat het geluid vertraagd doorgegeven wordt. Bij muziek levert dat geen problemen op. Maar als het beeld op je smartphone bij het geluid uit je oortelefoons moet passen – zoals bij filmpjes en spelletjes – kan de vertraging het plezier vergallen. De combinatie van de AirPods met een iPhone leverde nog de minste latency op. Bij de andere modellen is het elke keer weer afwachten hoeveel vertraging er tussen beeld en geluid zit.
Alle bluetooth oordopjes ondersteunen het verplichte en verliesvrije SBC-formaat als overdrachtscodec. De formaten AAC en aptX beloven betere kwaliteit, maar worden niet door alle smartphones en oortelefoons ondersteund. Apple-apparaten versturen in AAC en op de Jabra en Nuheara na kunnen alle geteste apparaten dat formaat verwerken. Er zijn maar een paar Android-apparaten die aptX ondersteunen en in de test ondersteunde alleen de Erato Appollo 7 het. Sowieso horen alleen audiofielen verschillen tussen de formaten, in stukken waarin tegelijkertijd hele hoge en hele lage tonen voorkomen.
Aangezien je geen audiokabel kunt aansluiten, zijn de bluetooth oordopjes niet geschikt om ze bijvoorbeeld voor het entertainmentsysteem aan boord van een vliegtuig te gebruiken.
De behuizingen van de bluetooth oordopjes bieden niet veel ruimte. Daarom moet je wat betreft accu en bediening wat compromissen op de koop toe nemen. Met maximaal 100 mAh per oortelefoon vallen de accu’s bijzonder klein uit en de accuduur is dan ook kort. Met geen enkel apparaat kun je meer dan vijf uur aan een stuk luisteren.
Daarom leveren alle fabrikanten een oplaaddoosje met geïntegreerde accu mee. Die cases hebben meerdere doelen. Je kunt de bluetooth oordopjes er veilig in opbergen als je ze niet gebruikt en tegelijk kun je de oortjes er in opladen, zowel onder weg als aan het stopcontact. Aangezien de bluetooth oordopjes geen ruimte hebben voor een poort, laad je ze op via contacten in de case.
Op Apples en Samsungs case na hebben alle modellen micro-usb-aansluitingen. Bij smartphones geldt deze aansluiting inmiddels als verouderd en wordt die steeds vaker vervangen door USB type C. Het voordeel van micro-usb is wel dat bijna iedereen er een kabel voor heeft liggen. Maar als je al een smartphone met USB type C hebt, moet je van nu af aan twee kabels meesjouwen, behalve bij de IconX. Heb je een iPhone, dan kun je met de Lightning-kabel ook meteen de AirPods opladen. Bij geen van de apparaten zit een bijpassende usb-oplader, maar die is tegenwoordig in elk huishouden met een smartphone te vinden.
Onderweg kun je de bluetooth oordopjes opladen met de ingebouwde accu’s van de cases. Die zijn drie tot tien keer zo groot als de twee oortelefoons samen. In de test konden we de koptelefoons er twee tot vier keer mee vol laden. Tegelijkertijd opladen en luisteren kan bij geen van de apparaten.