Asus ROG Ally review: geduchte concurrent van de Steam Deck

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

    In deze review kijken we naar de handheld-gameconsole van Asus, de ROG Ally. Deze geduchte concurrent van de Steam Deck heeft een AMD Z1 (Extreme) processor, een 7-inch full-hd ips-scherm en 256 GB of 512 GB opslag, samen met 16 GB RAM.

    ASUS ROG Ally vs Steam Deck: de processor

    Asus gebruikt een nieuwere en snellere AMD-processor, de Ryzen Z1 Extreme in de ROG Ally. Dit is een aangepaste versie van de Ryzen 7 7840U. Deze heeft acht Zen 4 kernen en een gpu met twaalf RDNA3 compute units of 768 shader cores. Die behaalt FP32 rekenprestaties van maximaal 4,1 TFlops, wat belangrijk is in games. Ter vergelijking: de Steam Deck combineert vier Zen 2 cores met acht RDNA2 compute units. De GPU haalt een maximum van 1,6 FP32 TFlops.

    In de praktijk wordt het prestatieverschil tussen de twee apparaten beperkt door twee knelpunten: het RAM-geheugen is niet veel sneller dan dat van de Steam Deck (16 GB LPDDR5 6400 versus LPDDR5-5500), en vanwege energieverbruik en warmteproductie kunnen zowel de cpu als de gpu niet continu hun maximumsnelheid behouden.

    Wij hebben de ROG Ally met Z1 Extreme getest. Asus biedt ook een goedkopere versie van de Ally aan. Hierin zit een minder snelle Ryzen Z1: in dit geval zijn zes van de acht CPU-kernen en slechts vier van de twaalf GPU-rekeneenheden actief. Bovendien is de ssd maar half zo groot, namelijk 256 GB.

    Asus ROG Ally vs Steam Deck: het scherm

    Asus’ tweede troef naast de processor is het beeldscherm. De ROG Ally heeft een full-hd resolutie van 1920 × 1080 pixels in plaats van de 1280 × 800 van de Steam Deck. Het scherm kan bovendien tot 120 in plaats van 60 hertz aan, inclusief ondersteuning voor Freesync. Het scherm heeft een anti-reflecterende coating maar is niet echt mat. De maximale helderheid is genoeg voor schaduwrijke plekjes buiten, maar het scherm is niet meer goed leesbaar in direct zonlicht.

    De USB-C poort draagt 10 Gbit/s over (USB 3.2 Gen 2), een beeldsignaal met DisplayPort 1.4 en dient voor opladen. Via een USB-C dockingstation kun je bijvoorbeeld een tv aansluiten en tegelijk de Ally opladen.

    ROG Ally of Steam Deck

    De ssd vervangen van de ROG Ally

    Het formaat van de ssd is M.2-2230 en je kunt deze relatief eenvoudig vervangen door de achterkant van de behuizing van de Asus ROG Ally te openen. Dit proces is gemakkelijker dan bij de Steam Deck. Op internet zijn M.2-kaarten van 30 mm beschikbaar tot 1 TB, die ongeveer 100 euro kosten. De NVMe-ssd is verbonden via vier PCI Express 4.0-lanes; de overdrachtssnelheid bereikt tot 4,5 GB/s.

    ROG Ally ssd vervangen

    Als alternatief is er een micro SD-kaartsleuf (met UHS-II aansluiting) aanwezig voor geheugenuitbreiding.

    Windows 11 op de ROG Ally

    Asus installeert standaard de Home-versie van Windows 11 op de ROG Ally. Deze versie is echter niet optimaal voor touchscreen-bediening, vooral niet op dit schermformaat, en mist touchpad-functionaliteit zoals die te vinden is op de Steam Deck. In plaats daarvan wordt de muisaanwijzer bestuurd door de rechter joystick, terwijl de schoudertoetsen dienen om te klikken.

    Om de bediening te vergemakkelijken, heeft Asus zijn Armoury Crate-software vooraf op de Ally geïnstalleerd. Deze software biedt verschillende instellingen, zoals prestatieprofielen en fps-limieten, en geeft toegang tot een game launcher waarmee geïnstalleerde spellen van verschillende bronnen kunnen worden gestart, zoals Steam en de Epic Games Store. Hoewel de software redelijk werkt, biedt het minder opties en is het wat minder intuïtief dan de interface van de Steam Deck. Het pauzeren en hervatten van spellen, zoals soepel gebeurt op de Steam Deck, verloopt niet altijd vlekkeloos op de Asus ROG Ally.

    Een voordeel van de Ally met Windows 11 is dat verschillende game launchers, zoals de Epic Games Store, zonder problemen werken, zonder dat daar ingewikkelde trucs voor nodig zijn. Ook spellen die gebruikmaken van anti-cheatsystemen functioneren probleemloos op de Ally. In tegenstelling tot de Steam Deck, waar Microsoft’s ‘Game Pass’ alleen via de cloud kan worden gespeeld (met vertragingen), draait de Xbox Launcher zonder problemen op de Ally en kan deze games lokaal uitvoeren.

    Prestaties en accuduur

    De Asus ROG Ally biedt indrukwekkende prestaties voor een handheld pc, maar verwacht geen triple-A gaming met het hoogste detailniveau. Zelfs een instapmodel grafische kaart zoals de Radeon RX 6500 XT voor pc’s is sneller dan de gpu van de Ryzen Z1 Extreme. Het verminderen van de details zorgt in veel games al voor aanzienlijke fps-verbetering zonder dat de beeldkwaliteit er veel onder lijdt.

    Bijvoorbeeld, de racesimulator F1 2022 draait op medium instellingen in full hd in de prestatie modus met een gemiddelde van bijna 50 fps. In de turbomodus is een stabiele 60 fps mogelijk, en zelfs 120 fps bij een resolutie van 720p. AMD’s upscalingtechniek FidelityFX Super Resolution (FSR) zorgt ervoor dat het beeld er toch mooi uitziet, mits de game deze technologie ondersteunt. In ‘Shadow of the Tomb Raider’ zijn 30 fps mogelijk in 1080p met een laag detailniveau.

    Zowel de Ally als de Steam Deck hebben een batterij met een capaciteit van 40 wattuur. Onder dezelfde omstandigheden gaan ze ongeveer even lang mee. Bij een cpu-vermogenslimiet van 15 watt en dezelfde helderheid (100 cd/m² ingesteld op wit) hielden de Asus ROG Ally en Steam Deck het net iets minder dan twee uur vol in het veeleisende spel ‘Elden Ring’. Bij grafisch minder veeleisende games is een (veel) langere speeltijd mogelijk.

    ROG Ally vs Steam Deck in de praktijk

    We vinden de Steam Deck voor langere sessies prettiger vasthouden dan de ROG Ally, ook al is de Ally zo’n 10 procent lichter (hij weegt 608 gram). De veel plattere ROG Ally is makkelijker meenemen, maar je krijgt geen case meegeleverd zoals bij de Steam Deck.

    Afhankelijk van het spel merk je de hogere prestaties van de ROG Ally zeker op tijdens het spelen. Sommige games die op de Steam Deck te traag lopen, zijn op de Ally wel speelbaar, zeker als je de resolutie lager instelt dan full-hd.

    De hogere resolutie is een pluspunt maar kan voor games met tekst erin of met drukke lay-outs ook een nadeel zijn. Zo zijn bij Civilization 5 de menu’s, pop-up teksten enzovoort op de Ally standaard veel kleiner dan op de Steam Deck en daardoor minder goed leesbaar. Afhankelijk van de betreffende game biedt die misschien een optie om de interface te schalen, of je kunt de resolutie op de Ally verlagen om dingen toch duidelijker te maken.

    ROG Ally vs Steam Deck scherm tekst

    Verder biedt de Steam Deck voor heel veel games een of meerdere aangepaste lay-outs voor de controller. Bij de Ally moet je die misschien zelf aanmaken en de Ally heeft minder knoppen (twee knoppen achterop in plaats van vier zoals de Steam Deck) en geen touchpads.

    Windows 11 brengt behalve bredere software-ondersteuning ook nadelen met zich mee: zo verschijnt bijvoorbeeld een Windows Firewall waarschuwing als een game poorten wil openen voor multiplayer en er moeten natuurlijk van tijd tot tijd Windows Updates worden geïnstalleerd …

    Geluidsniveau en geluid

    De Asus ROG Ally heeft twee ventilatoren voor koeling, één meer dan de Steam Deck. Hierdoor kunnen ze ook langzamer draaien, waardoor de Ally aanzienlijk stiller blijft dan de Steam Deck. Onder volledige belasting maakt de Steam Deck flink lawaai met 1,5 sone, terwijl de Ally slechts 0,4 sone produceert in power mode. Zelfs in Turbo-modus (25 watt, zonder voeding) bedraagt het geluidsniveau van de Ally onder volledige belasting slechts 0,9 sone.

    Met een warmtecamera is duidelijk te zien dat de Ally meer warmte afvoert dan de Steam Deck.

    ROG Ally versus Steam Deck ventilatoren

    Bij vergelijkbare belasting links de Steam Deck, rechts de ROG Ally.

    Het geluid dat je wel wilt horen – van je games – vonden we ook beter klinken op de ROG Ally.

    Conclusie Asus ROG Ally review

    De Asus ROG Ally biedt indrukwekkende kracht voor een handheld pc. Je kunt zowel retro- als veeleisende titels spelen als je de grafische details iets vermindert. In vergelijking met de Steam Deck is de software van de Ally (en Windows 11) iets minder gebruiksvriendelijk. Valve kan zijn eigen SteamOS op de Steam Deck beter aanpassen voor een handheld gaming-pc.

    Wie vooral prestaties en een prachtig beeldscherm wil, moet voor de Ally kiezen, bij voorkeur de variant met de Ryzen Z1 Extreme. Als je liever onderweg oudere of indie-titels speelt, blijft de Steam Deck een uitstekende keuze. Het feit dat Valve nu goedkopere, refurbished Steam Decks aanbiedt, maakt het aantrekkelijk voor mensen die wat minder willen uitgeven.

    Asus ROG Ally review – plus- en minpunten

    veel game launchers en games
    goede prestaties en hardware
    – bediening soms wat onhandig

    Asus ROG Ally specificaties

    FabrikantAsus

    Scherm

    7-inch, touch, 1920 × 1080, tot 120 Hz, Freesync

    Processor

    AMD Ryzen Z1 Extreme

    Afmetingen 

    280 x 111 x 21 mm

    Gewicht

    608 gram

    Shoplink en prijsBol.com, 799 euro
    MediaMarkt, 799 euro
    Alternate, 799 euro

    Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Meer over

    ASUSGaming

    Deel dit artikel

    Marco den Teuling
    Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

    Lees ook

    Blocky review: simpele adblocker voor je complete lokale netwerk

    Het in Go geschreven Blocky is onder andere een alternatief voor de populaire Pi-hole en AdGuard Home advertentie- en tracking-blockers. In deze Block...

    pwn.college review: hacking-leerplatform voor beginners & gevorderden

    Met de cursussen op pwn.college leer je eenvoudig hacken, zonder dat je veel voorkennis nodig hebt. Ook gevorderden kunnen nog bijleren. Meer hierover...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er