iLoud MTM actieve luidspreker

Alieke van Sommeren
0

De iLoud MTM is mooi compact van formaat en daardoor ook prima portable. Ondanks de bescheiden afmetingen komt er een prima geluid uit.

Een luidspreker heeft meestal een bepaald formaat nodig om diepe bassen goed weer te kunnen geven. IK Multimedia heeft de kleine iLoud MTM-speakers met behulp van DSP-­beheer zo afgesteld dat ze vanaf 40 Hz een vrijwel vlakke frequentierespons hebben.

De actieve luidspreker is bedoeld voor professionals die onderweg in allerlei verschillende ruimtes hun werk doen. De combi-­aansluiting kan zowel symmetrische als asymmetrische muzieksignalen aan, via een jack- of XLR-kabel. De usb-poort is bedoeld voor technisch onderhoud. Met pc is een usb-audiointerface aan te raden.

De meegeleverde voet dempt trillingen en zet de speaker onder een hoek van 20 graden. Je kunt ze plat neerzetten, maar dat is door de kleine hoek waarmee het geluid wordt uitgestraald niet aan te raden. De adapter en de versterker zijn in de behuizing weggewerkt. Behalve de woofer van 3,5 inch en tweeter van 1 inch aan de voorkant, zit er op de achterkant nog een kleine basreflex-uitsparing.

iLoud MTM

Zonder enige afstelling was het geluid van beide speakers al mooi gebalanceerd. Ze kwamen in extreme gevallen zo laag als 40 Hz, maar het klinkt wat minder geforceerd als je de bas via de knop aan de achterkant beperkt tot 50 of 60 Hz. Om de frequentierespons aan de ruimte aan te passen, sluit je de meege­leverde microfoon aan en zet je die op zijn eigen steun op de plek waar je wilt luisteren. Je drukt op een knop en wacht een paar seconden tot de sweeps voorbij zijn, en klaar.

We hebben de frequentiecorrectie in twee verschillende ruimtes nagemeten. De MTM’s streken breedbandige schommelingen met 1/3 tot 2/3 octaven glad met een  filter, zodat het geluid wat helderder werd en meer diepte kreeg.

Volgens IK Multimedia werken de speakers boven de 200 Hz over het algemeen fase-­coherent, wat een verklaring is voor de goede detailweergave en ruimtelijkheid. Vanwege de beperkte grootte dekken ze maar een klein sweetspot af voor een enkele luisteraar, voor een grotere sweetspot heb je grotere luidsprekers nodig.

De net zo grote en ook niet slecht klinkende Adam Audio Artist 3 (ongeveer 700 euro per paar) klinken wat ‘klein’ en ‘detailarm’ bij een directe vergelijking. Als je mobiele speakers zoekt voor een individuele werkplek, bieden de iLoud MTM’s gezien hun formaat en gewicht een uitstekend geluid.

aansluitingenXLR, TRS-jack (6,3 mm)
diameters1-inch tweeter, 3,5-inch woofer
afmetingen26,4 × 16 × 13 cm
gewicht2,5 kg
prijs per stuk€ 360

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Welke luidspreker wordt het: bluetooth-, wifi- of multiroomspeaker

Moderne muziekinstallaties bestaan uit een of meer speakers – zonder kabels. Maar de ene kabelloze luidspreker is de andere niet. Over het algemeen ku...

BoomBoom Bluetooth-speaker

Home automation specialist Marmitek heeft de BoomBoom 160 Bluetooth Speaker geïntroduceerd. Dat is een cilindervormige draagbare speaker die je draadl...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er