Steam Deck review – draagbare game-pc met Linux

Marco den Teuling
0

Valve, het bedrijf achter ’s werelds grootste online gamewinkel, heeft een op Linux gebaseerde handheld gameconsole uitgebracht. Het is ook een volwaardige draagbare pc, waarop je eigen software kunt installeren. We pakken het apparaat beet voor een korte Steam Deck review. 

De Steam Deck is voor een handheld wat aan de grote kant, maar dat is om ruimte te maken voor een goede koeling. En dat is nodig vanwege de behoorlijke krachtige AMD-apu, die wat oudere cpu-techniek (vier Zen 2-cores met hyperthreading) en moderne gpu-techniek (RDNA 2) combineert. Daardoor is er ook ruimte voor de flinke ingebouwde accu van 40 wattuur, waarmee je volgens Valve twee tot acht uur kunt ge­nieten van je games – we kwamen bij onze Steam Deck review meestal uit op rond de 3,5 uur.

Steam Deck review vooraanzicht

Het 7-inch touchscreendisplay heeft een bescheiden resolutie van 1280 × 800, waardoor ook recente games vaak soepel draaien. Door de afstand van het scherm tot je ogen valt die lagere resolutie nauwelijks op.

Steam Deck – bediening en aansluitingen

Naast normale controllerknoppen heeft de Deck twee touchpads aan de voorzijde en vier extra knoppen aan de achterzijde. Dat is handig bij spellen die je doorgaans met muis en toetsenbord speelt. De Deck is groter dan Nintendo’s Switch, maar nauwelijks zwaarder – we vinden hem juist prettiger vast­houden. Zelfs na vele uren spelen krijg je geen kramp in je vingers. Dat komt ook door de goed geplaatste knoppen, die bovendien degelijk aanvoelen.

Steam Deck vs Nintendo Switch afmetingen

De Steam Deck oogt veel groter dan de Nintendo Switch, maar voelt niet groot bij vastpakken.

Aan de bovenzijde zit één USB-C-aansluiting (3.2 Gen 2) voor opladen en data. Die aansluiting ondersteunt ook de DP-Alt-­modus voor het aansluiten van een ­extern beeldscherm. Met de optionele officiële dock (met onder andere een LAN-poort en HDMI-uitgang) of een ander USB-C-dock is het mogelijk meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten, zoals een scherm, muis en toetsenbord. Standaard verloopt de internet­toegang via de ingebouwde wifi.

Nintendo Switch vs Steam Deck dikte profiel vergeleken

Steam Deck versies

Aan de onderkant van de Deck zit een microSD-kaartlezer voor opslaguitbreiding met een geheugenkaart. Intern heb je 64, 256 of 512 GB flashopslag tot je beschikking, afhankelijk van de ge­kozen uitvoering. De goedkoopste uitvoering met 64 GB (eMMC) flashopslag kost 419 euro. De 256GB-versie (€ 549) gebruikt een M.2-sdd in plaats van de tragere eMMC-opslag, de 512GB-versie (€ 679) heeft als extra ook een ontspiegeld scherm.

Reserveren en bestellen

Er is meer vraag naar de Steam Deck dan Valve kan leveren. Om de Steam Deck te bestellen, moet je momenteel een reservering plaatsen via deze Steam-pagina. Dat kost 4 euro, die in mindering wordt gebracht als je uiteindelijk bestelt. Op de bestelpagina zie je ook wanneer je waarschijnlijk een mail krijgt dat je kunt bestellen.


Ontvang gratis informatie over Steam Deck en gaming hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Complete Linux-pc

De Steam Deck draait op SteamOS, dat een aangepaste versie van Arch Linux als basis heeft. Daarmee kan de Deck spellen draaien uit de Steam-winkel. Dat werk niet alleen met de Linux-versies: dankzij het ingebouwde Proton werken ook veel Windows-­versies van games. Binnen SteamOS kun je zien welke games voor de Steam Deck al geverifieerd zijn of ‘speelbaar’ en op protondb.com vind je beoordelingen en tips om meer games aan de praat te krijgen. Er is ook een pagina waarop je kunt zien welke games uit jouw Steam-bibliotheek al goed werken (na inloggen met je Steam-account).

Je zult af toe wel tegen wat com­pa­tibiliteits­problemen aanlopen en dan moet je wel van sleutelen houden. Maar games spelen op de Steam Deck gaat een stuk makkelijker dan op een gangbare Linux-pc.

Via de beschikbare knoppen en SteamOS kun je de refresh­rate tijdens een game makkelijk tot 30 fps beperken voor een langere accuduur, of ­bijvoorbeeld knoptoewijzingen kiezen die andere gebruikers voor een specifieke game gemaakt hebben.

Mogelijkheden en praktijk

Door de Linux-basis met KDE Plasma-­desktop is er bijvoorbeeld een browser en kun je zelf software installeren zoals Blender of bijvoorbeeld emulators voor andere handhelds. Zelfs Windows erop zetten of dualbooten zou in de toekomst mogelijk zijn – als dan wel overal Windows-drivers voor zijn. Valve blokkeert het installeren van andere software niet en publiceert zelfs 3D CAD-­bestanden om zelf onderdelen te printen.

Steam OS desktop modus Arch Linux

De Deck blijft met zijn 15W-apu bij gebruik redelijk koel en het ventilatorgeluid komt bijvoorbeeld in het OV niet boven het omgevingsgeluid uit. Zelfs grafisch inten­sieve spellen zoals God of War (2018) en Hori­zon: Zero Dawn draaien erg soepel – zelfs als je de grafische instellingen opkrikt tot het niveau van een PlayStation 4.

Valve luistert ook goed naar feedback van gebruikers en brengt geregeld nieuwe updates uit met zinvolle verbeteringen of toevoegingen. Zo is via updates een schermvergrendeling toegevoegd en een extra setting (40 FPS limiet) waarmee in nog meer games een goede verhouding tussen soepel gamen en accugebruik is in te stellen. Op de speciale Steam Deck nieuwshub vind je een overzicht van updates en fixes. Valve biedt via iFixit ook officiële reserveonderdelen aan.

Buiten het spelen van games zijn er nog de andere mogelijkheden die het apparaat biedt, voor een erg scherpe prijs én in een rela­tief compact formaat. Als je op basis van deze Steam Deck review er nu (in mei) een reserveert via Steam, zul je misschien pas rond de jaarwisseling aan de beurt zijn. Op een door bestellers bijgehouden openbare lijst kun je zien hoe veel tijd er tussen reserveren en bestellen/ontvangst zat bij andere gebruikers.

het officiele dock voor de SteamDeck

Achteraanzicht van de Deck, met het officiële dock.

Steam Deck plus- en minpunten

+ open systeem
+ goede performance
software niet helemaal af

Steam Deck specificaties

Cpu / gpuAMD-apu: Zen 2, 4 × 2,4-3,5 GHz / RDNA 2, 8 × 1,0-1,6 GHz
RAM / opslag16 GB LPDDR5 / 64, 256 of 512 GB, microSD-slot
Display7-inch IPS-lcd touch, 1280 × 800 pixels, 60 Hz
AansluitingenBluetooth 5.0, Wi-Fi 5 (2 × 2 MIMO), 3,5mm-combojack, USB-C
Afmetingen / gewicht298 × 117 × 49 mm / 669 gram
Prijsvanaf € 419 (64GB-versie)

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5/2022, pagina 30, van Ward Edema en Marco den Teuling)

Lees meer reviews en informatie op je gemak in c't magazine mei/2022

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Lees ook

De beste telefoon kiezen – iPhone en 7 top Android smartphones vergeleken

Krijg je met een 'Pro' of 'Ultra' echt de beste telefoon? We vergelijken de iPhone 13 Pro Max met 7 top Android smartphones. Kies zelf.

Gigaset GS5 review – kale Android met drie jaar beveiligingsupdates

De Gigaset GS5 heeft een verwisselbare accu, uitbreidbare opslag en een audio-jack. Hij had echter wel wat modernere hardware mogen krijgen.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er