Draadloze in-ears met ANC Active Noise Cancelling getest

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

    Ondanks hun kleine formaat zijn de volledig draadloze in-ear koptelefoons razend populair dankzij een goed geluid en extra’s zoals ANC – active noise cancelling (actieve ruisonderdrukking). In deze test van draadloze in-ears met active noise cancelling kunnen muziekliefhebbers, sportievelingen en prijs­bewuste gebruikers hun ideale koptelefoon vinden voor onderweg.

    draadloze in-ear koptelefoons ANC

    1- De draadloze in-ears; de modellen

    Klein, licht, praktisch en niet eens heel duur – true-wireless in-ears zijn momenteel gigantisch populair. De bluetooth-oordopjes zijn in allerlei vormen, kleuren en prijzen verkrijgbaar. Voor deze test hebben we een aantal modellen uit de middenklasse geselecteerd met prijzen tussen 70 en 250 euro.

    De fabri­kanten willen hun klanten verleiden met unieke eigenschappen:

    • Zowel de Jabra 85T als de Nura Nuraloop stellen het geluid individueel af na meting van de oren.
    • De Samsung Galaxy Buds Live hebben een ongebruikelijk ontwerp en moeten de kloof tussen geluid en comfort dichten.
    • De Momentum True Wireless 2 van Sennheiser en Huaweis Freebuds Pro richten zich op een volle bas.
    • De Bose QuietComfort Earbuds zitten stevig in het oor dankzij extra rubber vinnetjes.
    • De Apple AirPods Pro hebben microfoons die naar de gehoorgang zijn gericht om het geluid aan te passen.
    • De Shure Aonic 215 een modulair ontwerp heeft.
    • Als je minder wilt uitgeven, hoef je niet in te leveren op actieve ruisonderdrukking en slimme functies. De ­Realme Buds Air Pro voor 70 euro zijn representatief voor in-ears tot 100 euro en moeten tonen hoe ze zich staande houden tegenover de dure concurrentie.

    2- Meeste modellen zijn wireless

    Acht van de negen modellen zijn true-wireless koptelefoons. Alleen de Nuraloops zijn via een kabel met elkaar verbonden.

    De verbindingskabel kan soms een voordeel zijn: als je de in-ears even uit je oren haalt, kun je ze om je nek laten bungelen – klaar voor gebruik.

    De Shure Aonic 215’s zijn wat groter dan de rest en de bluetooth-beugel zit wat steviger aan het oor.

    Vergelijkbare constructie

    De overige oordopjes hebben een vergelijkbare constructie. Ze zitten als pure in-ears in je oren en veelzijdig inzetbaar. Ze zijn geschikt als headset op kantoor of om naar muziek te luisteren tijdens het sporten. Ondanks dat de meeste transducers slechts tussen 7 en 12 millimeter groot zijn, zorgen de in-ears dat het geluid met voldoende volume het trommelvlies bereikt door de gehoorgang af te sluiten met vervangbare flexibele dopjes. Shure is bijzonder genereus en levert de Aonic 215 met zes sets siliconen- en schuimrubberen inzetstukken in verschillende maten. Wat comfort betreft, is er geen duide­lijke favoriet naar voren gekomen, omdat de draagervaring voor iedereen verschilt.

    3- Gehoorgang afsluiting, lichaamsgeluid horen

    Als de gehoorgang luchtdicht wordt afgesloten, kunnen met name lage frequenties goed op het trommelvlies worden overgebracht. Het nadeel is dat de in-ears daardoor ook lichaamsgeluiden tijdens het lopen of ­praten flink versterken (occlusie-effect). Apple heeft een systeem ontwikkeld dat die gedempte lichaams­geluiden bijzonder effectief onderdrukt. Daardoor voel je je minder afgesloten, net als bij de Samsung Galaxy Buds Live, die de gehoorgang niet luchtdicht afsluiten. De boonvormige oordopjes zitten dwars in de oorschelp. De vorm past zich niet aan, maar bij onze testluisteraars zaten ze comfortabel en stevig in het oor.

    Huawei en ­Jabra werken ook met luchtopeningen om de druk op het oor te reduceren. De modellen van Bose en Shure zit nog strakker dan de Samsung Buds. Ze hebben extra rubberen vinnen en beugels die aan het oor haken. Daardoor glijden ze er niet uit, zelfs niet als je wilde bewegingen tijdens het sporten maakt.

    Apple AirPods Pro

    Apple AirPods Pro

    De AirPods Pro van Apple corrigeren het geluid via microfoons in de gehoorgang. Met ANC ingeschakeld of in de transparantiestand reduceren ze het lichaamsgeluid wanneer je praat of loopt, waardoor je je minder afgesloten voelt.
    Dankzij de zacht rubberen dopjes zitten ze comfortabel in je oor, maar omdat ze geen extra bevestiging hebben glijden ze er ook makkelijk uit tijdens het sporten.
    Apple heeft het geluid zo ingesteld dat het relatief neutraal is. De bassen zijn diep, maar lijken niet zo volumineus als bij Bose en Sennheiser. Dankzij neutrale middentonen zijn stemmen goed aanwezig, de hoge tonen zijn gedetailleerd en zorgen voor een goede drie­dimensionaliteit. Bij telefoongesprekken zijn stemmen duidelijk en helder hoorbaar.
    Apple heeft de werking geoptimaliseerd voor macOS, tvOS en iOS. In principe werken de Air Pods Pro ook met Android-smartphones, maar de bediening via de knoppen kun je dan niet aanpassen.

    Pluspunten

    • goed, redelijk neutraal geluid
    • gereduceerd occlusie-effect
    • naadloze Apple-connectiviteit

    Ga naar de winkel

    Bose QuietComfort Buds

    Bose QuietComfort Buds

    De Bose QuietComfort-oordopjes vallen groot uit en steken zichtbaar uit de oren. Door de siliconendopjes met extra rubberen vinnen zitten ze comfortabel en stevig in het oor.

    Het geluid is vergelijkbaar met dat van de Sennheiser-modellen, met een rela­tief sterke nadruk op lage en hoge ­tonen. Zang klinkt ietwat ingehouden door de zwakkere midden tonen, het ruimtelijke beeld is goed.

    De ANC werkt effectief en beperkt externe geluiden tot een minimum. Helaas kun je het niet uitzetten, maar alleen via de app in de transparantiemodus zetten. Daardoor is altijd enige ruis hoorbaar, wat vervelend kan zijn tijdens rustige muziekpassages. De spraakkwaliteit tijdens gesprekken is oké, maar stemmen komen enigszins dunnetjes door.

    De aanraakbediening van bij muziek­weergave herkende sommige aanwijzingen niet. Het volume kun je via veegbewegingen aanpassen. Helaas valt die bediening wat grof uit. De oortjes hoeven pas na zeven uur weer te worden opgeladen.

    Pluspunten

    • zitten stevig en comfortabel
    • ruimtelijk geluid met goede ANC

    Minpunten

    • permanente ruis

    Ga naar de winkel

    4- Eigen apps, informatie en updates

    De meeste fabrikanten bieden gratis apps voor Android en iOS. Die apps geven informatie over de accu­status van de oordopjes en het doosje, en je kunt er het volume mee regelen, het geluid instellen, de bedieningsopties configureren en nog veel meer.

    Trage update

    De apps verzorgen de koptelefoons ook van updates, en dat gebeurt bijzonder regelmatig. Sommige koptelefoons ontvingen niet één, maar twee patches tijdens onze test. Hoewel die updates meestal slechts twee of drie megabyte groot zijn, kan het installeren ervan behoorlijk tijdrovend zijn – de snelste deden het in iets minder dan vijftien minuten.

    Het installeren duurde bij de Shure-koptelefoon zelfs zo’n 50 minuten. Gedurende die tijd kun je de in-ears niet gebruiken en moet de app meestal open blijven. Geduld is daarbij een systeemvereiste.

    Zonder app functioneren

    In principe werken de meeste in-ears ook zonder de apps, maar dan moet je enkele extra functies missen. De Nuraloops zijn een uitzondering: de app meet de oren van de gebruiker en slaat tot drie individuele geluidsprofielen op in de hardware. Eenmaal gekalibreerd, gebruiken de in-ears het geluidsprofiel ook zonder de app. Jabra creëert vergelijkbare geluidsprofielen door het niveau te meten waarop de gebruiker bepaalde frequenties hoort.

    5- Tracking en gegevensbescherming

    De vergaande toestemmingen die je aan de apps moet verlenen zijn met oog op de gegevensbescherming bedenkelijk. Die omvatten het delen van je locatie, toegang tot je media en je contacten. Apple, Huawei en ­Jabra regis­treren ook de plaatsen waar de oortelefoons worden gebruikt. Dat maakt het makkelijk om verloren oortjes terug te vinden. De gegevens worden soms doorgegeven aan servers buiten de EU. In het geval van Nura­loop kom je er niet omheen. Zonder de app kun je de in-ears niet zinvol bedienen.

    draadloze in-ear koptelefoons ANC

    Apple AirPods Pro

    draadloze in-ear koptelefoons ANC

    Bose QuietComfort Buds

    Huawei Freebuds Pro

    Huawei Freebuds Pro

    6- Subjectieve geluidsbeleving en metingen

    Geluid is subjectief – wat de één als een prettig, warm geluidsbeeld ervaart, vindt een ander veel te bassig. Daarom hebben we niet alleen verschillende proefpersonen naar de oortjes laten luisteren, maar ook de frequentierespons van de in-ears gemeten met een gekalibreerd kunsthoofd. Ter vergelijking hebben we de frequentiegrafieken voorzien van een gele curve van de neutraal klinkende Sennheiser HD 600.

    Jabra in-ear

    Jabra Elite

    Nura Nuraloop

    Nura Nuraloop

    Realme Buds Air pro

    Realme Buds Air pro

    Neutrale weergave of loudness-curve

    De weergave van de Apple-, Realme- en Shure-­modellen is relatief neutraal. De andere oortjes versterken de lage en hoge tonen meer, wat resulteert in een karakteristieke loudness-curve. Vooral bij elektronische muziek klinkt een rijke bas vaak verleidelijk goed. Maar als de in-ears overdrijven, kan dat soms ten koste van de precisie gaan, zoals bij Samsung en Jabra.

    Samsung Galaxy buds live

    Samsung Galaxy buds live

    Sennheiser

    Sennheiser

    shure in-ear

    Shure Aonic 215

    7- Active Noise Cancelling - ANC

    Enerzijds dempen in-ear-koptelefoons het omgevings­lawaai al passief omdat ze de gehoorgang (deels) afsluiten. Met actieve ruisonderdrukking (Active Noise Cancelling, ANC) kan het omgevingsgeluid nog verder worden gereduceerd. Bij die techniek pikt tenminste één microfoon externe geluiden op. De oortelefoon genereert daaruit een in fase geïnverteerd signaal en mengt dat met het muzieksignaal, zodat het geluid van buitenaf gedempt wordt.

    Zie ook de artikelen Gehoorbescherming en waarschuwing door Kunstmatige intelligentie & Techniek van draadloze in-ears via bluetooth

    ANC kan goed omgaan met gelijkmatig geluid, bijvoorbeeld het geluid van brommende motoren of zoemende treinen. Variabele of plotselinge geluiden, zoals gesprekken met wisselend volume, kletterend servies of typen op het toetsenbord, dringen echter makkelijker door de actieve afscherming heen.

    Goede ruisonderdrukking

    Hoewel actieve ruisonderdrukking beduidend beter werkt bij grote over-ear koptelefoons, bieden sommige in-ears inmiddels ook goede oplossingen.

    • De AirPods van Apple werken op een relatief evenwichtige manier over een breed frequentiespectrum, waardoor omgevingsgeluid grotendeels op natuurlijke wijze wordt onderdrukt.
    • De Bose Buds pakken lawaai op een vergelijkbaar niveau aan.
    • De Freebuds Pro en Nura­loops bieden ook een zeer bruikbare ANC.
    • Met de juiste bevestigingen sluiten de dopjes van Shure het geluid ook zonder ANC al zeer effectief af.
    • De Galaxy Buds Live ondervinden duidelijke nadelen door hun open ontwerp en kunnen het wat ANC betreft niet bijbenen.

    Bijwerkingen en achtergrondruis

    ANC heeft echter ook bijwerkingen: sommige mensen voelen een druk op de oren, vaak in combinatie met een subtiele bromtoon. Bovendien is er vaak een hoorbare achtergrondruis die opvalt op rustige momenten of bij lage volumes. We vonden dat vooral ­vervelend bij de Bose-koptelefoon, waarvan ANC niet kan worden uitgeschakeld, maar alleen in tien stappen kan worden ingesteld tussen transparantie en ruisonderdrukking. Bij de Jabra 85T is ook een sterke ruis hoorbaar wanneer ANC actief is.

    Samsung Galaxy Buds Live

    Samsung Galaxy Buds Live

    De Galaxy Buds Live hebben een uniek ontwerp: de kleine boonvormige dopjes liggen haaks op het oor. Ze zijn zeer comfortabel om te dragen en sluiten toch goed aan – als ze passen.

    De Galaxy Buds hebben ondanks het open ontwerp een krachtige, zij het sponzige bas, duidelijk gedefinieerde hoge tonen en goed aanwezige middentonen. Door hun ontwerp ben je minder geïsoleerd van je omgeving, wat minder vermoeiend is tijdens langere luistersessies. De geluidskarakteristieken kun je aanpassen via de verschillende modi in de app. Bij het bellen wordt het omgevingsgeluid er effectief uitgefilterd.

    De Buds Live schermen passief slechter af dan de andere in-ears, en de ANC onderdrukt geluid slechts matig. Met acht uur gaan de buds lang mee.

    Een zwak punt van de in-ears is de bluetooth-verbinding. Het draaien van je hoofd of het bedekken van je oor kan soms al problemen veroorzaken. De uitvoerlatentie van meer dan 400 ms is ook ongewoon hoog. De aanraakbediening is onhandig, de bedieningsvlakken zijn te klein.

    Pluspunten

    • stevige zit zonder occlusie-effect
    • goede stemherkenning

    Minpunten

    • soms verbindingsproblemen

    Ga naar de winkel

    Sennheiser Momentum True Wireless 2

    Sennheiser Momentum True Wireless 2

    De Sennheiser in-ears zijn in twee versies verkrijgbaar: de fabrikant noemt de goedkopere versie de CX400. Het geluid is hetzelfde, alleen ontbreekt de active noise cancelling. Het draagcomfort kon de meeste testluisteraars overtuigen – hoewel gebruikers met kleine oren hinder zouden kunnen ondervinden van de wat groot uitgevallen meegeleverde oordopjes.

    Het volle geluid overtuigt met krachtige, precieze bassen en een goede ruimte­lijkheid. Ten opzichte van het vergelijkbaar klinkende Bose-model, lijken de Sennheiser in-ears iets vollere lage tonen en helderdere hoge tonen te hebben. We vonden ze niet alleen goed voor muziek, maar ook bij de stemweer­gave van podcasts. De ANC is vrij effectief, maar in de transparantie-modus is een lichte ruis waarneembaar.

    Telefoongesprekken klonken voor beide kanten aangenaam, maar andere modellen gaven de eigen stem duidelijker en zonder storende achtergrond­geluiden door. De bediening via de grote aanraakoppervlakken werkt feilloos en zonder gewenning.

    Pluspunten

    • precieze, volle bas
    • effectieve ANC

    Minpunten

    • ruis bij transparantie-modus

    Ga naar de winkel

    8- Ook gesprekken kunnen voeren - test

    Aangezien de in-ears meestal toch verbonden zijn met een smartphone en dus ook gebruikt worden om telefoongesprekken mee te voeren, moeten ze stemmen duidelijk kunnen overbrengen. Om te zorgen dat de persoon die ze draagt ook goed verstaanbaar is, plaatsen de fabrikanten tot drie microfoons per oordopje, die enerzijds de stem doorgeven en anderzijds de taak hebben om omgevings­geluiden te identificeren en uit te filteren.

    Dat laatste hebben we getest met telefoongesprekken waarbij er rammelende ­toetsenborden en andere muziek op de achter­grond hoorbaar waren en tijdens het rijden met het raam iets open.

    • Telefoon­gesprekken klonken het beste met de Galaxy Buds Live. Vooral tijdens het rijden met ­harde geluiden vroegen de bellers meerdere malen of het raam wel echt open was en of de muziek inderdaad wel aan stond.
    • De Sam­sung Buds hadden iets meer moeite met typ­geluiden.
    • De in-ears van Apple, Bose en ­Huawei konden achtergrondlawaai effectief buiten houden.

    Voor langere gesprekken kunnen de in-ears vermoeidheid voorkomen door geluid van buitenaf door te geven. Bij veel modellen klinkt dat echter kunstmatig. De in-ears van Apple en ­Jabra waren deden dat wel goed.

    Hoewel bij bijna alle modellen de gesprekspartners in beide oren hoorbaar waren en aangenaam klonken, waren de in-ears van Shure bij het bellen duidelijk de zwakste schakels omdat de spreker daarbij alleen in het rechter oor en maar zacht hoorbaar was.

    9- Lange accuduur

    De in-ears hebben allemaal kleine lithium-ion-accu’s met een capaciteit van ongeveer 50 mAh per kant. De accuduur is sterk afhankelijk van factoren zoals het ingestelde volume, ANC en zelfs de afstand tot de bluetooth-zender.

    Metingen

    We hebben de accuduur gemeten met 50 procent volume en actieve ANC. De Realme Buds Air Pro gingen met vier uur het kortst mee, de Aonic 215 deden het twee keer zo lang op een acculading. Prettig is dat alle koptelefoons met een paar minuten opladen weer goed zijn voor een uur of twee muziek.

    Met de meegeleverde accudoosjes kun je de in-ears drie tot vier keer volledig opladen. De doosjes zelf laadt je op via een kabel of met een Qi-oplaadmat (Apple, Bose, Huawei, Jabra en Samsung). De Nuraloops hebben geen accuhouder. Die laad je op via de meegeleverde korte usb-kabel die magnetisch aan de dopjes dokt.

    10- Conclusie in-ears met ANC

    Sporten, bellen of op de bank naar muziek luisteren: in-ears zijn op meerdere maniere te gebruiken. Ondanks het soms goede geluid en de doeltreffende ruisonderdrukking moet je er rekening mee houden dat die koptelefoons (nog) geen volledige vervanging kunnen zijn voor hoogwaardige over-ear koptelefoons. Geen van de geteste oortjes klonk of voelde zo licht als een open Senn­heiser HD 600.

    test draadloze ANC in-ears

    De resultaten van de test – klik voor een grotere afbeelding (pdf)

    Muziek luisteren op lange duur vermoeiend

    Voor alle geteste apparaten geldt dat lang naar muziek luisteren op een gegeven moment vermoeiend wordt. Bovendien is de hoge mate van isolatie, die in­herent is aan het ontwerp, hinderlijk. De Samsung ­Galaxy Buds hebben daarbij een voordeel omdat ze de gehoorgang niet luchtdicht afsluiten. Apple, Bose en Jabra hebben bijzonder effectieve transparantie-modi, waardoor je je niet volledig afgeschermd voelt.

    Sporten en vastzitten

    De Samsung Galaxy Buds Live zijn het meest geschikt voor sporters omdat ze relatief stevig in het oor zitten en bewegingsgeluiden van het eigen lichaam niet zo sterk versterken. Door het ontbreken van flexibele rubberen dopjes passen ze mogelijk niet in alle oren. Een alternatief zijn de Bose QC Earbuds. Die klinken vergelijkbaar goed als de Sennheiser-modellen en zitten relatief stevig in je oor. De Shure-oordopjes zitten ook goed. Die moet je echter wel van tevoren uitproberen, want de relatief grote bedieningseenheid moet je liggen en kan hinderlijk zijn tijdens het sporten.

    Prijs

    Prijsbewuste kopers kunnen bij de Samsung Galaxy Buds Live of de Realme Buds Air Pro terecht, beide zijn geschikte in-ears zonder extreem zwakke punten.
    Voor muziekliefhebbers voor wie de prijs minder belangrijk is, raden we de Apple AirPods Pro en de Sennheiser Momentum True Wireless 2 respectievelijk CX400 aan. De eerste passen naadloos in het Apple-universum en klinken relatief neutraal. De in-ears van Sennheiser produceren daarentegen een voller geluid met meer nadruk op de lage tonen.

    Robin Brand, Hartmut Gieselmann, Steffen Herget, Dennis Schirrmacher en Daniel Dupré
    Deze test verscheen in ct-magazine 6, 2021, p 60

    c’t 11/2024

    Deel dit artikel

    Daniel Dupré
    Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

    Lees ook

    Gehoorbescherming en waarschuwing door Kunstmatige intelligentie

    In de toekomst krijgen we gehoorbescherming, waarschuwingen en hulp van kunstmatige intelligentie in het oor. Onderzoekers werken aan slimme apparaatj...

    Bluetooth in-ear oordopjes: zijn dure echt beter?

    We beluisterden tien paar bluetooth in-ear oordopjes met prijzen tussen de 85 en 1200 euro om te bepalen of de dure exemplaren ook echt de meerprijs w...

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er